FARTSKART: Kystverket har laget fartskart, men kommunene er slappe med å legge inn informasjon. Foto: Terje Bendiksby/NTB-SCANPIX)
FARTSKART: Kystverket har laget fartskart, men kommunene er slappe med å legge inn informasjon. Foto: Terje Bendiksby/NTB-SCANPIX)

Slappe kommuner gjør fartskart ubrukelig

I et fartskart som Kystverket har utarbeidet for kystkommunene er det bemerkelsesverdig lite informasjon. Fordi kommunene ikke gidder å legge inn sine lokale fartsforskrifter.

Publisert Sist oppdatert

Norske kommuner og deres lokalpolitikere forventer at båtfolket følger lover og regler innenfor sine kommunegrenser. Men mange kommuner gidder ikke engang hjelpe Kystverket med å legge inn enkel informasjon om de lokale fartsforskriftene i et nytt flott digitalt kart.

Kystverket vil ha alle lokale fartsforskrifter på sjøen ut til båtfolket. Derfor har de gjennom lang tid forberedt et lett tilgjengelig digitalt kart med all relevant informasjon om lokale fartsgrenser. Kartet er til og med tilgjengelig på deres hjemmeside, men hva hjelper et kart når kommunene ikke bidrar med informasjon?

Ny purrerunde

-Ikke alle kommuner har vært effektive til å svare oss, men vi skal ta en ny purrerunde, sa seniorrådgiver Trude Blankholm Strømme i en artikkel i Båtmagasinet tidligere i år. 

Kystverket har etablert en egen WebGIS-basert forvaltningsløsning hvor kommunene selv skal registrere forskriftene i sitt geografiske virksomhetsområde. Kystverket har også laget en grei veiledning for hvordan dette skal gjøres.

Kartet tilgjengelig

-Det er gjort et godt stykke arbeid for å digitalisere de lokale fartsgrensene. Løsningen er ferdig og vi har derfor valgt å legge ut kartet selv om det er riktig at det per i dag er mangelfullt, sier assisterende kystdirektør Per Jan Osdal til Båtmagasinet.  

Kartet finner du på

https://kart.kystverket.no/fartsforskrift

. Det skal omfatte de 126 kommunene som har aktuell kyststripe i Norge. Kommuner angitt med grønt har digitale data for lokale fartsforskrifter tilgjengelig i løsningen. Kommuner angitt med rødt har eksisterende lokale fartsforskrifter, men disse er foreløpig ikke tilgjengelig i denne tjenesten. Kystverket legger ingen begrensinger på informasjonen. Det betyr at informasjon her også kan legges inn på elektroniske sjøkart, men som sagt, det krever et mer fullstendig innhold enn det du finner i dag.

Ring din kommune

Savner du informasjon fra din kommune i det digitale fartskartet? Ta en telefon til den aktuelle kommune og spør hvorfor de ikke har gjort jobben sin, oppfordrer Båtmagasinet.