Utkikken

Seilglede hele året

Publisert Sist oppdatert

De fleste av oss har nok båten pakket ned under presenning nå, men stadig flere seiler hele året. På Vestlandet er det en lang tradisjon for nyttårsseilaser, og etter hvert har også ildsjeler på Østlandet kommet etter med nisseseilaser og nyttårsregattaer.

I slutten av januar seilte fem tøffinger i tre båter fra Norge med kurs for Shetland. To av dem alene, og de nådde målet, den tredje båten måtte snu fordi autopiloten røk, men seilte over Nordsjøen rett etterpå.

Vinden føk opp i 72 knop på det meste under overfarten, og bølgene var fire-fem meter høye. Naturlovene er slik at når vindhastigheten dobles, firedobles trykket fra vinden. Om vinteren er også den kalde luften ekstra tung, så vi snakker om svært krevende forhold. Slik vinterseiling er ekstremsport, og er ikke noe vi kan anbefale for hvermansen.

Samtidig er det noe inspirerende med eventyrlysten som utvider både rekkevidde og sesong for seilerne. Det er ikke så lenge siden det å seile over Nordsjøen om sommeren ble sett på som en bragd blant seilere. Folk som seilte rundt jorden før i tiden, skrev bøker om dette, og de var nærmest for kjendiser å regne.

Krympet

Nå kaster stadig flere nordmenn loss for langtur. Utferdstrangen lever i verdens rikeste land, og det er flott at velstanden tas ut også i form av opplevelser. Vi har tid og råd til å dyrke våre hobbyer og interesser.

Samtidig har verden krympet betraktelig de siste tiårene. Nå kan vi kommunisere jevnlig med folk hjemme fra alle verdens hjørner. Selv ute på havet får vi oppdateringer om båtens posisjon fortløpende fra satellitter, og værdata er lett tilgjengelig.

Redaksjonen har det siste året fulgt flere langturprosjekter. Enkelt av dem er unge jenter som vil ut og oppleve verden. Det har vært tøffe jenter på havet før, men det er vel et tegn i tiden av likestillingen i økende grad gjør seg gjeldende også på havet.

Salget av nye seilbåter har vært dårlig i noen år, og vi hører stadig folk si at seiling er for krevende for moderne mennesker. Til dem er det bare å si: Se dere rundt! Aldri har det vært flere seilbåter langs kysten enn i dag.

Våre venner som krysset Nordsjøen i januar kunne også melde om en og annen turseiler som var på vinterseilas langs kysten. Seilgleden lever som aldri før. Året rundt.

Godt nytt år!

Powered by Labrador CMS