Trebåten

Trebåten

Nyttig bok for trebåtfolk

"Trebåten"AV ANNE MARIT KLOKK

I vinter kom en lenge etterlengtet bok ut på Universitetsforlaget. Båtbyggeren Ole - Jacob Broch har skrevet en bok med tittelen "Trebåten" med undertittel "Klink, kravell, kaldbaking, reparasjoner og vedlikehold". Broch er profesjonell båtbygger og medinnehaver av Risør Trebåtbyggeri. I boken øser han av sin egen erfaring, og han henvender seg både til profesjonelle båtbyggere og trebåtelskende amatørbyggere.

Bokens kapitler omhandler bl.a. verktøy og materiallære, festemidler, lim og fugemasse og hvordan du bruker dem. Med fine og detaljerte skisser beskriver han laminering og sammenføyninger, og han har også tatt med et kapitel om forskjellige skrogtyper og prinsippene som gjelder under konstruksjon og bygging av dem. I avsnittet om konstruksjon tar han for seg belastningene treskrog utsettes for og hvordan man løser dette. Kaldbaking har også fått sitt eget kapitel, et meget etterlengtet emne innenfor faglitteraturen.

Boken er skrevet delvis på nynorsk og noen vil muligens savne spesialemner her. Men på 170 sider med mange skisser, kan man ikke få med alt innen dette omfattende faget. Vi synes Broch har gjort et fornuftig emnevalg. Han har sin bakgrunn fra Saltdal Yrkesskole for båtbyggere og var med å etablere Risør Trebåtbyggeri. Han har også undervist på yrkesskolen i Risør, og har vært med i gruppen som reviderte den tidligere fagplan for trebåtbyggerfaget. Denne boken er delvis et resultat av hans arbeid med den nye yrkesopplæringsplanen som kommer i forbindelse med Reform 94.

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon