LOVER BEDRING: Oljebransjen vil gi bedre informasjon om hva slags diesel du fyller (Illustrasjonsfoto: Atle Knutsen).

I år kan båtfolket forvente bedre informasjon

Oljeselskapene tilsluttet Norsk Petroleumsinstitutt vil informere sine kunder om båtfolkets behov for å vite hva slags diesel de fyller i tankene. Det er fagsjef Kjartan Berland i Norsk Petroleumsinstitutt som sier dette til Båtmagasinet.

Publisert Sist oppdatert

Båtmagasinet har i en artikkelserie satt fokus på uvissheten rund de forskjellige dieselkvalitetene på marinaer og pumpestasjoner, at diesel i tankene ikke samsvarte med kravene fra motorprodusentene.

Vet at båtfolket vil ha EN 590

-Alle medlemsselskapene, Shell, Statoil Fuel & Retail, Esso og Uno-X, leverer avgiftsfri autodiesel (EN 590), også kalt "anleggsdiesel" til de salgsledd som selskapene har kontroll over. I tillegg vil det fra oljeselskapene bli informert om at båtleverandørene har et ønske om at det er dieselkvalitet av EN 590 som leveres i det norske markedet, sier Berland.

Vil bidra med informasjon

- Oljeselskapene kan kun forplikte seg for de salgsledd som selskapene selv har ansvar for. Det er mange varmeforhandlere og marinaer som selskapene ikke bestemmer over. For disse vil oljeselskapene bidra med informasjon om at båtleverandørene forventer at det til fritidsbåtmarkedet selges dieselkvalitet som er i henhold til EN 590, sier Berland.

-Drivstoffbransjen vil nå gjøre det vi kan i forhold til informasjon ut i salgsleddene, sier han.

NORBOAT fornøyd

-Jeg tolker denne informasjon positivt, sier Erik Brauner i båtbransjeorganisasjonen NORBOAT.

-Jeg ser at det er mange aktører og ledd inne i bildet, men det viktigste nå er at det er satt kraftig fokus på problematikken.

 Palle frustrert

Palle Dybdahl er blant de mange båteierne som lenge har irritert seg over dårlig merking av dieselpumper og manglende kunnskap hos ansatte på fyllestasjonenen. Så langt i år har han ikke sett noen bedring.

-Personalet ved den lokale stasjonen kan mer om pølser og hamburgere enn diesel, og den ubetjente dieselpumpa på brygga i Stavern er blottet for all informasjon om hva slags diesel den inneholder, sier han.

-Jeg gir meg ikke og kommer til å forlange svar når jeg spør også fremover, sier entusiasten fra Larvik.

Men må lover altså bransjen bedring.

INFORMASJON: Vi gjør hva vi kan for å få ut informasjon til salgsleddene, sier fagsjef Kjartan Berland i Norsk Petroleumsinstitutt. (Foto: Amund Rich. Løken).
PALLE: Så langt har jeg sett lite til informasjon, sier Palle Dybdahl i Larvik. (Foto: Amund Rich. Løken).