GUSSIs marineradio er den første DAB-radioen beregnet på montering i åpen båt, i følge produsenten.

DAB-radio til båtbruk

DAB-radio er fremtidens radioformat, og gjør NRKs Båtvær-kanal lett tilgjengelig. Svenske Gussi har utviklet en egen radio for båtfolket.

Publisert Sist oppdatert

Etter planen skal FM-nettes permitteres som riksdekkende radioformidler i 2017. Etter den tid er man nødt til å bruke digitale mottakere, såkalte DAB-radioer. Fordelen med DAB-radio er at det finnes enormt mange flere kanaler tilgjengelig, enn det gjør i FM-båndet. Blant annet får man kanalen NRK Båtvær, som sender meterologisk instutts værmelding for båtfolk kontinuerlig. Ulempen med DAB er at lydkvaliteten teknisk sett er forringet som en følge av komprimering, selv om 9,4 av 10 mener at kvaliteten er den samme, eller bedre. Med DAB+ er det jobbet med en annen komprimering av lyden, som gjør at den holder høyere kvalitet enn mp3-filer. Les mer om DAB+ hos Lyd og Bilde. Det finnes få DAB-alternativer for bruk i båt. Det har svenske Eirik Gustavsen i GUSSI Performance Sweden merket. Han sier til Båtmagasinet at han opplever stor økning i antall båteiere som vil skaffe seg DAB-radio, og hevder at hans radio er den eneste DAB-radioen for båtbruk per i dag.

DAB:Model 905 kan spille mp3-filer via AUX-inngangen til høyre. Samme sted kan man også koble til USB-minne med musikkfiler. Fjernkontrollen (oppe t.h) kan plasseres ved førerposisjonen, dersom stereoen plasseres for eksempel under dekk.

Hans nyeste DAB-stereo er model 905, som er et IP67-klassifisert vanntett stereo med 4 x 25 watt. Stereoanlegget, som bla lansert i sommer, har et tolinjers display, og kan i tillegg til radio fungere som forsterker for tilkoblet mp3-spiller, eller spille musikkfiler via USB. I tillegg kan musikk spilles via Bluetooth, en funksjon som gjør det veldig enkelt å styre musikken fra salongen. Prisen er 2800 kroner inkludert moms.

Flytende stereo

DEN FLYTENDE Gussi model 1104 mottar musikken trådløst fra basestasjonen, og kan plasseres inntil 60 meter fra denne.

Denne høytaleren, kalt modell 1104, fra Gussi Marine lades opp på basestasjonen, og kan så spille musikk trådløst i 6-7 timer. Rekkevidden er, i følge Erik Gustavsen, 60 meter, og den flytende høytaleren kan plasseres ved siden av flytemadrassen eller i badestampen. Ladestasjonen har også docking for iphone og ipod, som så sender signalene til flyteballen. Prisen er 1150 kroner.

Begge produktene får du kjøpt hos Gussi Performance Sweden, www.gussi.se, eller hos norsk importør www.univa.no.