Plukket ni tonn søppel fra sjøbunnen

50 dykkere satte rekord

Publisert Sist oppdatert

Project Aware Smedasund ble en suksess. Hele ni tonn søppel ble hevet fra bunnen av havna i Haugesund på under to timer. Dermed er det satt ny norsk rekord i undervannsdugnad.

Lørdag ble Project Aware Smedasund iverksatt i havnebassenget i Haugesund sentrum for andre året på rad. 50 dykkere møtte til registrering før samtlige gikk i sjøen med ett mål for øye: Å samle så mye skrot og avfall som mulig på de to timene havnen var avsperret for dykking. På land sto tre kranbiler med betydelig løftekapasitet, og i vannet lå havnevesenets kranbåt med tilgang til hele havnebassenget.

Opp av havet ble det trukket alt fra tomflasker og sykler til enorme traktordekk og gamle landganger, og alt ble tatt imot av personalet fra brannvesenet og flere frivillige. Søppelet ble deretter lempet i store containere for avfallstransport.

Under fjordårets aksjon, som også var den første i sitt slag i Norge, ble det hentet 32 m3 – eller hele 5,5 tonn søppel – opp fra havbunnen. I år var målet å tredoble mengden og passere den eksisterende verdensrekorden på 15,5 tonn satt i Thailand.

– Med 9140 kg avfall har vi satt en klar norgesrekord, og det er vi veldig godt fornøyde med. 50 dykkere var ikke nok til å true verdensrekorden, men med tanke på at de i Thailand var over 600 dykkere på prosjektet, leder vi ganske solid i antall kilo søppel per dykker, sier arrangør og daglig leder i Wee Marine AS, Åge Wee.

 

 

Tysk porselen

Det ble funnet en hel del interessante gjenstander på bunnen, forteller Åge Wee, som selv deltok i dykket.

– Vi fant tysk porselen med hakekors fra krigens dager, en gammel Elvis-plate, en uåpnet flaske sprit, flere stoler, et toalett og en komfyr. Så var det en hel del ”ulykker” å spore, så som lommebøker med kredittkort, smarttelefoner og annen elektronikk. Men det meste på bunnen er bare ren forurensing. Det er utrolig hva folk dumper på sjøen, noe vi selvsagt ønsker å sette fokus på, sier Åge Wee. 

SYKKEL: Sykler og porseleen er blant gjenstandene vi har forsøplet havet med.

Stort arrangement

Både Karmsund havnevesen, Kystverket Vest og brannvesenet stilte med deltakere på prosjektet, og flere sponsorer var involvert både til praktisk gjennomføring og til premiering av deltakerne. Totalt ble det loddet ut gevinster til over 30 000 kroner.

Den Karmøy-baserte kunstneren Roald Tellnes deltok også i prosjektet, og fikk samlet inn en stor mengde avfall. Tellnes skal nå lage et eget kunstverk av skrotet, som skal støpes inn i plast. Kunstverket skal senere overrekkes Haugesund kommune som en gave fra dykkerne og Project Aware.