EKTE: Slik skal et båtførerbevis se ut. Båtførersentralen i Bergen utstedte ugyldige bevis på papir
EKTE: Slik skal et båtførerbevis se ut. Båtførersentralen i Bergen utstedte ugyldige bevis på papir

Lurt trill rundt med hjemmelagde båtførerbevis

Flere folk i Bergen har oppdaget at de er svindlet av et selskap som har gjennomført båtførerkurs uten godkjenning. Sjøfartsdirektoratet vurderer anmeldelse.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha betalt 1850 kroner for kurset og 650 kroner for beviset, har to kamerater i Bergen kjørt rundt med et hjemmelaget båtførerbevis, utstedt av Båtførersentralen AS i Sandvigen i Bergen. Guttene deltok i mars på et 12 timers weekendkurs. Selskapet i Bergen fikk inndratt sin autorisasjon i januar i år.

Etter kurset fikk guttene i følge Bergens Tidene beskjed om at datasystemet var nede og at eksamen måtte avlegges skriftlig.

Etter bestått eksamen ble det tatt bilder av karene og det ble gitt beskjed om at kursbeviset ville komme i posten senere. 

Etter ytterligere flere ukers venting, fikk de epost om at beviset fortsatt var forsinket, men at de skulle få et midlertidig i posten. Det for kort tid siden.

Fikk ikke kontakt

Da den ene gutten ville etterlyse beviset, oppdaget han at selskapets nettside var nedlagt.

-Vi har prøvd å få tak i både eier og daglig leder i lang tid nå, men telefonene er avslått. De er som sunket i jorden, sier guttene til Bergens Tidende. En gruppe jusstudenter sitter også med verdiløse bevist etter å ha tatt eksamen ved Båtførersentralen. Spørsmålet nå er om også mange andre kjører rundt i god tro med falske båtførerbevis.

Inndro autorisasjon

Det er Norsk Test som på vegne av Sjøfartsdirektoratet administrerer båtførerprøven i Norge. De inndro Båtførersentralens autorisasjon i januar i på grunn av uregelmessigheter, men selskapet valgte å fortsette som om intet var skjedd.

Vurderer politianmeldelse

Kommunikasjonsdirektør Dag Ingen Aarhus sier i en kommentar til Båtmagasinet at politianmeldelse nå vurderes.

-Vi har hatt en god dialog med Norsk Test AS i denne saken og vurderer en anmeldelse av forholdene som er avdekket av Norsk Test AS sine kontrollrutiner. Det er veldig trist for de som har valgt å ta båtførerprøven at de er ført bak lyset på denne måten. Derfor oppfordrer vi folk til å sjekke på Norsk Test sine sider hvilke testsenter som er godkjent for å gjennomføre båtførerprøven, sier han.

Etter at saken i Bergen ble avdekket, har sjøfartsdirektoratet lagt ut denne meldingen:

Sjekk om teststedet er godkjent

Sjøfartsdirektoratet ønsker å påpeke viktigheten av å sjekke hvilke testsentre som er godkjent for gjennomføring av båtførerprøven.

Bakgrunnen for denne presiseringen er en sak i Bergen, der flere personer har tatt båtførerprøven hos et firma som ikke er godkjent testsenter. Det har resultert i at personene må ta prøven påny på et godkjent sted for å få utstedt båtførerbeviset. På nettsiden til Norsk Test AS kan en enkelt finne en oversikt over nærmeste godkjente testsenter. I den anledning er det viktig å merke seg at:

 •det kun er godkjente testsenter via Norsk Test AS som har anledning til å gjennomføre båtførerprøven (en trenger ikke være godkjent for å holde kurs, men må være godkjent for å gjennomføre prøven)

 •det ikke lenger gjennomføres båtførerprøve på papir – så dersom en blir tilbudt dette alternativet så er det ikke gyldig (det tillates unntaksvis for personer med spesielle behov)

 •det ikke utstedes midlertidig båtførerbevis (personer under 16 får derimot en bekreftelse på bestått prøve, men dette er ikke et midlertidig bevis)

 •båtførerbevis kun utstedes som plastkort via Norsk Test AS 

Har en mistanke om at et firma ikke gjennomfører prøve på godkjent måte, bør en sjekke om dette firmaet er godkjent. Har en mistanke om uregelmessigheter bør uansett Norsk Test kontaktes, heter det i meldingen fra Sjøfartsdirektoratet.

"Vil rydde opp"

- Båtførersentralen er innstilt på å rydde opp og sørge for at involverte kunder vil bli fornøyd, sier en talsmann for selskapet til BT, samtidig som de har lagt ut en «viktig melding» på sin hjemmeside, der det nå heter at når du er ferdig med kurset kan du ta båtførerprøven på PC hos et testsenter. 

Så sier de;

En gruppe elever har tatt båtførerprøven på en prøve som i etterkant ikke ble godkjent. Gjelder dette deg kan du enten a) få ta ny prøve hos et testsenter nært deg, eller b) få pengene tilbake. Send oss en epost på [email protected], med kontonummeret ditt - og om mulig, KID-nummer for betalt eksamen.

Vi påpeker at dette ikke gjelder mange elever, men vi legger oss fremdeles flat og er innstilt på å rydde opp og kompensere de berørte så fort det lar seg gjøre, sier Båtførersentralen.

Powered by Labrador CMS