Årets Gjestehavn 2023

STORT ANLEGG: Anita Torp Ørnes og ektemannen har utviklet et imponerende anlegg på Skartveit siden de tok over i 2006. (FOTO: ANITA TORP ØRNES).

Palmesus på populære Skartveit

Ett år etter at Helgøysund på Talgje ble kåret til Årets Gjestehavn, har leserne nok en gang sagt sin mening: Skartveit Gjestehavn på naboøya Halsnøy gikk seirende ut, med 37 prosent av stemmene. På solid andre og tredjeplass havnet Klokkergården på Rødøy og Rosenlund Hamn på Sandsøya.

Publisert Sist oppdatert
PALMESUS: Palmer er blitt et varemerke på «Costa del Skarveit», i år har Anita Torp Ørnes handlet inn hele 19 eksotiske trær.

Det er båtfolket som avgjør vinneren i Båtmagasinets landsdekkende kåring av årets gjestehavn. Av de nominerte havnene gikk i år disse videre til finalerunden, der Båtmagasinets lesere selv stemte frem vinneren:

  • Nesna Småbåthavn, Helgeland
  • Klokkergården, Rødøy
  • Skartveit Gjestehavn, Ryfylke
  • Rosendal Gjestehavn, Sunnhordland
  • Onarhamn Gjestehavn, Sunnhordland
  • Rosenlund Hamn, Sandsøya
  • Arendal Gjestehavn, Agder

Tidligere vinnere

2022: Helgøysund

2021: Bekkjarvik

2018: Arendal gjestehavn

2016: Mandal gjestehavn

2015: Bekkjarvik

2014: Skartveit på Halsnøy

2013: Tønsberg

2012: Klokkergården på Rødøy

2011: Farsund

2010: Farsund

2009: Husnes

2008: Helgøysund

2007: Bekkjarvik

Kåringen har engasjert mange, og nærmere 3 000 stemmer ble avlagt. Den familiedrevne marinaen i Skartveitvågen på Halsnøy i Finnøy kommune, drives i dag av Anita Torp Ørnes og ektemannen Kjetil Ørnes, som har evnet å se nye muligheter og lagt ned en enorm innsats i å utvikle virksomheten som familien har hatt her siden 1912. Kjetil og Anita har drevet butikken siden 2006 og har jevnt og trutt utviklet stedet for å få flere bein å stå på. I 2011 åpnet de et nytt servicebygg på brygga med toalett- og dusjfasiliteter og velværeavdeling. Det såkalte Pakkhuset huser dessuten en trivelig kafé som serverer husmannskost og lokalmat fra Ryfylke, ikke minst komler hver onsdag og torsdag i juli, og har alle rettigheter. Gradvis har også havneanlegget blitt utvidet, og i 2019-2020 sto ny kai med nye betongflytebrygger ferdig. Foruten Joker-butikk like over veien, har Skartveit diesel- og bensinfylling lett tilgjengelig på kaia. Stedets primus motor og propell, Anita Torp Ørnes, sørger årlig for at til sammen 19 palmer pryder sandstranda og brygga vis-á-vis Pakkhuset – hvor båtfolket ønskes velkommen til «Costa del Skartveit».

Når vi ringer Anita Torp Ørnes for å informere om lesernes valg, er reaksjonen spontan:

– Dette betyr mye for oss! Det viser at vi fremdeles er på rett spor, og at folk setter pris på det vi gjør. Jeg gleder meg alltid til sesongen, og nå er det ekstra kjekt å gå inn i en ny sesong med denne nyheten, sier den strålende fornøyde gründeren, som med god grunn omtaler den omfattende virksomheten som et livsverk. Forklaringen på suksessen er ifølge Anita alltid godt humør, levere topp service i alle ledd, det skal alltid være rent og fint på toalettene, blomster på bordene, rent og fint på badestranda, god mat i kaféen og ro i havna.

– Når folk kommer hit, så skal de føle at de kan senke skuldrene, slappe av med ungene og kjenne at de er på ferie, sier Anita Torp Ørnes.

Også i 2014 stemte Båtmagasinets lesere frem Skartveit i konkurransen Årets Gjestehavn, og i 2022 gikk Helgøysund på naboøya Talgje av med seieren.

SESONGÅPNING: Allerde i påsken var det folksomt på brygga rundt Pakkhuset.

Om kåringen

Båtmagasinets kåring av Årets Gjestehavn er basert på båtbrukernes opplevelse og preferanser. Det er ikke en klassifisering av gjestehavner etter formelle krav, men havner som foreslås vil likevel bli vurdert mot noen grunnleggende kriterier før den blir nominert. Sammen med leserne ønsker vi å gi en ekstra honnør til kreftene som har klart å sette sin havn på kartet, og som har lykkes i å skape et populært havnetilbud hvor båtfolket trives og som de vender tilbake til år etter år. Grunnene til populariteten kan være mange. Alt fra gode, rene fasiliteter på land, lune havneforhold, tilgang til strøm og internett, en imøtekommende havnevert eller en trivelig spiseplass. I denne kåringen er det leserne som foreslår og stemmer frem Årets Gjestehavn.

Det er fritt frem å foreslå og stemme frem en vinner av Årets Gjestehavn, men før en havn nomineres vil Båtmagasinets jury kvalitetssikre at havna imøtekommer disse grunnleggende kravene:

1. Havna må være en offentlig eller privat drevet gjestehavn (ikke naturhavn).

2. Havna må være åpen for alle som ønsker å besøke den.

3. Havna må ha grunnleggende fasiliteter som sanitæranlegg.

4. Havna må tilfredsstille kravene i temaveilederen til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for brannsikkerhet i havner beregnet for småbåter.

5. Året etter at en havn har vunnet prisen, er ikke havna kvalifisert til å bli nominert.