utgave nr 8 201

Førsteinntrykk: Tromøy 23 Hybrid - Nærmere naturen

Når man skrur av dieselmotoren og kobler inn en 2,2 kw elektromotor, sklir Tromøy 23 Hybrid av gårde nesten uten en lyd. Og det med samme fart som med dieselmotoren. Sandøy Båtdekk AS i Tvedestrand har tatt opp igjen produksjonen av et båt-ikon, og har gjort den akkurat passe hi-tech. Vi lot oss begeistre.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

I Tromøy 23 kommer hybridteknologien til sin fulle rett. Det er i den lille deplasementsbåten der lengden på skroget bestemmer toppfarten og ytelsene ved både elektrisk drift og dieseldrift dermed blir tilnærmet like, at dagens teknologi har sin åpenbare berettigelse. Tromøy 23 er en praktisk tradisjonsbåt som virkelig er tilpasset miljøet den skal brukes i. Sjøegenskaper, dekksløsning og motorisering er resultatet av en naturlig produktutvikling som faktisk kan føres helt tilbake til vikingskipene. Men det er en annen historie.

Opprinnelig Vikkilensjekte

Dagens Tromøy 23 Hybdrid nedstammer direkte fra ei Vikkilen-tresjekte bygget i Grimstad. På 1960-tallet fikk Arnt Mortensen på Tromøya ved Arendal bygget former av sjekta, og i 1977 gikk Finn Eriksen og Hans Johnsen i kompaniskap med Mortensen, startet Tromøy Plast og fortsatte produksjonen av Tromøy 23 frem til 1984. Rundt 1980 satte de også i gang produksjonen av Tromøy 22, basert på en Lunderød-sjekte.

I utgangspunktet hadde 23-foteren kun ei lita hytte, men Tromøy Plast utvidet etter hvert porteføljen med flere modeller og hyttestørrelser. I perioden fra 1984 til 1988 drev Odd J. Rasmussen på Tromøya produksjonen, men fra 1988 og frem til Sandøy Båtdekk AS i Tvedestrand tok opp arven vinteren 2009, lå formene til 23-foteren i dvale. Totalt er det antakelig bygget rundt 100 Tromøy 23.

Nostalgisk hobbysjark

Når Sandøy Båtdekk AS i Tvedestrand nå puster liv i Tromøy 23 er det på bakgrunn av båtens mye omtalte sjøegenskaper og at den er en enkel, funksjonell båt som lar seg produsere rimelig. Båten sikter seg dermed inn mot hobbyfiske-segmentet som i dag domineres av franske ”pesche promenade”-båter. I Tromøy 23 får man alt – med unntak av farten. Til gjengjeld har den det vellykkede deplasementsskrogets sjøegenskaper, og de er i tilfellet Tromøy 23 svært tiltalende: Langsomme bevegelser med naturkreftene, ikke harde og brutale mot elementene. Båten er dessuten selvlensende som en praktisk bruksbåt bør være. Den har også en fiskekum med kraftig sirkulasjon. I hytta er det to sitteplasser i fartsretningen og to enkle køyer/benker hvor man godt kan sove en natt. Båten er tilgjengelig med toalett og kokeapparat. Den har også kebony-dekk (lønnetre) som standard. Dersom man ikke ønsker hybdridløsningen, kan man få båten med ren 16 eller 27 hk Vetus-diesel. Vi mener derimot at hybridløsningen er svært interessant i denne båten.

Dieselelektrisk

Tromøy 23 Hybrid er motorisert med en to-sylindret Vetus M 2.06 på 16 hk (11,8 kw) koblet i linje med en 2,2 kw børsteløs (og tilnærmet vedlikeholdsfri) elmotor med separat ferskvannskjøling. To 2x240 Ah 24 V batterier får lading enten når man går med ren dieseldrift, eller via landstrøm. I testbåten var det blybatterier, men produksjonsmodellene vil bli levert med AGM-batterier som tåler et høyt antall dyputladinger. Båten vil også få en batterimonitor som til enhver tid forteller om batterienes status, og med alarm for lav batterispenning slik at man dermed kan forlenge batterienes levetid. Med batteribanken i testbåten vil driftstiden antakelig være ca to timer ved full fart, og fire-fem timer ved reduksjon til halv fart. Båtens batteribank kan uten problem økes til det dobbelte (4x240 Ah).

Dels gir hybridløsningen høy driftssikkerhet, for eksempel om man får vann i dieselen. El-motoren fungerer helt uavhengig av dieselmotoren. Hobbyfiskere vil heller ikke ha behov for sluregear siden elektromotoren gjør det mulig å redusere farten ned mot null.

Overraskende ytelser

Det som imponerer oss mest med hybridløsningen i Tromøy 23 er imidlertid ytelsene. Skrogfarten på denne drektige deplasementsbåten er ca 7 knop. Forsøk på å øke farten ytterligere, vil kun resultere i minimal fartsøkning samtidig som bølgemotstanden øker og energitilførselen går med til å lage bølger i stedet for å gi fremdriftsgevinst. En fornuftig marsjfart med denne båten vil derfor være mellom 5 og 6 knop. Med dieseldrift gjør båten 6,5 knop på full fart, og har en tilforlatelig marsjfart på 5 knop. Med el-drift gjør båten 5 knop på topp, og det er kun ønsket driftstid som avgjør hvor fort du vil kjøre. Dreiemomentet i el-motoren imponerer også, og responsen kan sammenlignes med dieselmotorens.

Uansett hastighet ved el-drift, er lydnivået slående lavt – tilsvarende en normal samtale mellom to mennesker. Men selv ved dieseldrift er støynivået kun 72 dBA, hvilket er behagelig lavt.

Det er i snekkene og deplasementsbåtene at den nye hybridteknologien i dag fungerer i forhold til forventningene, og fartsytelsene er tilnærmet like uansett fremdriftsteknologi. Store hybdridbåter har ikke denne fordelen enda, og dermed er heller ikke eldriften et reelt alternativ ved transportkjøring.

Tromøy 23 Hybrid forholder seg på en realistisk måte til eksisterende teknologi, og det gjør at den faktisk er aktuell for markedet.

FAKTA: TROMØY 23 HYBRID

CE-kategori:

C

Produksjonsland:

Norge

Lengde i meter:

6,90

Bredde i meter:

2,60

Dyptgående i meter:

0,95

V-bunn i grader:

Deplasementsskrog

Vekt tørr båt i kg:

1.850

Drivstoff i liter:

80

Ferskvann i liter:

Tilleggsutstyr

Max antall personer:

10

Motoreffekt fra-til i hk:

16-27 hk

Motor testbåt:

Vetus M2.06

- Sylindervolum

635 ccm

- Antall sylindre

2

- Effekt i hk (kw)

16 (11,8)

Elektromotor testbåt:

Vetus

-

  

Effekt i kw

2,2

Toppfart i test i knop:

 

-

  

Dieseldrift

6,5

-

  

Elektrisk drift

5,0

Støy ved toppfart i dBA:

 

-

  

Dieseldrift

72

-

  

Elektrisk drift

62

Pris fra i kroner:

389.000,-

Pris testbåt i kroner:

449.000,-

Opplysninger:

www.baatdekk.no