En seilbåt veltet i den første høststormen og tok med seg et par snekker på Østerå ved Tvedestrand i helgen. (Foto: Øyvind Jørgensen)
En seilbåt veltet i den første høststormen og tok med seg et par snekker på Østerå ved Tvedestrand i helgen. (Foto: Øyvind Jørgensen)

Høststormene er her

I helgen har vi hatt den første store høststormen. Det merket båteierne

Publisert Sist oppdatert

Over store deler av landet blåste det fra stiv kuling til storm i helgen. Det gikk ut over mange båter. I havnene var det mange båter som slet seg og ble meldt på rek. Noen sank, og atter andre som allerede var satt i opplag ble blåst over ende. 
De første høststormene kommer ofte på båtfolket som det første snøfallet på bilistene. Så også i år. Det er ofte fortøyninger som ryker som skaper store problemer. Tauverk som er mer enn tilstrekkelig for vanlig fortøyning i lett sommerbris kan ryke som hyssing når høststormene gjør at båtene napper og sliter i dem, og opplagsbukker som holder båten greit på plass i vanlig vær, kan være for svake når vinden river som verst, kanskje spesielt på seilbåter som har høye master og mye vindfang. Noen fester opplagspresenninger i bukkene, og dette gjør vindfanget ekstra stort og faren for at båten velter enda større. Det er ganske sikkert ikke den siste høststormen, så har du ikke allerede gjort det, så sjekk fortøyningene en gang til og støtt opp båten på land enda bedre.

I kommende uke vil vi gi deg tre artikler om vinteropplag. Den første omhandler opplagsbukker og sikring. Den neste omhandler konservering av motor og drev og den siste omhandler presenning og hva du må tenke på. FØLG MED!