SUNSEEKERSAKEN: Høyesterett har opphevet den frifinnende dommen fra lagmannsretten.

Sunseeker-frifinnelsen opphevet av Høyesterett

Frifinnelsen av de to Sunseekereierne i Østfold, som var tiltalt for forsikringssvindel, er opphevet.

Publisert Sist oppdatert

To karer fra Østfold ble overraskende frifunnet i lagmannsretten for forsikringssvindel da deres Sunseeker 62 Manhattan forsvant ned i dypet i Singlefjorden i 2010. I dag har Høyesterett opphevet kjennelsen fra lagmannsretten. Det betyr at Høyesterett er enig med påptalemyndigheten i påstand om saksbehandlingsfeil i lagmannsretten.

Høyesterett har skrevet en grundig kjennelse. Deres konklusjon i denne saken er interessant. I norsk rettspleie er det bare unntaksvise eksempler på at Høyesterett opphever en frifinnende straffedom.

Dømt og frikjent

I første runde ble de to østfoldkarene dømt både i Fredrikstad tingrett og Borgarting lagmannsrett. De fikk sin sak opp til ny behandling i lagmannsretten med det de mente var nye bevis, og da gikk domsslutningen deres vei.

Påtalemyndigheten mente at lagmannsretten ikke oppfylte sin undersøkelsesplikt og anket saksbehandlingsfeil inn for Høyesterett. Og nå har altså den høyeste rettsinstansen sagt sitt.

I tillegg til fengselsstraff ble de også dømt til å betale tilbake 659.000 kroner til IF Skadeforsikring. I tillegg er de også dømt for moms og avgiftsunndragelse. Fredrikstad tingrett fant det hevet over enhver rimelig tvil om at det var de to tiltalte som åpnet bunnventilen etter at båten ble slept ut fra havna i Strømstad og at de gjorde det i den hensikt å senke den for å få forsikringssummen utbetalt. Dermed ble dommen, i første runde, opprettholdt, i Borgarting lagmannsrett, før altså full frifinnelse da saken ble gjenopptatt. Under ny behandling i lagmannsretten hevdet de to at forliset måtte bero på en teknisk feil med en slange.

Hevet forsikringsbeløpet

Det fremkom i tingretten at de to båteierne var svært misfornøyd med tilstanden til båten de hadde kjøpt usett i Frankrike, selv om de var gjort kjent med at luksusyachten hadde ligget under vann der også. Da båten ankom på trailer til Strømstad 28. juni i 2010 ble det tegnet forsikring på 1. 5 millioner kroner. Summen ble 1. juli hevet til to millioner kroner.

 Slepet fra Strømstad skjedde klokken 21 om kvelden 1. juli 2010. Tingetten fant det hevet over enhver rimelig tvil om at det var de to tiltalte som åpnet bunnventilen etter at båten ble slept ut fra havna i Strømstad og at de gjorde det i den hensikt å senke den for å få forsikringssummen utbetalt.

Nå må de to karene ta stilling til om straffesaken igjen skal ankes inn for lagmannsretten.