FLERE OG FLERE: Mange unge tar båtførerbevis. Godt voksne lar være...
FLERE OG FLERE: Mange unge tar båtførerbevis. Godt voksne lar være...

Flere tar båtførerbeviset - men bare i gruppen som må

Unge båtførere vil ha båt- og sjøkompetanse. Leselysten er ikke like stor blant godt voksne.

Publisert Sist oppdatert

Ferske tall som Sjøfartsdirekoratet har hentet fra Norsk Test viser at 17809 personer tok «båtlappen» i fjor, mens tallet var 14253 året før. I første kvartal i år ble det utstedt 3279 båtførerbevis. Det er 12 % flere enn i samme periode i fjor. Toppen var 2010 da obligatorisk båtførerbevis for båtførere født etter 1980 ble innført. Da nærmest eksploderte statistikken, med 28450 personer. I årene etter stabiliserte tallet seg på ca. 14000 personer, mens økningen altså var markant i fjor.

De eldre har hoppet av

Statikken fra Norsk Test er interessant. Den viser for eksempel at 38 % av kandidatene i 2009 var født før 1980. Den gruppen ante nok lite om at de ville slippe unna om de hadde ventet til de nye reglene trådte i kraft i 2010. Da sank andelen av kandidater født før 1980 som en stein, ned til 14 %. Tallet har ligger på det nivået i alle senere i år. I fjor dalte imidlertid prosenten videre ned til 11 %, eller 1918 personer, mens altså 15663 tok båtførerbeviset fordi de var «tvunget» for å ha lov til å føre båt.

Kan lite om sjøveisreglene

Nå sier ikke statistikken noe om at personer født før 1980 er så mye bedre til å føre båt, enn yngre. Uansett har norsk Test en utfordring i at flest mulig opparbeider seg ferdigheter på sjøen. Båtmagasinet hadde i går en nyhetssak fra en undersøkelse DNB Skadeforsikring har gjennomført. Den viser at omtrent halvparten av de som ferdes på sjøen ikke har tilstrekkelig kunnskap om sjøveisreglene.

BÅTFØRERBEVIS: Alle som fører en båt bør ha båtførerbevis, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet. Foto: Karmøynytt.
BÅTFØRERBEVIS: Alle som fører en båt bør ha båtførerbevis, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet. Foto: Karmøynytt.

"Alle bør ta båtførerprøven"

-Kompetanse hos fritidsbåtbrukere er viktig og vi oppfordrer alle som skal føre fritidsbåt om å ta båtførerprøven – uavhengig av om de er omfattet av den obligatoriske ordningen. At vi nå og ser en økning i antall som tar båtførerprøven er i så måte veldig positivt, sier Kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus til Båtmagasinet.

-Det blir spennende å se om økningen i 2014, og den økningen vi har sett hittil i år, holder seg. 
-

Det er i så fall veldig positivt med tanke på at flere får øket kompetansen ved føring av fritidsbåt, noe som igjen vil øke sikkerheten for båtføreren og de vedkommende har med seg, sier han, samtidig som han understreker at det er en utfordring at færre av de som er født før 1980 som tar båtførerprøven, sier han.