POSITIVT: Antall dødsulykker med fritidsbåt går ned, men sjøfartsdirektør Olav Akselsen mener flere hadde vært reddet ved bruk av redningsvest. Foto: Steinar Haugberg.
POSITIVT: Antall dødsulykker med fritidsbåt går ned, men sjøfartsdirektør Olav Akselsen mener flere hadde vært reddet ved bruk av redningsvest. Foto: Steinar Haugberg.

Færre mistet livet i fritidsbåtulykker fjor

Tallet på personer som døde i fritidsbåtulykker gikk ned fra 34 i 2013, til 28 i 2014. Tallet er fortsatt for høyt, og mange kunne vært reddet om de brukte flytevest.

Publisert Sist oppdatert

– Vi håper dette er en positiv trend som vil fortsette. Samtidig er det tall i statistikken som viser at flere av disse trolig kunne berget livet om de hadde brukt flytevest, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen i en pressemelding i dag. Ikke siden 2007 har ulykkesstatistikken vist færre omkomne enn i 2014. Det flotte sommerværet i fjor førte trolig til økt aktivitet på sjøen. Nedgang i tallet på omkomne er derfor positivt.
– Det skal være en flott opplevelse å være i båt, og vi håper at tallene også er et resultat av at folk i enda større grad tenker sikkerhet, og at vårt fokus på forebyggende arbeid er en medvirkende faktor, sier Akselsen i pressemeldingen.

16 AV 28 OMKOMNE VAR UTEN FLYTEVEST

Sjøfartsdirektøren påpeker at det fortsatt er for mange som omkommer ved bruk av fritidsbåter, og at det i mange tilfeller er små grep som skal til for å bedre oddsene når ulykken er ute.
Et av de viktigste grepene er å bruke flytevest når man kjører i åpne båter. Gjentatte rapporter viser at det ikke alltid er tid til å finne frem flytevesten om noe uforutsett skjer, og man havner i sjøen.
Statistikken viser at hele 16 av de 28 omkomne ikke brukte flytevest da ulykken inntraff. Seks av de døde hadde flytevest på, mens bruken av vest er ubekreftet for seks av de omkomne. Øvrige trender i ulykkestallene viser at voksne menn er overrepresenterte i dødsstatistikken, og at de fleste ulykkene skjer i forbindelse med bruk av åpen motorbåt.

FOKUS PÅ HOLDNINGER

Nå håper Olav Akselsen at den positive trenden med færre omkomne, fortsetter i 2015.
– Vi jobber videre med holdningsskapende arbeid, blant annet på de store båtmessene fremover. Det samme gjør mange andre etater og organisasjoner. Så håper vi det blir en flott båtsesong hvor folk nyter sjølivet og at sikkerhet blir en naturlig del av turplanleggingen, sier sjøfartsdirektøren.