Wi-Fi antenner fra Digital Yacht: Nyttig for nett

Wi-Fi antenner fra Digital Yacht: Nyttig for nett

Mangel på tilgang til sosiale medier kan for noen være en katastrofe like stor som motorstopp og svidde pølser. God nett-tilgang gir mange muligheter for å ta arbeidet med seg når de er på båttur, og dermed kanskje muligheten for å kunne ta noen ekstra dager på sjøen. De fleste av oss er fornøyd om vi kan få tilgang til nyheter på nett og ta imot e-post og ikke minst følge med på værmeldingen.

Hotspot

De fleste moderne havner og marinaer har et Wi-Fi tilbud, hvor du enten gratis eller ved å betale noen kroner kan koble deg til internett. Men utenfor havnene er du prisgitt den tilgang som du måtte finne i nærheten av kafeér og butikker. Problemet er at rekkevidden til disse hotspotene er ganske liten. Du må være i nærheten for å få forbindelse. Ved bruk av antenner og eventuelt annet tilbehør vil du øke rekkevidden ganske betydelig og vil kunne oppnå å få bedre signaler. Det vil si at du kan ligge fortøyd utenfor det som normalt er rekkevidden, og likevel kunne ta inn signaler sterke nok til at du kan komme deg på nett.

   Britiske Digital Yacht har en mengde smarte produkter, både for å kunne lage trådløst nettverk om bord (for eksempel slik at kartplotter kan kommunisere med nettbrett), og for å kunne forsterke Wi-Fi signaler. I tillegg kommer at Digital Yacht har en rekke AIS-produkter, både for kartplottere og nettbrett. De har et komplett sortiment, fra det helt rimelige til det mer profesjonelle. Vi har sett på noen av Wi-Fi produktene, som kommer i prisklasse fra en drøy tusenlapp og oppover.

WL60 antenne for internett

Dette er en cirka 60 centimeter høy antenne som tas frem og monteres ved bruk, normalt når man ligger i havn. Den skal ikke stå på båten når den er i fart. Antennen kan enten festes ved hjelp av sugekopper, eller den kan festes til en stang/rør med dimensjon opp til 50 millimeter diameter. Det følger med gode festesystemer i aluminium, og monteringen er enkel og rask. Den kommer med 5 meter USB-kabel, som kan forlenges med ytterligere 5 meter (USB Aktive Extender USB Bus Powered). Sugekoppene gir god feste og kan stå på i mange dager, samtidig som det er enkelt å ta antennen ned igjen. Typisk rekkevidde er 1 nautisk mil. Det innebærer at du kan ta imot Wi-Fi signaler selv om du ligger i ytterkant av havnen og et stykke unna hotspoten. Du vil også kunne oppnå sterkere signaler. Installasjonen er meget enkel med Plug and Play USB-tilkobling. Programvaren kan enten installeres via nett eller ved medfølgende CD. Denne er for Windows XP/Vista, Win7, Mac OS X eller Linux. Har du har nyere operativsystemer (for eksempel Windows 8) så må du installere programvare via nett. Antennen kan brukes på alle aktuelle operativsystemer. Er du på nett gjenkjenner maskinen antennen når den tilkobles og programvaren installeres automatisk. Antennen får strøm via USB, og trenger ingen tilkobling utover dette. Pris hos Seatronic kr 1.195,-.

WL410 antenne for internett

Denne antennen er nesten dobbelt så lang som den mindre utgaven, cirka 110 centimeter. Rekkevidden er betydelig lengre, opp til 3-4 nautiske mil ifølge produsenten. Det vil si at du kan ligge i ytterkant av havner med Wi-Fi, i byer og i andre havner hvor hotspot kan være et stykke unna unna. Når det gjelder rekkevidde, for begge modellene, så avhenger den av mange lokale faktorer og den kan variere en hel del. Denne antennen er ment for det som kalles halvpermanente installasjoner. Den har 1” innvendig antennefeste og passer til standard antennefester, for eksempel fra Glomex (industristandard 1” x 14). Antennefeste følger ikke med i prisen. Også denne kommer med 5 meter USB-kabel som kan forlenges ytterligere 5 meter, på samme måte som den mindre modellen. Brukes det vanlige USB-kabler som forlengelse vil det redusere effekten og er ikke å anbefale. Denne antenne kan stå på båten når den er i fart, men når det kalles halvpermanent installasjon så er det først og fremst på grunn av at kabelen normalt ikke legges permanent opp. I motsetning til VHF-antenne er det ikke spesielt hensiktsmessig å plassere den i mastetopp - om man har det. Også denne modellen henter strøm fra USB og følgelig er det ingen oppkoblinger ut over USB.

Installasjon av programvare er den identisk med WL60. Også her er det viktig at antennen ikke kobles til datamaskin før programvare er installert, eller om man ikke er koblet til nett. På de nyeste utgavene skal det følge med programvare på USB-minnepinne. På modellen vi prøvde var det programvare på CD. For begge antennene gjelder at det følger med grei bruksanvisning på engelsk. Pris hos Seatronic: kr 3.980,-.

 

Vår konklusjon

Vi har prøvd de to Wi-Fi antennene i forskjellige havner på Vestlandet. Dette ble gjort utenom sesongen, på en tid hvor det var få andre brukere. Vi opplevde en betydelig bedring av signalene og fikk inn nettverk ganske langt unna – uten at vi vet nøyaktig hvor langt unna. Mange av disse nettverkene forsvant da vi koblet fra antenne. Vi vil tro at den minste antennen er den som er mest aktuell for de fleste, først og fremst på grunn av prisen. En investering på knapt kr 1.200,- kan lett forsvares, men når man kommer opp i nesten 4000 kroner må man kjenne på om dette er noe man virkelig trenger.

 

Mer informasjon:

Digital Yacht:           www.digitalyacht.co.uk

Seatronic:                 www.seatronic.no

Telenor:                     www.telenor.no

 

Utgave: 

DE STERKE MERKEVARENE Båtliv og Båtmagasinet slår seg sammen. Her redaksjonssjef Jørn Finsrud (t.v.) redaktør Atle Knutsen og ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie.
Norsk Maritimt Forlag AS har kjøpt Båtmagasinet fra Aller Media og slår det sammen med Båtliv.
Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
Twitter icon
e-mail icon