Hempels giftfrie alternativ

TESTANLEGG: Hempel har foretatt årelange tester av det nye bunnstoffet ved sitt testanlegg utenfor Barcelona.

Silikon det nye bunnstoffet?

Stadig skjerpede miljøkrav setter nye standarder for bunnstoff. Hempels SilicOne er et av alternativene for den som vil ha et bunnstoff som er helt uten biocider eller kobber.

Publisert Sist oppdatert

Nye utslippsregler setter malingsprodusentene under et stadig større press for å finne gode alternativer til gift-baserte bunnstoff. Under et besøk ved Hempels testanlegg utenfor Barcelona fikk vi demonstrert blant annet omfattende tester av det silikon-baserte bunnstoffet SilicOne. Produktet er ferdig testet og er på markedet, men foreløpig er det kun tilgjengelig i fargene rødt og svart.

Avgir ikke gift

Tradisjonelt bunnstoff avgir biocider som hindrer at levende organismer fester seg til skroget. I løpet av en sesong løses bunnstoffet gradvis opp og må påføres på nytt neste sesong. Prinsippet med SilicOne er et annet. Dette bunnstoffet er basert på silikon og hydrogel, som gir den behandlede flaten vannaktige egenskaper, i følge Hempel. Silikonens egenskaper sørger for at de organismene som fester seg, løsner svært lett enten ved vask eller når båten er i bevegelse. Derfor er det spesielt velegnet for planende eller hurtiggående båter. Hydrogel-komponenten i bunnstoffet skal sørge for at organismer som leter seg frem til overflater de kan feste seg og vokse på, forveksler det usynlige hydrogel-sjiktet med vann. Dermed blir bunnen et mindre attraktivt habitat.

Tre trinn

SilicOne forutsetter at bunnen er helt fri for gammelt bunnstoff og grundig rengjort og avfettet før påføring. Deretter bygger man opp et sjikt med epoxyprimer. Deretter påfører man en våtfilm på 100 mikron med SilicOne Tiecoat som er et bindesjikt mellom primeren og silikon-bunnstoffet. Til slutt påføres bunnstoffet. Ved første gangs påføring anbefales det to lag med Silicone, og deretter ett lag hvert år før sjøsetting. Prisen for 0,75 liter Tiecoat primer er 299 kroner (dekkevne 10 m²), og for 0,75 liter SilicOne 449 kroner (dekkevne 6 m²).