Vaskemidler - effektiv vårrengjøring

Vaskemidler - effektiv vårrengjøringEFFEKTIV VÅRRENGJØRINGAv Hans DueDet er ikke bare kroppen vår som skal gjøres presentabel for sommersesongen. Båten trenger også en skikkelig vårrengjøring. Her er noen tips som kan gjøre livet lettere for bøtteballetten.Mange gyver på med det første og beste vaskemiddelet de har for hånden. Noen er heldige og får båten svært så presentabel, mens andre gnikker og gnir i det evindelige uten annet resultat enn at skitten fordeles jevnere utover. Gulfargen langs vannlinjen irriterer. Mange forsøker å vaske den vekk, men klarer det ikke. Sannsynligvis har de brukt feil vaskemiddel.

For at totalresultatet skal bli tilfredsstillende, trenger du tre typer:

* Alkalisk vaskemiddel

* Surt vaskemiddel

* PolishfjernerALKALISK:

Det er dette vaskemiddelet som fjerner vanlig smuss i form av skitt. Forsøk dette vaskemiddelet først. Hvis båten blir ren med det, trenger du ikke vaske mer, men legg på et lag polish etter at båten er ren.SURT VASKEMIDDEL

Problemer som gule render langs vannlinjen og striper nedover skrogsiden, løses best opp med et surt vaskemiddel. Vær oppmerksom på at generell gulning av båten som regel er resultatet av en kjemisk prosess i gelcoaten som oppstår ved påvirkning av luft og sol. Denne gulfargen blir ikke borte ved bruk av noe vaskemiddel.POLISHFJERNER:

I noen tilfeller kan du vaske i det uendelige uten at møkka blir borte. Hvis båten har vært polert tidligere, er det sannsynlig at båten ikke har vært helt ren når polishen er påført slik at møkka sitter under polishen. En annen mulighet er at møkka har trengt inn i polishen. I begge tilfeller er den eneste løsningen å bruke en polishfjerner.

I mange tilfeller vil også møkka forsvinne kun ved bruk av dette middelet, men som regel må du vaske over med et alkalisk middel etterpå. Når båten nå er ren, bør du påføre polish på nytt. Det bevarer gelcoaten bedre, og gjør båten mye enklere å holde ren.

LA VASKEMIDDELET VIRKE!

Den vanligste feilen bøtteballetten i havna gjør er at de ikke kan vente. Du er kanskje en av dem som kliner på vaskemiddel med klut eller svamp, og så straks setter i gang å gnikke og gni. Da har du sikkert opplevd at det er tungt å få av møkka. Den sitter godt!

Ta deg god tid etter at vaskemiddelet er påført. Husk at et vaskemiddel setter igang en kjemisk prosess som løser opp skitten. Derfor trenger vaskemiddelet tid på seg til å trenge inn i all møkk. Ta deg en kopp kaffe og en prat med naboen mens du venter på at vaskemiddelet skal gjøre jobben for deg.

Når det er gått et kvarter eller tyve minutter, vil du oppleve at du i mange tilfeller kan spyle av møkk og vaskemiddel, eventuelt gå over med svamp og vaskemiddel en gang til med lett hånd.

Utgave: 

FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
NØKLER: Veileder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, Henrik Larsen, fikk nøkler til båten fra Jørn Hennig i Vrengen Maritime. (Foto: Amund Rich. Løken).
-Vær så god, bruk båten hele sesongen. Vi spanderer også drivstoffet, sier Jørn Hennig i Vrengen Maritime. I dag stilte han en Pioner 15 med 20 hesters motor til Kirkens Bymisjon disposisjon i Tønsberg.
Twitter icon
e-mail icon