VESTPÅBUD: Skal et vestpåbud bare gjelde barn under 16 år - eller alle i båt uansett alder? I dag avgjør Stortinget. Foto: Redningsselskapet.

Flyteplaggpåbud for alle – eller bare folk under 16 år?

I dag er det duket for spennende debatt i Stortinget. Det skal stemmes over lovforslaget om påbudt bruk av flyteplagg.

Publisert Sist oppdatert

Få saker har vært mer forvirrende enn nettopp debatten om flyteplaggsaken.  Etter flere runder med sprikende forslag til løsninger har Frp og Høyre, altså regjeringen, landet på at de ønsker et påbud om bruk av flyteplagg for personer under 16 år.

-Dette er ikke tilstrekkelig, mener Ap, KrF, Sp og V. de vil ha påbud for alle. Imidlertid er ikke dette nok til å gi flertall i Stortinget. Det interessante blir da hva SV og Miljøpartiet måtte mene. I tillegg til dette usikkerhetsmomentet har Sp gjort det klart at de vil stemme mot en lovendring dersom Stortinget ikke landet på et flertall som betyr påbud av bruk av flyteplagg til alle om bord.

Organisasjonen som har matet stortingspolitikerne med argumenter for et generelt påbud, er Redningsselskapet.

-Det holder ikke bare å ha vest om bord. Ofte er det ikke tid til å finne frem vesten om det skjer en ulykke og man havner i sjøen. Redningsselskapet er derfor for et påbud om bruk av vest i åpen båt i fart, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet. Gjennom flere år var også KNBF en pådriver i dette spørsmålet, men organisasjonen endret standpunkt i januar i år og vil nå ikke anbefale et generelt påbud.

Uansett, i dag er det faktisk forventet en endelig avklaring.

https://www.batmagasinet.no/artikkel/vestp%C3%A5bud-barn