BØLGEHØYDE: Ny, lett tilgjengelig tjeneste gir deg informasjon om bølgehøyde de nærmeste tre døgn. Foto: Kystverket.
BØLGEHØYDE: Ny, lett tilgjengelig tjeneste gir deg informasjon om bølgehøyde de nærmeste tre døgn. Foto: Kystverket.

Ny tjeneste varsler bølgehøyde

Bølgevarslingstjenesten fra Kystverket og Yr gir båtfolket viktig forhåndsinformasjon om båtvær i vente. Til glede for fritidsbåtflåten er tjenesten nå videreutviklet og omfatter også den utsatte havstrekningen utenfor Jomfruland.

Publisert Sist oppdatert

Bølgevarsel for de spesielt utsatte havområdene har lenge vært til nytte for fiskefartøy og skipstrafikk. Nå foreligger en nyutviklet bølgevarslingstjeneste, og vises gjennom en interaktiv kartløsning hos Barentswatch. Kystvarslene fra forskningsstiftelsen Polytec en videreforedling av havvarslene som lages av Meteorologisk institutt og amerikanske National Weather Service. 

Nå også Jomfruland

Nytt er at tre nye områder langs kysten er lagt til: Lopphavet, Vågsfjordbassenget og Jomfruland. Sistnevnte er spesielt interessant i forhold til trafikken av fritidsbåter nå i sommer. De andre utsatte områdene inkluderer Hustadvika, Breisundet, Stad, Sletta, Boknafjorden. Her har du se selv:

www.barentswatch.no/bolgevarsel

.

Direkte på kartplotter og mobilapp

BarentsWatch har i følge Kystverket benyttet oppdatert teknologi som gjør at informasjonen kan presenteres, tilrettelegges og distribueres mer fleksibelt. Informasjonen vil etter hvert også vises direkte på kartplottere ombord på båter og på mobile applikasjoner. 

Inntil tre døgn frem i tid

Tjenesten gjelder både varsel langs utvalgte farleier og i området rundt disse farleiene. Det gis varsel i tre timers intervaller inntil tre døgn fram i tid. Varslene blir beregnet ut i fra data i et rutenett med 100 meters oppløsning. Tjenesten tar hensyn til bunntopografien i området, samt lokal vind for mer nøyaktighet. Dette gjør det mulig å planlegge tryggere seilas og fiskerirelatert aktivitet.

- Med dette bølgevarselet bidrar BarentsWatch til at Kystverket når sine mål om en bedre og bredere tilrettelegging av bølge- og strømforhold i utsatte områder langs kysten, sier avdelingssjef i Kystverket, Jon Leon Ervik.