DEKKER STØRRE OMRÅDE: Politibåtene i Arendal og Kristiansand skal dekke et større område enn tidligere på grunn av økonomiske innstramninger.

Færre men raskere båter

Politiet har kuttet ned på antallet, men har til gjengjeld skaffet seg raskere båter før 2013-sommeren.

Publisert Sist oppdatert

I hele landet vil det være 32 båter i patruljetjeneste, skriver NRK Telemark. Disse skal gå i ordinær tjeneste. Ytterligere 18 båter tilhørende spesialgrupper innenfor politiet er i beredskap.

Se oversikt over politibåtene nederst i saken

I Nord-Norge er det relativt langt mellom politibåtene, mens etaten er godt bemannet i de største "båtfylkene". I Hordaland er det kun en båt i aktiv tjeneste. Dette er til gjengjeld den raskeste båten i etaten. Politiet har nemlig skaffet seg en Goldfish 36 med en toppfart på hele 75 knop. 

Det samme er tilfelle i Vestfold der flere middelmådige båter nå er byttet ut med en rask.

– For ti år siden var det fire båter i Vestfold, men i dag er det én. Til gjengjeld har denne båten en helt annen rekkevidde, sier politimester Sveinung Stangeland til NRK.

KLAR FOR SJØEN: Oslo politidistrikt er relativt godt bemannet i sommer. Her representert ved Roar Isaksen, sjef for havnepolitiet i Oslo.

Prioriterer "det vanlige"

-Hastighet, promille og hensyn til andre, blir våre viktigste prioriteringer i sommer. Om vi ser på dødsulykkene de siste årene, har det gjerne vært stor hastighet, promille, og kjøring i mørket med dårlig sikt, sier Roar Isaksen, sjef for havnepolitiet i Oslo, til Båtmagasinet.

Politiet vil slå hardt ned på uvettig kjøring, og kommer i tillegg til å kontrollere om båtførere er edru og har nødvendige kompetansepapirer. I tillegg sjekkes det at det er tilgjengelige redningsvester til alle om bord.

Båtførerbevis er påbudt.

Her skal politiet patruljere i sommer. Antall båter i høyre kolonne:


Illustrrasjon: Båtmagasinet