400 FOT: den forunderlige farkosten trives godt med marsjart på 35 knop i 40 0 fots høyde. Foto: Amund Rich. Løken.
400 FOT: den forunderlige farkosten trives godt med marsjart på 35 knop i 40 0 fots høyde. Foto: Amund Rich. Løken.

En RIB i lufta er en FIB

I serien «forunderlige farkoster» har vi dag valgt en flyvende RIB, eller en FIB som den heter på fagspråket. FIB står for Flying Inflatable Boat og er en patentert hangglider med båt og motor fra Italia.

Publisert Sist oppdatert

Den vekker unektelig oppsikt, den 10 fot store RIB´en til Wilhelm Mohr. Han storkoser seg der han svever avgårde langs kysten i den lille vepsen sin. Mohr er medlem i Tønsberg flyklubb og har sitt mikrofly – den er sertifisert som det – i en hangar på Jarlsberg.

Ikke farlig - bare moro

-Når været tillater det tar jeg gjerne en tur. Det er slett ikke farlig, bare moro, sier piloten til Båtmagasinet. Helt siden studiedagene fant han avveksling i hverdagen med hanggliding. Etter mange år med klatring i fjellet på vei til toppen, fant han en enklere måte å komme seg opp.

Flyvende italiener

Det er italienske Polaris Motor, en av Europas fremste produsenter av hangglidere, med og uten motor, som står bak farkosten. Den er levert i stort antall verden over, men i Norge finnes bare 4-5 eksemplarer. Derfor er det ikke til å undre seg over at folk sperrer opp øynene når Snarøyamannen kommer i lav høyde over bygd og sjø. Den beveger seg i 43 knop i lufta, eller 80 km/t, mens marsjfarten ligger på ca. 60 km/t eller 35 km/t.