utgave nr 3 201

Førsteinntrykk Zodiac Pro Open 550: Foro moro skyld

Zodiac har hatt stor suksess med Pro Open 650 og 550, i særdeleshet 650. I årenes løp har de opparbeidet seg en høy RIB-status i enkle miljøer, spesielt blant unge båtbrukere og som lettbåten for familier med sjøhytte.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

Vi skal absolutt ikke innlate oss på noen sammenligning mellom Pro Open 550 og 650, det er to vidt forskjellige båter, selv om familielikheten er der. Begge båtene har den samme kraftige v-bunnen på 24 grader, men en lengdemeter utgjør stor forskjell på en RIB, både hva stabilitet og komfort angår. Skulle da bare mangle om ikke 650 ligger foran på alle områder. Vi skal i stedet konsentrere oss et førsteinntrykk av lillebroren, Zodiac Pro Open 550. I fjor kom den i stylet versjon som Black Limited, en liten hissigpropp med en sintere look enn på tidligere versjoner.

Pro Open-båtene har vært gjenstand for oppgraderinger alle de siste årene, og det stopper heller ikke med ”Black Limited”. I 2010 forsetter franskmennene med ytterligere oppgradering av kosmetisk art. Mer dekor og sporty søm i stolene og mange plastelementer er byttet ut med syrefast. Ikke bare ser det flottere ut, det er en kvalitetsheving. Skrog og pongtonger er uforandret, derfor forholder vi oss til Pro Open 550 Black Limited, båten som båtmagasinet hadde med på en lengre reportasjereise i fjor sommer.

Lillebror
Plassen om bord i en RIB på 5.5 meter er ikke så mye å skryte av. Pongtongene tar mye plass, og fordi produsenten har gitt styrekonsoll og ståstolen høyeste prioritet (heldigvis) blir det svært trangt i de to stolene lengst akter. Bare det å ta seg bak for å henge fortøyningstampen i pulleren kan bli en liten prøvelse. Det er mange hindringer på veien, ikke minst vannskibøylen. Den kom stadig vekk i veien for fri ferdsel. Pro Open 550 er en utmerket båt for to personer. Ta gjerne med et vennepar på transportetappen, men det bør holde. Det gjelder bare å ha en ting klart for seg; en RIB er en RIB.

Morsom i sjøen
Langt morsommere enn den innvendige plassen er kjøreegenskapene. Båten er nokså stutt, og det gjør at bølgene merkes godt om de forseres med fart. Du skal relativt langt ned i fart før kjøring i bølger kan beskrives som myk, men så har båten på sett og vis ”sportsunderstell”, og da er det mye som er akseptabelt. Et hardt underlag kompenseres med en velutviklet styrekonsoll og en veltilpasset ståstol. Konsollen er høyere og større enn på forgjengeren, men det er det som skal til for å gi føreren full kontroll, med gode gripekanter og et godt ratt. I fart og bølgekjøring er bare én kjørestilling som er akseptabel, og det er ståplassen. Ståstolen gir god støtte til ryggen. I roligere farvann er det enkelt å klyve opp på setet og bruke det som stol. Det er lagt inn et godt fotfeste på konstruksjonen. Konsollen er akkurat så tøff som vi bør forvente av en båt som denne, men god plass til instrumenter og et karbonlook som gjør seg. I tillegg til standard motorinstrumentering er båten standard utstyr med en integrert Garmin 620 plotter. Vi kan ikke bedømme denne, vår båt var for anledningen utstyrt med en 8.4´ Garmin 5008 på brakett.

Du makter ikke å binge en Pro Open 550 ut av fatning, uansett hvordan du kjører. Den lystrer lett og elegant og er en fryd i krappe kurver. Båten leveres med 90 og 115 hk. Vi valgte det største motoralternativet og var meget komfortabel med det. Toppfarten ble målt til 42 knop på rolig sjø og med en person om bord. Vi er meget fornøyd med Evinrudes V6 E-TEC-serie. I Norge leveres båten som pakke med denne motoren. Black Limitied er så avgjørt tøffere med sort enn med hvit motor, uten at det har med annet å gjøre enn smak og behag. Vår motor var uskyldig hvit.

Fine detaljer
Det er ikke for mange stuverom i en RIB på 5.50 meter. I denne båten har vi den klassiske under stolen i baugen, et godt rom i konsollen, et rom under puten i ståstolen og rom under stolene akter.Båten er utstyrt med gode fortøyningsbeslag. I baugen er det montert en liten dreggrulle og beslag som blant annet gjør det mulig å låse båten forsvarlig. På begge sider av pongtongen er det et godt tau som er godt å holde i, enten du bader rundt båten eller nyter en pause sittende på pongtongen.

Konklusjon
En 5.50 meter lang RIB har styrker og svakheter. Den er lett å manøvrere, lydig i sjøen, rask og villig. Størrelsen gjør den enkel å ha etter bilen. Store pongtonger gjør den relativt trang. Best komfort for to mennesker.

Fakta: Zodiac Pro Open 550
CE-kategori: C
Produksjonsland: Frankrike
Lengde i meter: 5.50 (4.50 skroglengde)
Bredde i meter: 2.50 ( 1.70 skrogbredde)
V-bunn grader: 24°
Drivstoff i liter: XX
Antall personer: 11
Motoreffekt fra til hk: 90-115
Motor testbåt: Evinrude E TEC 115
Sylindervolum: 1727 m³
Antall sylindre: 4 (totakt)
Effekt i hk/kw 115/86
Toppfart test i knop: 41.5
Pris fra kr: XX
Pris testbåt: XX
Opplysninger: www.fischemarine.no