Ranas nye sjøtraktor

Rana Plasts nye altmuligbåt R-540 SL er en ekte sjøtraktor – som slett ikke mangler sportslige egenskaper.

Publisert

Rana har i flere tiår vært kjent for solide og sjøsikre no-nonsense-båter, og WA-modellen R-540 SL føyer seg pent inn i rekken. Dette er ifølge fabrikken en enkel og rimelig sports- og bruksbåt som skal plane selv med en 30-hester, og vekten på små 320 kilo gjør at R-540 SL også er lett å trekke på land og frakte. 

Kombinasjonen av relativt lav vekt, stor lastekapasitet, moderate motorkrav og nordnorsk sjøsikkerhet gjør nybåten fra den tradisjonsrike fabrikken på Hemnesberget til en utfordrer til populære altmulig-båter som Øyen 530 F. Med unntak av «rimelig»– for direkte billig er ikke modellen – tyder alt på at Rana har sine ord i behold. 

Vi prøvde den 18 fot lange nybåten en senvinterdag på Byfjorden i Bergen. Sjur Kathenes fra forhandler Yamaha Bergen hadde tatt med seg fire kolleger for å vise at selv med fem mann og dermed nær tillatt maksimalbelastning var en femtihester tilstrekkelig. Riktignok måtte en av karene sette seg forut for å balansere båten før den gikk i plan, men deretter var det bare fryd og gammen. Trolig ville båten planet uten omplassering med en litt mindre propell, de etterfølgende fartsprøvene tydet på at kombinasjonen motor/propell ikke var optimal. Verken fullt turtall (6000 rpm) eller makseffekt-turtall (5500 rpm) ble oppnådd. Men dette var den første ordentlige sjøprøven for leverandøren, og slikt må man regne med på jomfruturer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS