FRUSTRERT: Roald Stigum Olsen synes det er trist at livbøyene deres ikke får stå i fred. FOTO: Lars K Larsen

Frustrert over bøye-herverk

Over 1000 livbøyer stjeles eller utsettes for hærverk hvert år.

Publisert Sist oppdatert

-Noen stjeler livbøyer fordi de vil ha et fint maritimt miljø i kjellerstua. Dette gjør de uten å tenke på at det kanskje er lille søster som trenger bøya de neste dagene.

Tryg forsikring sliter nå med å holde bøyene ved like. Folk langs kyst og vann stjeler bøyer i hopetall. Mange ødelegges også.

Båtmann og kommunikasjonssjef Roald Stigum Olsen er oppgitt over situasjonen.

-Det er et stort problem for oss. Vi kunne satt ut mange flere bøyer som sikkerhet. I stedet for å legge ut nye bøyer må vi nå bruke tiden på å erstatte ødelagte og stjålne livbøyer.

Tatt på Facebook

Forsikringsselskapet følger også med i sosiale medier, der de flere ganger har funnet bilder av ungdommer som har tatt med seg redningbøyer hjem, for så å legge ut bilder av "det nye leketøyet" på Facebook.

-I disse situasjonene har vi kontaktet dem det gjelder og gitt dem en frist for tilbakesetting av bøyen. De sletter bildene ganske kjapt, men vi har selvsagt tatt skjermdump, og sånn sett sikret oss. Når de hører at konsekvensen er politianmeldelse leverer de tilbake bøyene.

STJELES OG ØDELEGGES: Disse livbøyene stjeles og ødelegges for store beløp årlig. Roald Stigum Olsen trenger derfor flere bøyefaddere. FOTO: Tryg

Ønsker bøyefaddere

Hittil i år har 35 personer druknet, mot 13 i samme periode i fjor. Tryg forsikring har flere eksempler på redningsaksjoner der deres bøyer har reddet liv. Derfor er det ekstra bittert å tenke på ramponeringer av de livreddende bøyene.

-Det blir et problem for oss kostnadsmessig, men ikke minst blir det et problem for de som løper forgjeves mot et tomt bøyestatiiv. Vi har flere eksempler på at folk har kommet til tomme bøyestativer, derfor er det viktig at man melder fra om bøyer som ikke er i topp stand.

-Vi har fått egne bøyefaddere som båtforeninger, privatfolk og marinaer. Disse skal passe på bøyene. Dersom utstyr forsvinner, varsler de oss og da sender vi dem erstatningsutstyr gratis. Men bøyefadderne faller fra, og vi trenger derfor flere.

Vi oppfordrer derfor havner og båtforeninger til å ta kontakt med oss. Vi ser gjerne at norske båthavner blir bedre "bebøyet, sier Stigum Olsen.

Tryg har siden 1952 plassert ut livbøyer over hele landet. Til sammen 37 000 livbøyer sørger nå for trygghet for folk som ferdes langs sjø og vann. De rødhvite bøyene er utplassert i alle landets kommuner.