Planlegger du et nytt elsystem?

Det elektriske systemet om bord gir deg mye glede og nytte. Det sørger for at du har kald mat i kjøla, at du har navigasjonsinstrumenter som fungerer, at du har lys, og ikke minst at du får startet motoren. Mange gamle båter har i dag et gammelt og slitent elektrisk system. Kanskje er det utvidet og fl ikket på i årevis? Kanskje er det på tide å bytte alt sammen?

Publisert

Mange av våre eldre båter har et elektrisk anlegg som synger på siste verset. Mange båter er også halvfabrikater og egeninnredet, hvor byggeren kanskje hadde mangelfull kompetanse på elektrisitet. Enkelte brukte også komponenter som var blitt til overs etter husbyggingen, og som slettes ikke egner seg i båt. Med tiden monterer man som regel mer og mer utstyr som bruker strøm, samtidig som anlegget blir eldre og eldre. Så kommer problemene.

Varslene

Det er flere tegn som varsler om at det er på tide å gjøre noe med det elektriske anlegget. Dersom du har inntrykk av at batteriene mister kraften, kan det hende at årsaken egentlig ligger i el-systemet. Må du stadig lirke på sikringene fordi de har irret litt, eller har du merkelige spenningsfall eller lys som blinker eller blafrer innimellom, så ser du tydelige tegn på at du bør gjøre noe.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS