Dette har båtfolket ventet på

BEDRE KART I VENTE: Trond Langemyr i sikkerhetavdelingen i Kystverket.
BEDRE KART I VENTE: Trond Langemyr i sikkerhetavdelingen i Kystverket.

Frislipp av dybdedata

Uansett oppløsning blir dybdedata ned til 30 meter tilgjengelig for almenheten.

Publisert Sist oppdatert

Seniorrådgiver Trond Langemyr i sikkerhetavdelingen i Kystverket kunne komme med en gladnyhet på Fritidsbåtkonferansen i Haugesund. Nytt regelverk trer i kraft fra oktober i år. Med det blir all dybdedata tilgjengelig for alle.

LES OGSÅ: Sjøfartsdirektoratet vil drifte et obligatorisk småbåtregister

Også digitalt

– Dette gjelder da uansett oppløsning, og det vil bety mye for sikkerheten, sier Langemyr. Han forteller at kartverket sitter på gode dybdedata, ikke minst ned til tre-fire meter som har spesiell betydning for fritidsbåter.

– Det blir en ny verden, sier Langemyr. De nye dataene blir også tilgjengelig for produsenter av digitale sjøkart.

MER DETALJERT: Sjøkart får detaljer som man selv bare kunne lage privat for områder man har seilet over med et godt ekkolodd. Her med SonarCharts Live.
MER DETALJERT: Sjøkart får detaljer som man selv bare kunne lage privat for områder man har seilet over med et godt ekkolodd. Her med SonarCharts Live.

LES OGSÅ: Slik lages sjøkartene

I tillegg til at disse dataene blir tilgjengelig betyr det nye regelverket også store endringer for flere brukere av ekkolodd med kartplottere som har moderne løsninger, men som ikke har vært forbeholdt nordmenn. Flere leverandører har nemlig de siste årene lansert muligheten for å dele hverandres bunninformasjon etter at man har scannet områder man har kjørt over. I Norge har denne funksjonen vært tilbakeholdt fordi den har vært ulovlig å dele.

Kamp

Dette blir det nå en endring på. Til dels.

– Joda, man kan nå også dele denne informasjonen seg i mellom, bekrefter Langemyr når Båtliv snakker med ham etter presentasjonen. Men også her gjelder regelen ned til 30 meter, og det blir med det opp til hver enkelt produsent å tilrettelegge programvaren til plotteren slik at kun data ned til 30 meter deles.

LES OGSÅ: Veien til bedre sjøkart

Langemyr forteller at prosessen har vært veldig byråkratisk og vanskelig med forsvaret.

– Det skjer ikke noe fra dag én. Først må produktene lages, men dataene er der. Kystverket har vært veldig pådriver for sikkerheten, satt langt inne for forsvaret som ønsket å holde hemmelig av hensyn til miner og ubåter. De ville opprinnelig bare tillate 20 meter, men vi sto fast på 30 meter, sier Langemyr.

Powered by Labrador CMS