Winges favoritter: Ørpeholmssundet

Winges favoritter: ØrpeholmssundetJon Winges favoritter

Ørpeholmsundet rett i leia

Ofte ønsker vi oss en trygg havn rett i leia, slik at det bare er å tørne inn når vi kommer dit. Ørpeholmen (Orpholmen på gamle kart), eller Ørpeholmsundet, sjøkart nr. 10, er en slik havn. Den ligger omtrent midtveis mellom Uvår og Mandal.

Tekst: Jon Winge

Når dette skrives, er det sent på høsten, men kanskje du allerede har begynt å drømme om neste sommers ferietur. Kan jeg få anbefale en tur på Sørlandet da? Svenskekysten er riktig nok lettere tilgjengelig for folk i Oslofjorden og langs Østfoldsiden, men når de først har rundet Rakke, er forbi Jomfruland og kommet til Risør/Lyngør, kan de glede seg over et farvann som svenskene ikke kan oppvise maken til.

Du har sikkert vært der før og vet hva jeg snakker om, men kjenner du farvannet vest for Kristiansand? Derfra og til Lindesnes ligger området for de spesielt interesserte. Der opplever du en annen ro enn det forkavete "sørlandskjøret" lenger øst. Og med et vell av fine havner.

Havner med historisk sus

Her ligger de på rekke og rad, alle herlighetene; Ny Hellesund, Uvår, Trysnes, Ålo, Harkmark, Skjernøya, Kleven og Mandal. Og enda lenger vest kommer du til en av Norges fineste øyer, nemlig Hille, med flere innbydende havner. Dit skal vi med Båtmagasinet om ikke lenge. Så, det er bare å komme seg av gårde og være litt drøy med etappene i starten, så rekker du dit på en sommerferie.

Når du går slik, er det greit å få en havn rett i leia, slik at du slipper å lete. Det kan for eksempel tenkes at du har brukt dagen til å besøke Kneblingen (Kniplingholmene) med "Savonmaa-monumentet". Det er en betagende opplevelse, og det maner til ettertanke dette tragiske forliset i 1938, hvor hele den finske besetningen mistet livet i stormen en vinternatt. Der er det imidlertid ikke brukbar nattehavn, så da er det fint å gå inn i Ørpeholmsundet etterpå.

Midt i smørøyet

Ørpeholmsundet er noe av det enkleste som tenkes kan. Kommer du østfra og går forbi Tånes, må du passe på når du har passert innløpet til Harkmarkfjorden. Når du kommer til lykta som formelig gror rett opp av vannet, skal du tørne styrbord slik at du får Skogsøy til babord og Ørpeholmen til styrbord. Da kommer du inn i pollen med posisjon 5800.3’ N , 00735,6’ E.

Kommer du vestfra, etter å ha passert Skjernøysund, går du over Nordfjorden og passerer Tregde, Buøy og Skogsøy, alt om babord, og da kommer du altså til denne lykta som står midt i vannet.

Gå midtvaters inn mellom Skogsøy og Ørpeholmen, så kommer du til en fint beskyttet poll med god ankerbunn (ca 9 meter). Der er det plass til flere båter. Er du heldig, finner du til og med plass langs fjellveggen på Ørpeholmen, hvor det er fine fjellhyller å gå i land med grillen. Litt lenger fram er det to små holmer. Dem kan du passere om styrbord, og så kommer du til nok en poll som det også er fint å ankre opp i.

Det kan være en del forstyrrende trafikk i sundet, og enkelte mener at den høye Skogsøy tar for mye sol. Men det er altså en ypperlig nattehavn for den som er på vei vestover eller østover i leia.

Her nede må du ikke ha det for travelt. Mandal ligger bare noen få mil mot vest, og det er kanskje den fineste sørlandsbyen av dem alle. God plass er det der også, for du kan enten ligge i gjestehavnen (Sjøsanden Marina) eller du kan ligge langs hele den lange kaia og helt opp til broen. Dit skal vi i neste utgave av Båtmagasinet.

Utgave: 

Stikkord: 

DE STERKE MERKEVARENE Båtliv og Båtmagasinet slår seg sammen. Her redaksjonssjef Jørn Finsrud (t.v.) redaktør Atle Knutsen og ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie.
Norsk Maritimt Forlag AS har kjøpt Båtmagasinet fra Aller Media og slår det sammen med Båtliv.
Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
Twitter icon
e-mail icon