Testkavalkade - Tornado 6,8m

Testkavalkade - Tornado 6,8mRå funksjon og kjøreglede

Tornado bygger RIBer for barske forhold. Båter som kan og skal brukes, uansett vær og årstid. Her er ingen teak og jåleri, bare rå funksjonalitet og sjøegenskaper.

Tekst: Jan Harry Svendsen

Tometers bølger gjør sitt beste for å knuse inntrengeren som dundrer av gårde i 20 knop. Men vi hører ikke så mye som et knirk. Finishen er ikke den beste, og her finnes itt'no fancy. Her er funksjonalitet hva du får.

Interiør

"Koppholderfaktoren" er null i Tornados 6,8 meter lange RIB, og solseng er ikke ekstrautstyr. Du vil antakelig aldri se en gentleman med blazer og sigar i munnviken om bord, og blondinene blir nok igjen på brygga speidende etter en kis med teakdekk og blått skrog.

Pongtongene på "vår" båt er også blå, men innredningen sladrer. Dette er ekstremt og profesjonelt. Den britiske tøffingen henvender seg til profesjonelle og aktive brukere, de som bruker båten uansett hva Storm-Siri og Gislefoss melder om. Familier på solskinnstur bør se etter noe annet.

Båten leveres uten innredning. Kunden komponerer båtens innehold og utstyr, innenfor visse rammer. Sklisikker dørk er standard. Fem jockey-setene i tre rekker er funksjonelt mer enn sosialt. Drivstofftanken (120 liter) sitter i styrekonsollen og bidrar til fin vektfordeling. Uvant å sitte så langt frem, men du har god oversikt over båten og sjøen.

Digitale instrumenter synes vi ikke noe om. Yamaha bør innse at den digitale tidsalder ikke alltid gir bare fordeler. Gasshåndtaket sitter for langt unna føreren, men rattet er fornuftig plassert og vinklet.

Denne båten har ikke flust med stueplass: et personlig stuerom under hvert sete og et lite rom helt forut.

Motor og sjøegenskaper

Tornadoen har skrog med dyp V og steglister, og det fungerer. Vi prøvde båten på flatt vann og i høy sjø med tre personer om bord. Ingen slipptendenser i sving eller brå manøvre på flatt vann. Retningsstabiliteten er også bra. Men Tornadoen kommer virkelig til sin rett når sjøene tårner seg opp. I kraftige bølger er 20 knop helt udramatisk. Den er stabil og tørr i sidesjø, og kjøring i medsjø var nesten som å gå på et nylagt stuegulv.

En sint, 200 hk Yamaha HPDI-motor gjør RIBen til god underholdning med god respons, voldsom kraftutfoldelse og høy fart.

Data: Tornado 6,5m

Utvendig lengde: 6,85 m

Innvendig lengde: 5,88 m

Utvendig bredde: 2,65 m

Innvendig bredde: 1,65 m

Vekt u/ motor: 590kg

CE-klassifisering: B

Antall personer: 14

Maksimal motor: 225 hk

Pris testet båt u. motor: 207.560,-

Utgave: 

Stikkord: 

FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
NØKLER: Veileder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, Henrik Larsen, fikk nøkler til båten fra Jørn Hennig i Vrengen Maritime. (Foto: Amund Rich. Løken).
-Vær så god, bruk båten hele sesongen. Vi spanderer også drivstoffet, sier Jørn Hennig i Vrengen Maritime. I dag stilte han en Pioner 15 med 20 hesters motor til Kirkens Bymisjon disposisjon i Tønsberg.
Twitter icon
e-mail icon