NYTT MERKE: Axopar 28 T-top er første av tre modeller som kommer fra det nye finske merket.
NYTT MERKE: Axopar 28 T-top er første av tre modeller som kommer fra det nye finske merket.

Her er nye Axopar Boats

Grunderne av XO, Aquador og Paragon lager nytt båtmerke. Her er navnet - og det første bildet.

Publisert Sist oppdatert

Axopar Boats er navnet på nyskapelsen fra Finland. Merket tar sikte på å å etablere seg i premiumsegmentet av motorbåter. I første omgang skal tre modeller på 28 fot lanseres. Det er samme skroget som skal brukes på alle de tre modellene, og disse har fått navnene Open, T-top og Cabin.

Navnet Axopar kommer trolig fra merkene som duoen står bak. A for Aquador, xo for XO og par fra Paragon.

Første modell ut er 28 T-Top, en walkaroundbåt med dobbeltsteppet skrog og akterlugar for to personer. Over akterlugaren er det blitt blass til en stor solseng. Fordekket er båtens sosiale møtepunkt med salong og bord med plass til seks personer rundt. 

Ikke ulik XO

Ut fra det første bildet som er kommet er ikke båtene helt ulike hverken Goldfish Tender eller XO-båtene. Likheten til XO har mest sannsynlig å gjøre med at en av mennene bak Axopar er Jan-Erik Viitala, grunderen bak de finske aluminiumsbåtene XO. Viitala har solgt seg ut av XO for å satse på det nye merket.

- Vårt design er basert på de unike fordelene RIB-en har med sin enestående håndterbarhet, lave vekt og kompromissløse sikkerhet, sier Viitala, i en pressemelding fra verftet.

Viitala har med seg Sakari Mattila, som er en av hovedmennene bak Aquador og Paragon. Begge merker som tar sikte på å være premiummerker innen sitt segment.

- Å utvikle nye konsepter for det europeiske markedet er veldig spennende. Med erfaring fra våre tre tidligere varemerker kan vi enkelt bygge videre på våre egene ideer og konsepter for å gi en enda bedre brukeropplevelse gjennom å gi kundene en helt ny båtopplevelse, sier Sakari Mattila.

Båtene skal utrustes med motorer opp til 300 hk. Det skal gi toppfart på 45 knop. Båtene får en meget skarp V-bunn på 22 grader kombinert med steppet skrog, noe som burde gi flotte sjøegenskaper.

Prisen begynner på 46 000 euro (ca 361000 kroner) inkludert moms, men uten motor og hk-avgift. Med 150-hesters motor vil sannsynligvis pakkeprisen ligge et godt stykke over en halv million kroner i Norge.

 

 

Fakta

CE-kategori: C

Produksjonsland: Finland

Lengde (meter): 8.60

Bredde (meter): 2.85

V-bunn (grader): 22.00

Vekt (kg): 1790

Dyptgaende (meter): 0.75

Drivstoff (liter): 300

Max. antall personer: 8

Motoreffekt fra (hk): 150.00

Motoreffekt til (hk): 300.00