SKREMT: Mange i båt blir skremt av andre båtførerer, viser en undersøkelse fra Codan Forsikring. Illustrasjonsfoto: Atle Knutsen.
SKREMT: Mange i båt blir skremt av andre båtførerer, viser en undersøkelse fra Codan Forsikring. Illustrasjonsfoto: Atle Knutsen.

-Hver tredje har opplevd farlige situasjoner

Omtrent hver tredje båtbruker har opplevd farlige situasjoner på sjøen som følge av høy fart, melder forsikringsselskapet Codan.

Publisert Sist oppdatert

Forsikringsselskapet har nylig gjennomført en landsomfattende undersøkelse blant nordmenn som eier eller har tilgang til fritidsbåt. Et av hovedspørsmålene var om deres forhold til fart på sjøen.

Særlig menn har "vonde" oplevelser

Ifølge undersøkelsen, som er gjennomført av analyseselskapet YouGov, har omtrent hver tredje opplevd farlige situasjoner på sjøen som følge av høy fart. Dette er en økning på åtte prosentpoeng siden i fjor. Det er særlig menn som har opplevd farlige situasjoner forbundet med fart. Samtidig øker antallet rapporterte skader på fritidsbåter, sier selskapet og dette bekymrer forsikringsselskapene.

Skadeomfanget øker

-De siste årene har vi sett en økning i skadeomfanget på sjøen. Dette skyldes nok både at vi har fått flere båter, men også større, dyrere og raskere båter. Når vi i tillegg vet at under en tredjedel av de som bruker båt har tatt båtførerprøven, er det ikke rart antallet skader på sjøen er stigende, sier Stein Victor Svendsen, fagansvarlig for fritidsbåt i Codan Forsikring.

Mange nestenulykker

Når selskapet i sin undersøkelse spør hva slags situasjoner det er snakk om, nevner folk både nestenulykker der sammenstøt bare har vært noen meter unna, samt bølger og grunnstøtinger. Flere innrømmer at de har kommet opp i for stor fart og mistet kontrollen på båten.

Flere skader

Tall fra Finans Norge viser at utbetalingene som følge av skader på sjøen økte med 15 prosent fra 2013 til 2014. Særlig er det antallet havarier som øker. Etter å ha ligget ganske stabilt i mange år, økte antallet havarier med fritidsbåt med 22 prosent fra 2013 til 2014.

Codan har imidlertid ingen tall som viser at fart har vært den direkte årsaken.

-De siste årene har vi hatt flere stygge dødsulykker langs kysten. Særlig kombinasjonen uerfarne båtførere, høy fart og alkohol er livsfarlig – ikke bare for den enkelte, men for andre som ferdes på sjøen, sier Svendsen.

Skremt av andre

Mens ni prosent av de spurte sier de har opplevd farlige situasjoner på sjøen som følge av egen høy fart, svarer ytterligere 21 prosent at de har blitt skremt av andres høye fart på sjøen. Tallene er omtrent de samme over hele landet, med unntak av Trøndelag og Nord-Norge. I de nordligste landsdelene svarer bare 14 prosent at de har opplevd farlige situasjoner som følge av høy fart.

Powered by Labrador CMS