Testkavalkade - Askeladden 605 Explorer

Testkavalkade - Askeladden 605 ExplorerFor fart og familie

Askeladden har kreert en romslig daycruiser som "fløtter" på seg. Båten duger både til moro, kos og overnatting. Vi anbefaler mer familievennlige takter på hekken.

Tekst: Jan Harry Svendsen

Askeladden kaller forpiggen en kabin for to, vi kaller det et stort stuerom med overnattingsmuligheter. Innredningen er fin, med delikate overflater og godt håndverk. Det er soveplass nok for to voksne.

Innredning

Førerplassen er moderne, og sitte- / ståstolen gir god kjørestilling enten du velger å sitte eller å stå. Stolen er juster- og dreibar. Dobbeltsete til babord med flyttbar ryggstøtte.

Instrumenteringen består av en fartsmåler, turteller, tankmåler og trimindikator. Instrumentene er lettleste, og instrumenter og bryterpanel er fornuftig plassert. Kartbord og kompass mangler, men koppholdere er på plass. Akterut finnes en sofa. Stuerom under sofaen, som også huser batteri (i kasse), hovedstrømbryter, drivstoffilter og lensepumpe.

Med påhengsmotor er det umulig å ha en plattform i hele båtens bredde. Likevel er plassen tilstrekkelig til en person. Adkomsten gjennom en port i akterspeilet, men du på krabbe over solsengen hvis den er i bruk. Enkel atkomst også til fordekket med tre trinn på skottet og luke i vindskjermen. Antisklimønster er standard, teak ekstra. Dreggrom i skarpen og styrbord akter. Begge er for små. Akter finner du som forut to gedigne kryssholt. Brannslokningsapparatet er montert lett tilgjengelig i en utsparing under dollbordet på babord side.

Teknikk og sjøegenskaper

Testbåten var utstyrt med Mariners 150 hk OptiMax påhenger. Det gir over 40 knop i toppfart, men lager mye støy (91 dBa). Med F-115 EFi blir den noen tusenlapper billigere, støyer mindre og gjør fortsatt 32 knop. Bra elektrisk anlegg. Ladespenningen er akseptabel. Lensepumpens arm og slange er "knotete" plassert. Vindusvisker på styrbord side, av dårlig kvalitet.

Askeladden 605 Explorer har et planende V-bunnsskrog med steglister. Det er komfortabelt og forutsigbart selv i grov sjø. God retningsstabilitet også ved lave hastigheter. Skroget holder seg tørt nærmest uansett fra hvilken kant bølgene kommer. Trimplan burde vært standardutstyr.

Data: Askeladden 605 Explorer

Lengde: 6,05 m

Bredde: 2,33 m

Vekt u/ motor: 900 kg

Antall personer: maks 6

Belastning: maks 670 kg

Maks motor: 150 Hk

Drivstoff: Bensin, 140 l

Vann: 45 l

CE-kategori: C

Pris: 336.900 kr. m. Mercury/ Mariner 150 Hk Optimax

Produsent: Askeladden, 5217 Hagavik. Telefon: 56 30 87 00 Internett: www.askeladden.no

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon