Trimble Ensign GPS

Trimble Ensign GPSIkke lenger "helt i tåka"

Av Svein Aurmark

Om sommeren er det heldigvis ikke tåke så ofte. Det var i vårtåka vi tok en uhøytidelig test av den håndholdte GPS-navigatoren, Trimble Ensign GPS. Snart er det høst og tåka er tilbake. Derfor skal vi se på fiske med GPS nå.Tett som graut. Ikke akkurat båtfiskerens drøm, dersom han er avhengig av å finne fiskeplassen med krysspeiling. Og det er man jo, så lenge det ikke finnes noen holdepunkter i selve sjøen. En knatt mot en TV-mast i bakgrunnen, en stake som skal stryke siden på en bratt holme langt borte. En rask kontroll med ekkoloddet bekrefter at du ligger på riktig plass.

Men ikke når det er tett tåke.

En satellitt-navigator som bare veier 400 gram kan derfor fortone seg som det perfekte hjelpemiddel for en ihuga båtfisker. Skjønt, en liten reservasjon bør jeg kanskje ta: Hvor mye elektronikk er egentlig forenlig med det som skal være mer hobby enn matauk? Den diskusjonen lar jeg klokeligen ligge. Noen vil ikke engang røre en båt hvis den har så mye som en bitteliten motor, mens andre ikke kan få nok av allskens duppeditter ombord. Mellom disse ytterpunktene befinner vi vel oss, de aller fleste.

Finner fiskeplassen

Vi hadde tidligere vært ute på en klar dag og lagret noen posisjoner på våre beste fiskeplasser, samt posisjonen ved utgangpunktet, båthavna. Navigatoren kan lagre opptil 100 forskjellige posisjoner, det som kalles rutepunkter. Dessuten kan den lagre opptil ni forskjellige ruter med ni rutepunkter i hver. Det er derfor ikke noe problem å lage flere alternative ruter fra båthavna ut til fiskeplassene.

Vel utenfor brygga og på vei ut i tåkeheimen brukte vi navigasjonsknappen for å få frem på displayet kursen til det neste rutepunktet, som altså var den første fiskeplassen vi besøkte. Displayet gir kursinformasjon og viser fart og du får sideavvik-informasjon, styreinformasjon og antatt ankomsttid til rutepunktet. Vel fremme kunne vi kontrollere med ekkoloddet at dybden var riktig. Posisjonene gis bedre enn 10 meter og fartsangivelsen er nøyaktigere enn 1/10 knop.

Ved første gangs oppstart av GPS-navigatoren kan det ta opptil et kvarter før man har fått forbindelse med tre satellitter, som er det minimum man må ha for å kunne kalkulere posisjon, kurs og fart. Oppdatering skjer med 5 sekunders mellomrom. Da vi brukte navigatoren, var det stort sett fem-seks satellitter inne samtidig. Antallet kan avleses på displayet.

Global Positioning System er utviklet av det amerikanske forsvarsministeriet til en pris på 10 milliarder dollar! Fullt utbygget vil det bestå av 24 satellitter som kretser omkring jorda i 20.000 kilometers høyde. Som liten fjordfisker føler man seg unektelig som en deltager i det helt store spill.

GPS´en bidrar til å heve sikkerhetsnivået ombord, noe som ikke er å forakte når værforholdene i vintermånedene er som barskest. Men om vi får flere fisk på denne måten? Joda, iallfall når det er tåke.

Utgave: 

Stikkord: 

Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
Twitter icon
e-mail icon