Vestfold dyrest, Telemark billigst

Det koster i gjennomsnitt 117 kroner pr. døgn å ligge i gjestehavn i Vestfold. I Telemark må du ut med i snitt ca. 35 kroner. Her betaler du ofte bare for å bruke strøm. Det viser en stor undersøkelse som Båtmagasinet har gjort blant 750 gjestehavner i hele Norge.

Publisert Sist oppdatert

Vestfold blir tett fulgt av Oslo, Aust-Agder og Østfold som alle har et snitt på 100 kroner eller mer pr. overnattingsdøgn. I tillegg til Telemark er det Rogaland og Finnmark som har de billigste gjestehavnene, viser Båtmagasinets undersøkelse.

Noe overraskende er det at Nordland er det fylket som har registrert flest gjestehavner med hele 119, tett fulgt av Møre og Romsdal og Hordaland som begge har mer enn 100 gjestehavner. Dårligst tilbud til fritidsbåtfolket har Oslo, Buskerud, Akershus og - overraskende nok - det store båtbygger- og feriefylket Aust Agder, forteller sjefredaktør Hans Due i Båtmagasinet.

Fritidsbåtfolket legger igjen over 57 millioner kroner i landets gjestehavner pr. år kun i overnattingsavgift og strømtilkobling. I tillegg kommer det de eventuelt måtte legge igjen av kroner i drivstoff, matvarer og annen handel. Ikke overraskende er det Vestfold - som har de høyeste døgnprisene i sine gjestehavner - som soper inn de største inntektene med mer enn 10 millioner kroner pr. år. Men Telemark - som har de laveste gjennomsnittlige prisene - ligger like bak i inntekter.

Undersøkelsen er basert på opplysninger som kommer fram i Båtmagasinets store gjestehavnguide Norske Gjestehavner som er i salg nå.

Det er 15. året på rad at Båtmagasinet gir ut Norske Gjestehavner som er en komplett oversikt over gjestehavner fra Marstrand på svenskekysten til Kirkenes i nord, der hver havn er angitt med antall plasser, posisjon og en del opplysninger om havnen for øvrig sammen med de servicetilbud de har innenfor en akseptabel gangavstand.

Men i forvissning om at de aller fleste båtfarende i fritidsbåter også veksler mellom uthavner - eller naturhavner om man vil - og gjestehavner, kommer det også som nytt av året en stor uthavnguide som strekker seg fra Sponvika i Østfold til Finnkroken i Troms. Her er hver uthavn angitt med nøyaktig posisjon, innseilingsanmerkninger, fortøyningsanbefalinger og eventuelle utsatte vindretninger samt i en god del tillfeller også en del tilleggsopplysninger.

Alle abonnenter av Båtmagasinet får automatisk tilsendt begge disse publikasjonene, men de kan også kjøpes i løssalg eller bestilles på internett. Norske Gjestehavner koster kr. 198,- og Norske Uthavner koster kr. 79. Norske Gjestehavner ligger også ute på internett: www.gjestehavner.no