SMÅTT OG STORT: Drømmen om hummeren driver fiskerne frem over strie bølgekammer. Været er sjelden et hinder når hummeren lokker.
SMÅTT OG STORT: Drømmen om hummeren driver fiskerne frem over strie bølgekammer. Været er sjelden et hinder når hummeren lokker.

Jakten på kardinalen

Klokken åtte i dag tidlig braket det løs: Hummerfisket 2014 var i gang. Gjennom Galtesund i Arendal gikk en jevn strøm av båter lastet med teiner og håpet om hummer.

Publisert Sist oppdatert

For mange er hummerfisket den reneste høytiden, og i den sørlige landsdelen faller sesongstarten sammen med høstferien. Til tross for lav hummerbestand, og streng regulering av fisket, er det mye spenning, hemmelighetskremmeri og kniving knyttet jakten på havets kardinal. Vi var ute på sjøen litt før klokken åtte i dag morges og knipset noen bilder av de ivrige hordene i alt fra joller til turbåter som stevnet ut mot hummerplassene sør for Tromøya.

 

DER FARTØY FLYTE KAN: Inn mellom brottene mot steinur hvor hummeren trives best.

 

Regler for hummerfiske

  • På kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane fylke er det tillatt å fange hummer i perioden fra 1. oktober klokken 08.00 til og med 30. november. For resten av landet er fisketiden fra 1. oktober klokken 08.00 til og med 31. desember.
  • Helligdagsfredning: I hummerfiskeperioden fra 1. oktober til 31. desember er det forbudt å sette eller trekke teiner på kyststrekningen Vest-Agder til grensen mot Sverige i tidsrommet fra og med lørdag klokken 24.00 til og med søndag klokken 24.00 (jf. utøvelsesforskriften § 35 (2)).
  • Det er ikke lov å sette eller trekke teiner til fangst av hummer på den samme kyststrekningen fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.
  • Hummer er bare tillatt å fiske med hummerteiner. Hummer tatt med annet redskap skal settes tilbake i sjøen.
  • Hummer med utvendig rogn er fredet hele året.
  • Felles minstemål for hummer i hele landet er 25 cm. Hummer (og sjøkreps) skal måles fra spissen av pannehornet til bakre kant av midterste svømmelapp (halen).
  • Personer som driver fiske med fartøy som ikke er merkeregistrert - eller fra land - kan drive fiske etter hummer med inntil 10 teiner. Begrensningen på 10 teiner gjelder også per fartøy.

(Kilde: Fiskeridirektoratet)

Powered by Labrador CMS