Isoporrester i standkanten er et stort miljøproblem.

Isoporbrygger er en tikkende miljøbombe

Flytebrygger med isopor som flytemiddel er en stor trussel mot naturmiljøet. Nå krever miljøforeningen Hummerhuset et forbud mot brygger med åpen isopor.

Publisert Sist oppdatert

Bak Foreningen Hummerhuset står biolog Sondre Ski og Åge Wee. Sistnevnte er selv bryggeleverandør, men foreningen får støtte av observasjonene blant annet Grimstad skjærgårdstjeneste nylig gjorde. 

Da ble det funnet enorme mengder isoporkuler etter at flere flytebrygger var revet løs under et slep.

– Dessverre ser vi alt for ofte de tydelige miljøskadene som isopor etterlater seg i strandkanten. Årsaken er i hovedsak gamle eller hjemmelagde brygger, der isoporen ligger ubeskyttet og lett blir børstet vekk mot is, havbunn, svaberg eller bryggeutstyr. Når slike brygger river seg løs i dårlig vær, får vi de virkelig store utslippene, skriver Åge Wee i en pressemelding.

Wee påpeker at eierne av flytebrygger er pliktige å ta årlige kontroller av bryggene, samt fireårskontroll av moringene. 

- Vår erfaring er at dette ikke skjer i tilstrekkelig grad i dag. I tillegg til eierne må også havnemyndighetene – som gir tillatelser til å legge ut bryggene – bli flinkere til å følge opp med kontroller. Det er forbudt å forårsake miljøskade i havet, men dette tas ikke nok på alvor i dag, sier Åge Wee.

Hummerhuset mener derfor at den beste løsningen rett og slett er å helt forby bruk av åpne isoporflater på brygger i Norge.

 

Et flytebrygge-element som ble tatt på land av Grimstad skjærgårdstjeneste.