Vær oppmerksomme på at også selvlensende båter kan gå til bunns. Høsten er høysesong, da blader og store mengder vann tetter lensekanalene. Foto: Svein Morten Havaas
Vær oppmerksomme på at også selvlensende båter kan gå til bunns. Høsten er høysesong, da blader og store mengder vann tetter lensekanalene. Foto: Svein Morten Havaas

Har du sikret båten din før vinteren?

Det er nå høysesong for å ta opp fritidsbåten, men for tyvene varer båtsesongen hele året. Slik sikrer du trygg lagring av båten din gjennom vinteren.

Publisert Sist oppdatert

- Båtfolket har blitt mye flinkere til å sikre båtene om sommeren, og marinaer har gjerne døgnvakt for å sikre at uvedkommende ikke får tilgang. Men det er viktig å se til båten vinterstid også. Det er spesielt i ukene før og etter båtsesongen at de store verdiene blir stjålet, sier skadeleder i DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad, i en pressemelding.

Tyvene har ofte gått etter store utenbordsmotorer, og det stjeles gjerne flere verdifulle motorer i godt planlagte raid. Det stjeles også mange små utenbordsmotorer fra havner og hager. Det er også viktig å sikre løse, verdifulle gjenstander som for eksempel GPS-utstyr, VHF-radio, ekkolodd og lignende, sier Mollestad.

Færre tyverier

I perioden 2007 til 2009 var det spesielt mange båttyverier, mens det har vært en gledelig reduksjon de siste årene. Antallet tyverier rapportert fra forsikringsselskapene (FNO) ved utgangen av andre kvartal (17.august) var 660, med en samlet skadeerstatning på 28,5 millioner kroner. Det er ned henholdsvis 9,2 og 23,1 % siden samme tidspunkt i fjor.

- Ny teknologi gjør det nå mulig å installere en liten skjult brikke i båten som til enhver tid vil kunne tilkjennegi hvor båten eller bilen befinner seg. Denne type sporing gjør det langt vanskeligere for tyvene, og vi har gode erfaringer med denne typen tyverisikring, sier Eger Mollestad.

Derfor tilbys kunder ofte reduksjon i forsikringspremien dersom slikt utstyr er installert.

Les mer om Garmins GTU - sporingssystem

Lagring

Mange aktører tilbyr vinterlagring av båt, men her er det viktig å være klar over at båteier likevel må besørge nødvendige forsikringer på egen båt og motor mot brann, tyveri, hærverk eller andre uforutsette skader, i følge DNB.

- Vårt råd er å benytte båthavner som er godt sikret og har etablert vakthold, og du bør også selv foreta tilsyn med båten ved jevne mellomrom. Sørg i tillegg for å gjøre det vanskelig for tyvene. Utenbordsmotorer, motorer under 50 hk og utenbordsdrev skal være innelåst i bygning mens fartøyet ligger i opplag. Det er også viktig å merke utstyr slik at det kan spores hvis det blir stjålet. Vi har liten mulighet til å finne stjålne motorer, båter eller annet utstyr, da det etter vår oppfatning, mangler identifikasjon på 50 % av det som blir stjålet, sier Eger Mollestad.

I tillegg er det et stort problem at det oppstår skader på båter under vinterlagring. Båter som ikke er godt nok sikret kan velte, og da river de ofte med seg nabobåtene i en dominoeffekt. Dette kan også være svært farlig hvis noen skulle være så uheldig å komme i klem under eller mellom båtene.

Anne Stine Eger Mollestad
Anne Stine Eger Mollestad

PASS PÅ: Anne Stine Eger Mollestad i DNB advarer båteiere mot å glemme båten når den er vel på land.

Pass på selvlensende båter

Mange kjøper selvlensende båter fordi de er enkle å vedlikeholde og ikke trenger å sees til så ofte. Eger Mollestad ber båtfolket være oppmerksomme på at også selvlensende båter kan gå til bunns. 

- Nå som det regner masse, samtidig som høsten setter inn med løvfall, er risikoen større for at selvlensende båter synker. Båteier har ansvar for å se til båten og forhindre tilstopping av lensesystemer der blader, skitt og is legger seg. På høsten er det også viktig å se til båten ofte, for høyvann og dårlig vær sliter mye på fortøyningene.

DNBs råd mot tyverier

•             Bruk båthavner som har etablert vakthold, og foreta selv hyppig tilsyn med båten
•             Ta med deg verdisaker og kostbart utstyr. Dette dekkes ikke under vinterlagring.
•             Husk at båten er ekstra tyveriutsatt når den står sjøklar på henger
•             Sørg for å sikkerhetsmerke skrog, motor og drivverk. Se etter FG-godkjente merkestasjoner
•             Husk å sikre båten godt slik at den ikke velter
•             Hekkaggregater er tyveriutsatt og skal avmonteres under vinteropplag
•             Fjern løs bensintank, eller lås denne inn
•             Fjerning av en viktig motordel eller montering av skjult hovedbryter vanskeliggjør båttyveri
•             Tyverialarm og sporing finnes i mange varianter, spør forsikringsselskapet om råd
•             Ved tyveri, kontakt umiddelbart politi og forsikringsselskap
•             Sørg for å ta bilder av båten