Ny Baardsen-konkurs

Baardsen-selskapet Delta Estate AS er konkurs. Selskapets vesentligste eiendeler gjelder produksjonsanlegget på Haslatangen hvor Scand Boats ble produsert. (20.01.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

► Scand er konkurs
Milliontap på Scand-konkurs

Ny fødsel for Scand Boats

Satser på Scand Boats-start i 2009
Tjente 14,5 millioner svart

Scand Boats AS ble tidligere slått konkurs med 64 millioner i gjeld. Fredag fulgte eiendomsselskapet Delta Estate AS etter. I tillegg til en gjeld på cirka 30 millioner kroner til Nordea Bank, skyldte Delta Estate AS Skatt Sør 300.000 kroner i moms. Før helgen ble eiendomsselskapet slått konkurs av Aust-Agder tingrett etter begjæring fra Skatt Sør, ettersom det ikke skal være midler å hente i boet. Eiendommen blir nå trolig forsøkt solgt i håp om å få dekket noe av kreditorenes tap.

Avventer Scand-produksjon

Delta Estate AS står som eier og utleier av anleggsmassen på Hasla, hvor blant annet et nytt selskap bestående av tidligere ansatte og lokale investorer ønsket å starte opp igjen med båtproduksjon etter nyttår. 
- Vi hadde håpet å få starte opp rett etter nyttår, men alt går ikke alltid som planlagt, sier Knut Thorsdahl, som er inne på eiersiden og skal fungere som daglig leder i det nye selskapet. Han opplyser at det nye selskapet fremdeles er i forhandlinger, men at de satser på å kunne starte opp om ikke altfor lenge.

Uklare eierforhold

Videre produksjon av Scand Boats er blant annet avhengig av rettighetene til merkenavnet. I følge bobestyrer Anders Hald, tilhører merkenavnet "Scand" konkursboet til Scand Boat AS.
- Det er uklart hvem som har produksjonsrettighetene til båtene, opplyser Hald. Advokaten er nå også utnevnt som bobestyrer for Delta Estate AS.

Flere familieselskaper

I konkursrammede Delta Estate AS står Birgitta Øyen Baardsen oppført som styreleder. Hun står også oppført som styreleder og daglig leder i Delta AS som eier både Scand Boats AS og Delta Estate AS. I følge Brønnøysundregistrene eies Delta AS igjen av selskapene Dino One og Ocean Vision AS. Den 21 år gamle datteren til Tor-Egil Baardsen sitter også som styreleder og daglig leder i Dino One, som er oppført som morselskap i konsernet og konglomeratet av Baardsen-selskaper. I følge Grimstad Adressetidende står bedrageridømte Tor-Egil Baardsen oppført med 44 prosent eierandel i Dino One AS. Bak Ocean Vision AS står den andre datteren Helene Baardsen som eier, i tillegg til å være styreleder og daglig leder.