Seilernes verden
Jeg er ganske sikker på at Rune Aasberg og Simen Løvgrens innsats i tomannsregattaen Transat Jacques Vabre over Atlanterhavet har vakt oppmerksomhet i internasjonale short-handed-kretser. Kanskje er man også litt forbløffet over at to ukjente norske seilere gjorde de franske stjernene rangen stridig under de tøffe forholdene over Atlanterhavet. Uansett tror jeg nordmennene blir ønsket varmt velkommen i miljøet, for shorthandedseiling på internasjonalt nivå har vært preget og dominert av franske seilere. Nå er denne typen seiling i ferd med å bli langt mer global – og mer akseptert. Det er ikke lenger noe litt sære franskmenn driver med.
Rune og Simens innsats, vilje og mot vil forhåpentlig også være til stor inspirasjon for det norske shorthandedmiljøet. De har vist internasjonalt hvor langt vi er kommet i Norge.
Shorthandedseiling kom som et friskt pust inn i norsk seilsport i 2004 da Watski Skagerrak TwoStar ble arrangert for første gang. Øyvind Vedeler hadde gått svanger med ideen til denne regattaen ett år tidligere. Han kom en dag innom redaksjonen i SEILmagasinet og luftet tankene sine – og spurte oss om vi syntes det var en god idé. Jeg husker møtet godt, og jeg husker hvor begeistret vi ble. Dette ville vi være med på! Det endte med at vi sammen gikk til Fredrikstad Seilforening og spurte om de ville arrangere en en regatta for to seilere i hver båt, i en trekant rundt Skagerrak, med pitstop to steder og tracking av deltagerne.
Lars-Erik Larsen i Fredrikstad Seilforening var like begeistret, likeså Watski da sponsorjakten begynte. Det var starten på det som skulle bli en helt ny type seiling her i Norge.
Shorthandedseiling har ikke bare skapt en ny konkurranseform med tur&hav-seilere, den har også hatt mange andre «effekter». Å seile med bare to om bord handler ikke bare om å blodtrimme seil og båt; oppmerksomheten må også rettes mot sjømannskap og sikkerhet på havet. Shorthandedseiling har uten tvil flyttet mange seileres grenser og gitt dem økt kunnskap og større trygghet, men også respekt for de kreftene som regjerer der ute. Forbindelseslinjen mellom regattaseiling og turseiling er blitt sterkere, all den stund brorparten av all turseiling foregår nettopp short-handed. Jeg opplever at mange er blitt bedre Seilere – med stor S.