INGEN ULYKKER: Det er ikke rapportert om ulykker med vannscootere etter at forbudet ble opphevet. Illustrasjonsfoto: BRP Scandinavia.com
INGEN ULYKKER: Det er ikke rapportert om ulykker med vannscootere etter at forbudet ble opphevet. Illustrasjonsfoto: BRP Scandinavia.com

Ingen ulykker med vannscooter

Det skulle bli et rush av ulykker etter at de nye vannscooterreglene trådte i kraft før sommeren i år. Slik ble det ikke.

Publisert Sist oppdatert

Både politiet og Sjøfartsdirektoratet fryktet ulykkessommer etter at de nye vannscooterreglene ble innført. Så langt har det gått langt bedre enn forventet.

Redningsselskapet roser vannscooterførerne, og kan kun rapportere om en eneste hendelse så langt i 2013. I april, altså før vannscooter ble tillatt, ble to personer fraktet til sykehus etter det som trolig var uvettig bruk av fremkomstmiddelet. De involverte brukte flytevest og svømte i land, skriver NRK Sørlandet.

Etter at forbudet ble opphevet har det altså ikke vært en eneste rapportert ulykke der vannscootere har vært innvolvert.

Les også:
Dette mener de ulike høringsinstansene om vannscooter

AP-politiker slakter regjeringens scooterregler
Båtadvokat raser mot scooterreglene

– For det første er de flinke til å kjøre, og de er flinke til å passe på hverandre når de kjører flere sammen. De bruker våt- og tørrdrakter, og vester, sier kaptein på redningsskøyta Inge Steensland, Knut Even Rislaa, til NRK.

Presses til havs

1. juli ble det tillatt å kjøre vannscooter i Norge, men kun 400 meter fra land. Dette har presset vannscooterne langt til havs i farvann de ikke er konstruert for. Til tross for at reglene er blitt mer scootervennlige, er menigheten langt fra fornøyde.

Scooterentusiast Carl Jacob Johansen oppfordrer til sivil ulydighet, og mener de nye reglene er livsfarlige å følge, selv om det så langt har gått bra.

– Absolutt. Hvis man fortsetter å presse folk 400 meter ut fra land, vil noen kanskje komme i havsnød og ha behov for hjelp, sier Johansen til NRK.

Enn så lenge har det gått bra, og overnevnte ulykke er det eneste tilfellet Redningsselskapet kjenner til.

Slik er de nye vannscooterreglene:
Vannscootere tillates 400 meter fra land, og fra øyer større enn 200 kvadratmeter.

I ferskvann tillates ikke vannscootere nærmere enn 500 meter fra land. Det tillates kjøring gjennom forbudssonene, men med en maksimal hastighet på fem knop. Scooteren skal kjøre i rett linje gjennom forbudssonen.