Daglig leder Malin Arntsen med det synlige beviset på at Klokkergården på Rødøy ble kåret til Årets Gjestehavn 2012. Hun er flankert av sin far og altmuligmann Bernt Arntsen (t.v) og Båtmagasinets sjefredaktør Hans Due. (Foto: Grethe Due)

Klokkergården feiret

Det var stor stas lørdag formiddag da Klokkergården på Rødøy kunne heise flagget som viser at de ble kåret til Årets Gjestehavn 2012.

Publisert Sist oppdatert

På dette lille samfunnet på Rødøy ytterst i havgapet utenfor Svartisen på Helgelandskysten og med bare 200 fastboende, har familien Arntsen skapt en helt unik virksomhet gjennom restaureringen av Klokkergården. Primus motor for det og det meste andre som skjer i dette øysamfunnet er Malin Arntsen. Med en ukuelig ståpåvilje, en enorm arbeidskapasitet og utpreget sans for det umuliges kunst har hun fått til bærekraftig virksomhet på Rødøy. Så velkomne til dette stedet føler folk seg at de stemte stedet fram som Årets Gjestehavn 2012 i skarp konkurranse med store og lant mer kjente gjestehavner rundt omkring i landet.

Flagg og diplom

Lørdag 1. juni stilte Båtmagasinets sjefredaktør Hans Due opp på Rødøy med diplom og flagg som det synlige bevis på hedersbetegnelsen. Malin Arntsen hadde rigget til med underholdning, taler og aktiviteter for det mer enn 100  lokale fremmøtte og en rekke båtturister som virkelig satte pris på arrangementet i et alldeles nydelig sommervær der Helgelandskysten virkelig hadde tatt på seg findressen og viste seg fra sin aller beste side. Due uttrykte at Rødøy kan være stolte av gjestehavna og det de har fått til. Kommunen bør være stolte av å ha slike folk som får til aktivitet og sysselsetting og skaper inntekter til kommunen, sa Due som også uttrykte skuffelse over at kommuneledelsen ikke kjente sin besøkelsestid i forbindelse med arrangementet da ingen derfra møtte opp for å hedre mennesker som virkelig har fått til noe i kommunen slik vi i Båtmagasinet har vært vant til fra de andre havnene som har vunnet prisen tidligere år. Kommuneledelsen burde ha stått i første rekke og ledet heiagjengen, sa Due.

I sin tale til Rødøy og Klokkergården sa sjefredaktør Hans Due blant annet:

At avsidesliggende Rødøy langt oppe i Nordland skulle gå av med seieren om å bli Årets Gjestehavn 2012 kom som en stor overraskelse på oss i redaksjonen i Båtmagasinet. Ikke fordi havna ikke skulle være en verdig vinner, men fordi det er andre og langt større og mer besøkte havner som var blant kandidatene. Men det er leserne våre som stemmer fram vinneren, og veldig mange av dem har helt klart et spesielt hjerte for akkurat denne plassen. Når Klokkergården på Rødøy vant med 28 prosent av stemmene, forteller det at familien Arntsen har gjort noe med denne plassen som treffer båtfolket rett i hjerteroten.

Familien Arntsen har forvandlet stedet fra et falleferdig fjøs til en attraktiv gjestehavn med gode fasiliteter. Her finner vi solide flytebrygger i en velutviklet havn. Sommerstid arrangeres det aktiviteter både for voksne og barn. Familien Arntsen, med Malin Arntsen i spissen, har laget en egen eventyrskog for barna, og satt opp et stort akvarium for barna de siste årene. Barna står for fiskingen, og får levere fiskene i det store akvariet. Men planene stopper ikke her. Neste år håper man å kunne starte med byggingen av et aneks med møterom og overnattingsplass til 50 mennesker. Det er nemlig overnattingskapasiteten som nå er achilleshælen for Klokkergården. Kjenner vi Malin og familien rett, noe vi tror vi gjør etter en helgs opphold der, får de til det også. Vi gleder oss til å se nyanlegget stå klar og håper kommunen applauderer initiativet og gjør alt de kan for å legge til rette for aktiviteten der ute i havgapet.

Dette skrev journalist Jon Amtrup i Båtmagasinet i sommernummeret vårt i 2007:

Over vakre Rødøy og dens 1600 innbyggere troner Rødøyløva med sine 440 meter. Vi måtte selvfølgelig opp på toppen. Fjellstøvler og båt er nemlig en genial kombinasjon. Du får det beste fra to riker, det gir et helt nytt perspektiv på båtlivet. Mens 11 ørner sirklet rundt oss på toppen av Rødøyløva skuet vi ut over et øyrike så fantastisk at en bare hadde lyst til å forbli her i stillheten.
Vel nede igjen ble vi servert verdens beste seigryte på Klokkergården, Malins seigryte. Det er ikke bare maten, men det er hele stemningen som gir deg den gode opplevelsen på Klokkergården. - Dette kan du ikke gjenskape andre steder, sier Malin Arntsen som driver Klokkergården. Du må stikke innom, om du er i nærheten. I 2600 var det hele 3000 båtbesøkende som hadde oppdaget akkurat det. I de senere årene er det blitt mangedoblet, og fra å være et lite familieforetagende, er det nå en liten bedrift med mange ansatte, spesielt sommerstid.

Båtmagasinets medarbeider Hans Eidstuen, som tegner ut bladet vårt, padlet forbi her i 1992. Da var det ikke mye liv her, men han husker veldig godt stedet, den falleferdige gården og ikke minst at han hadde veldig lyst til å klatre på toppen av Rødøyløva, men hadde aldri forestilt seg at det skulle bli en slik aktivitet på stedet bare noen få år senere

Det er spesielt hyggelig for oss i Båtmagasinet å konstatere at vi har en stor og entusiastisk leserkrets også i vår nordlige landsdel, og at de faktisk er så entusiastiske at de – til tross for at det befolkningsmessig er som kampen David mot Goliat – har klart å stemme fram en av sine egne gjestehavner som Årets Gjestehavn. Klokkergården på Rødøy er en verdig vinner, sa Due.

Så går flagget til topps som viser at Klokkergården på Rødøy ble Årets Gjestehavn 2012. (Foto: Grethe Due)
Mange båter kom allerede tidlig fredag og la seg til ved gjestebrygga for å være med på begivenheten lørdag.(Foto: Grethe Due)
Flere hagebenker er satt ut for det tilreisende båtfolket, og i bakgrunnen er Klokkergården der man kan få servert et nydelig måltid mat og som har serviceanlegg for båtfolket. (Foto: Grethe Due)
Far i huset og tidligere ordfører i kommunen, Bernt Arntsen (t.v) har aktivisert hele familien i å gjenreise og bygge ut anlegget Klokkergården. På nykaia holder de på å restaurere en nordlandsbåt som utsmykning. Sjefredaktør Hans Due (t.h.) er imponert.