Med Minor på høstferie

Regnet lager små elveleier på ruteglasset på vår høstferierende Minor 25. Båtturer kan godt være ruskete så lenge styrehuset gir godt med ly, og kaffen er gloheit i hånda.

Publisert

Jeg sitter og nyter morgenkaffen i salongen på Minor 25. Ute blåser det storm. Jeg vet det er en klisjé, men det blåser faktisk storm. Regnet dundrer på taket, men inne er det tørt og varmt. Båttur på Nordvestlandet i oktober skal være litt ruskete. Stormen kommer fra sydvest, og jeg har hatt gjestehavna på Værlandet som base et par dager allerede. Her merker man faktisk ikke stort til vinden i det hele tatt. Stiv kuling fra nord dagen før var derimot godt merkbar, og gav en del svell. «Værlandet Båt» har nylig oppgradert havna med en stor gjestebrygge, dusj, toalett og vaskerom. Kroa på kaia er åpen på søndager, og jeg venter på at den skal åpne.

Testkjøring og fuglekikking

Jeg er på kombinert båttest og fuglekikkerekspedisjon på Nordvestlandet. Sammen med Bjørn Olav Tveit, som er turkompis fra barndommen, skal jeg finne fugler som har kommet seg litt ut av kurs på trekket. Nøyaktig hva som får fuglene til å trekke i feil retning, er det vel ingen som vet, men det hender noen fugler navigerer annerledes enn det store antallet av artsfrender. Slike varianter i naturen kan man gjerne se på som eksperimenter for å finne enda bedre strategier for å overleve. De fleste av disse eksperimentene går nok dårlig, og utfallet er gjerne fatalt for den aktuelle kandidat. Kort fortalt hender det at disse kandidatene ender opp som sjeldne fugler lengst ut i havgapet på Vestlandet, og det er derfor vi er her. Utsira, noen mil sør for oss, er en mer kjent øy for sjeldne fugler, og for øyeblikket er det omkring 70 fuglekikkere der. Vi liker oss litt utenfor allfarvei (Utsira er allfarvei i denne sammenheng), og har lagt vår elsk på Bulandet, og øyer og nes forøvrig i Sogn og Fjordane. Jeg kommer med båt fra Bergen, Bjørn kommer ut med bil og ferge.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS