utgave nr 8 2011

Førsteinntrykk Nordkapp Noblesse 655 - Nobelt møte

Nordkapp Noblesse 655 er en kostbar daycruiser, men du får hva du betaler for; en nobel båt med det lille ekstra.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: AMUND RICH. LØKEN
FOTO: LARS KRISTIAN LARSEN

I et marked oversvømmet av daycruisere sier vi alltid; velg en kurant båt. Hva er en kurant båt? En som over tid har opparbeidet seg et godt navn og rykte fordi den er kvalitetsbygget, har gode sjøegenskaper og høy andrehåndsverdi.
Nordkapp er i denne divisjonen. Det slippes sjelden en nyhet fra båtbyggeriet uten at jobben er gjort enda blitt bedre enn forrige gang. Noblesse 655 er det siste gode eksempelet på det. Den vi sammenligner med, forgjengeren Noblesse 650, er absolutt ingen outsider. Noblesse 650 har faktisk noen likhetstrekk med ”søsterskipet” Vitesse, selv om den er to meter lengre og koster omtrent det dobbelte. En bra utstyrt Noblesse 650 med 150 hk vil koste deg rundt 600.000 kroner. Dyrt, ja, men altså en kurant båt med det lille ekstra. Den kommer til å holde seg godt i bruktmarkedet. En del rimeligere blir det 115 hk, men langt i fra så morsomt.

Sjøegenskapene

Det er ingen bombe at de nye Nordkapp-båtene både er lekre å se på, er solid bygget og har smarte løsninger som gjerne er basert på designer Espen Thorups streker. Derfor er det først om fremst sjøegenskapene som skal settes på prøve.
Noblessen er behagelig, massiv og så lett å kontrollere.
Vi hadde en absolutt samarbeidsvillig 150 hester Evinrude E-Tec på hekken og koste oss godt bak rattet. Det morsomme var at vi ikke trengte å tenke på fartsreduksjon selv om det sjøet litt. Det var bare å trimme ut motoren, finne den optimale balansen, så gjorde den resten selv, uten sjenerende skrogslag eller kalddusj fra salt sjø. Hva mer kan en forlange av en daycruiser i mellomstørrelsen?


God plassutnyttelse

Denne Noblessen er ingen stor båt, men den er godt tilrettelagt for det gode liv. Uteplassen er prektig, med en stor L-sofa akter, med dør i hekken på styrbord side for enkel adkomst til badeplattformen. Den har et trekantbord som bidrar til god ”trafikkflyt”. Boret kan slås ned og frigjøre plass til en smart solseng som med et håndgrep løftes frem fra sofaen på styrbord side. Den brede stolen i kjøreretningen på babord side kan vendes, slik at solområdet utvides betraktelig.
Ryggputen er stor og litt klønete å få frem og tilbake. Under dette sete er det plassert en fin kjøleskuff. ”Microbyssa” er plassert på babord side, med en liten vask og trykkvann”. I dette miljøet finner vi også en skuffeløsning med et lite kokeapparat. Låsen til skuffen må forbedres.
I skrogsiden bak førerplassen er det gjort et praktisk innhugg for fire fendere. Her er de ikke i veien - og lette å få tak i.
Førerplassen er tøff. Den er utstyrt med en god stol og et sporty ratt. Konsollen har en behagelig grå, refleksfri fargetone. Kartplotteren er rett i siktlinjen, med et av Evinrudes multifunksjonsinstrumenter på hver side. I spesielt sollys kan instrumentene være vanskelige å lese.
Adkomsten til dekk skjer via en tradisjonell trapp og en god luke i vindskjermen.


Under dekk

Båten kan levers med spyletoalett, mens den bærbare løsningen er standard. Toalettet er plassert under putene i kahytten. Rommet entres vis solid skyvedør. Helt ok køyeplass for to personer, men bare for noen få netter vil vi tro. Nobless 655 er og forblir en båt for de solide dagsturene.


Fakta: Nordkapp Noblesse 650

CE-kategori: C
Produksjonsland: Polen
Lengde i meter: 6.50
Bredde i meter: 2.50
Dyptgående i meter:0.90
V-bunn i grader:
Vekt tørr båt i kg: 1425 (med motor)
Drivstoff i liter: 160
Max antall personer: 6
Motoreffekt fra - til i hk: 115-250
Motor testbåt: Evinrude E-tec 150
Sylindervolum: 2.589 ccm
Antall sylindre: 6
Effekt i hk (kw): 112
Toppfart i test knop: 37.5
Pris fra i kroner: ca. 517.000
Pris testbåt i kroner: Ca 620.000
Opplysninger: www.nordkapp-boats.no