NY PATENT: Strømsøs henger gjør det mulig å sjøsette direkte fra bryggekanten. Legg merke til støttelabbene som gjør hengeren stabil ved sjøsetting.

Fant opp smart båthenger

Kurt Egil Strømø fra Haugesund laget sin egen båttilhenger, som gjør det mulig å sjøsette fra både brygger og svaberg.

Publisert Sist oppdatert

Se NRKs video nederst i artikkelen

I motsetning til tradisjonelle båthengere har Strømøs henger et ekstra teleskopledd som felles ut i bakkant av hengeren, ved hjelp av en egen vinsj. Dette ekstra leddet gir en rampe som kan senkes ned i vannet slik at man dermed ikke er avhengig av å bruke tradisjonelle båtslipper for sjøsetting. I enden av denne rampa har Strømsø plassert et kraftig flyteelement, som holder den bakerste delen av teleskopslippen flytende.

Det var NRK Rogaland som først omtalte oppfinnelsen.

Hengeren er også utstyrt med støttelabber, som minimerer trykket på selve hengeren, når båten skal sjøsettes.

- I utgangspunktet er hengeren beregnet for skjærgårdsjeeper opp til 21 fot, men den kan også tilpasses større båter, sier Kurt Egil Strømø til Båtmagasinet.

Oppfinneren har sikret seg patent på den nye båthengeren i de fleste land. Nå håper Strømsø å få satt tilhengeren i produksjon.

Leter etter samarbeidspartner
Tysse Mekaniske verksted, som lager de velkjente Tysse-hengerne er blant de som har fattet interesse for den nye oppfinnelsen.

– I utgangspunktet fungerer det. Det neste vi gjør, er å finne ut om det er et marked for dette, sier salgssjef i Tysse, Kåre Stokken, til NRK.

Oppfinnelsen blir også vurdert av Røde Kors, som ofte har behov for å sjøsette raskt, på steder der det ikke nødvendigvis finnes sjøsettingsramper.

OPPFINNER: Kurt Egil Strømø har jobbet hardt for å utvikle båthengeren han nå håper å få solgt. Flere instanser er positive.

- Både Røde kors, brannvesenet og andre har vist stor interesse for denne oppfinnelsen. Nå gjenstår det å se om vi kan få satt den i produksjon, sier oppfinneren.