-Vær våken når båten skal sove!

-Vær våken når båten skal sove!Båtfixerne Erik og Thomas Brauner:

-Vær våken når båten skal sove!

Båtfolk passer båtene sine sjokkerende dårlig. På våren kan vi finne oppvask fra i fjor, flate batterier, muggent sengetøy og halvfulle drivstofftanker med mye vann i. Mange glemmer båten når sommeren er over. Tenk om de bare hadde notert feil og mangler på høsten og latt oss slippe til på den siden av jul!

AV ANNE MARIT KLOKK

Erik Brauner og sønnen Thomas er ganske oppgitt. Selv om de lever av folks slendrian, ville de foretrukket at båtfolket tok vinteropplaget litt mer på alvor. Det straffer seg for alle parter at båtene ikke en gang får et minimum av stell når de tas opp på høsten. Rushet for reparasjoner både på båt og motor kommer gjerne en uke før sjøsetting, og ekspertene har ingen sjanse til å ta alle jobbene som burde vært gjort i løpet av vintermånedene.

Erik Brauner driver opplag, verksted og service i Vollen i Asker. Sønnen Thomas har samme type virksomhet i Bestumkilen. De kaller seg ivaretakere, et dårlig navn på et nytt yrke. Overatt fra engelske caretaker. I alle fall innebærer det en totalpakke overfor båtkundene, som kan levere fra seg båtnøklene etter siste tur og si fra når båten skal ligge klar neste vår. På vinteren får båteierne en liste over hva som bør gjøres ombord med spørsmål om hva de vil ha fikset.

I Vollen har Erik 1500 kvadratmeter under tak og mange opplagsplasser ute til sammen ca 70 små og store båter han passer. Thomas har noe mindre plass, men selger Volvo Penta motorer og Yamaha påhengere pluss at han reparerer og server Yanmar. Det var Erik som i 1983 startet opp butikk, delelager, opplag og verksted i Bestumkilen og Thomas var med på ettermiddager og kvelder fra han var skolegutt. Begge disse ihuga båtentusiastene hadde drømmen om å skape hobby til heltid, noe de nå har klart ved å drive hver sin opplagsplass.

-Det har alltid vært moro med båt. Til tross for at bransjen er både uprofesjonell og turbulent, er det den vi trives med, sier de. At båtbransjen er så pass uoversiktlig, smitter nok også over på kundene. Når en båteier like før sjøsetting f.eks plutselig husker at motoren gikk jo mye varm sesongen før, og det viser seg alvorlige feil, da blir vi litt matte. Dette burde vi fått beskjed om i det båten gikk på land.

-Folk drar på hyttene sine i januar for å måke snø, men tenker ikke over at de burde ta en tur innom havna hver 14. dag for å sjekke at alt er i orden. Det er jo snakk om store verdier, men det hører liksom bare sommeren til, sier far og sønn som ikke kan understreke hardt nok at halve vårpussen bør du egentlig gjøre NÅ.

Utgave: 

Stikkord: 

Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
Twitter icon
e-mail icon