Livsfarlig lek på isen

Mens politiet jobbet på spreng med å fjerne folk fra isen på Oslofjorden, kjørte to biler i full fart på isen i Vestfold, den ene med skiløper på slep (artikkelen er oppdatert). Se video av våghalsene!

Publisert

Se film av våghalsene

Si din mening

Mens alle andre så på Tour de Ski på TV var det noen som hadde mer fart på skiene, i Vestfjorden utenfor Tønsberg. På sommeren er dette et populært område å leke seg på vannski, men hva gjør man når isen har lagt seg?

Noen fikk den gode ideen å kjøre bilen ut på vannet, med en dristig skiløper på slep. Etter hvert kom det også ut en annen bil. Båtliv var selv vitne til denne uvanlige vannaktiviteten, og vi vil anta at farten nærmet seg i overkant av 100 kilometer i timen. Andre øynevitner mener at farten var helt oppe i 150 kilometer i timen.

Bare en halv time før hadde barn og voksne vært ute og fisket på isen. Like ved der bilene passerte lå også isklumper, som isfiskere har lagt over fiskehølene. Like etter passeringene var det en liten familie som gikk på ski i samme område.

– Sjekket isen

I kommentarer som har kommet i artikkelen på batliv.no påpekes det at isen på Vestfjorden som oftest er trygg på grunn av lite saltinnhold.

– Gutta sjekket istykkelsen flere steder, og kjørte ikke før det var tomt for folk på isen. Det var neppe mer livsfarlig enn en haug idioter på båt på sommeren, skriver den anonyme leseren på batliv.no.

Hva mener du? Les andres og del dine egene meninger under.

Ville rykket ut

Politiet i Vestfold har ikke fått noen meldinger om skislepet. Om det er ulovlig å kjøre på isen vet ikke vakthavende på stående fot.

– Hadde vi fått melding om det hadde vi selvfølgelig rykket ut, sier vakthavende ved Vestfold politikammer.

Tidligere på dagen gikk politiet ut og advarte mot å ferdes i Oslofjorden, på grunn av usikker is.

Til Tønsbergs Blad sier operasjonsleder Johs Nysæther i Vestfold politidistrikt denne leken setter liv i fare, også redningsmannskapets.

- Livsfarlig

Havnevesenet i Tønsberg, som foretar målinger av istykkelsen i området, reagerer sterkt på kjøringen på Vestfjorden.

- Slik kjøring fraråder vi i aller høyeste grad. Dette er livsfarlig, siden det er saltvannsis og tykkelsen varierer veldig, sier Per Svennar som er havnefogd i Tønsberg til VG Nett.

- Går man gjennom isen med bil er det fort gjort å drukne, advarer Svennar.

Havnefogden forteller at overvannsutløp fra blant annet elver kan svekke isen og skape variasjoner fra 30 centimeters tykkelse til bortimot null centimeter.

- Det som skjer når du kjører bil på isen er at du får all tyngden på fire veldig små punkter. Hvis du da kommer til et svakt punkt i isen kan hjulene og dermed hele bilen gå gjennom isen, forteller Svennar.

Redningsaksjoner

Ifølge VG kom de første meldingene litt før klokken 14.00 søndag formiddag om at en person hadde gått gjennom isen ved Ulvøya i Bunnefjorden i Oslo. Personen skal ha blitt reddet opp av vannet av fire sivile personer, før han ble fraktet med luftambulanse til Ullevål sykehus.

En drøy halvtime senere måtte redningsmannskapene på nytt ut til samme sted for å redde nok en person.

Politiet tok i bruk helikopter for å være sikre på at ingen flere var på den livsfarlige isen.

– Det viser seg at isen er veldig farlig, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad ved Oslo Politidistrikt til VG Nett.


Se film av våghalsene:

Powered by Labrador CMS