utgave nr 8 2002

Husker du AliCraft?

Publisert Sist oppdatert

Husker du AliCraft?

Legendariske Odd S. Simonsen i Arendal bygget livbåter i aluminium fra 1950 til 1964. Den første i polyester kom i 1958 og var forløperen til AliCraft-serien. Simonsen var sjef, konstruktør og eier og en fargerik personlighet.

Tekst: ANNE MARIT KLOKK

-Å produsere kvalitet til lavest mulig pris er viktigere i dag enn noen gang, sa Odd Simonsen i et intervju for 20 år siden. Hans reaksjon på at mange den gangen kjøpte seilbåter og motorseilere var bombastisk: - Det er en motesak som snart snur. At folk vil seile skyldes miljøvernhysteri, mediapress og en oppskrudd sjarm som bare passer noen og som flertallet fort går trett av. Mange blir skuffet, føler seg redde og ukyndige og starter motoren straks det guster litt. Og så går det for sakte. Det er en rask og kraftig motorbåt som passer Ola Familie best!
Odd Simonsens farfar var tauebåtreder, faren var skipper og Odd begynte tidlig å tegne båter. Etter å ha vært innom både bil og flyindustrien, startet han å bygge livbåter i aluminium. Bedriften het Arendal Lettmetallindustri fram til 1970 da Simonsen kjøpte sin hardeste konkurrent Nordsjøplast i Sarpsborg. Han ville ha tak i 20 foteren deres, den Scheen-konstruerte Nordkapp Contesse og han flyttet hele produksjonen til Arendal. På det travleste hadde han 70 mann i arbeid. Den største produksjonen lå i småbåter, helt fra 7 fots Norfun og oppover. En bestilling på 650 joller fra Sverige var vel rekorden. Alle båtene het noe på Nor-, og rekken strakte seg helt opp til den planende 30-foteren Norstar, som kom tidlig på 70-tallet og var en suksess.

BESTSELGERNE

Nordkapp 22 King var en videreutvikling av Contessen som AliCraft bygget mange av på 70 tallet, en planende og sjødyktig daycruiser med soveplass for to, bysse og porta potti. Den neste båten var AliCraft 740, en daycruiser som nærmet seg bobåtbegrepet. Denne hadde brukbare sovemuligheter, bysse og do og var rask å komme seg hjem med hvis uværet satte inn. 740 og 30 foteren var nok bedriftens bestselgere.
AliCraft var et stort og anerkjent merke fra plastbåtenes morgen både hjemme og i utlandet. Odd S. Simonsen dominerte sterkt og det meste av produksjonen var basert på hans design og produktutvikling. Skrogene hans hadde det karakteristiske flate og lette ganglaget som i alle år har kjennetegnet AliCraft-båtene. Hans utdannelse som flyingeniør i Tyskland hadde lært ham mye om aerodynamikk som han brukte i sine konstruksjoner.

DE SISTE ÅRENE

Etter en del turbulens, fusjoner og problemer med myndighetene, kjøpte Moland Marine 70 prosent av aksjene i AliCraft i 1987 og Odd S. Simonsen la inn årene for godt. Men AliCraft båtene og de gamle Nordkapp-modellene finnes det fortsatt mange av. De var solid og ordentlig bygget og er fortsatt aktuelle på bruktbåtmarkedet. Se testen av Ali Craft 31 AC Ocean Cruiser på de neste sidene.