Test: Wiking 900 Combi

Test: Wiking 900 CombiTest: Wiking 900 Combi

Litt av alt

Om det ikke er forfengeligheten man skal stimulere med båtkjøpet, kan man godt anskaffe en Wiking 900 Combi. Den siste Wiking har lav snobbefaktor – og stort brukspotensiale.

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Flebruksbåten Wiking 900 Combi bygges av Dyvika Båtproduksjon AS i Arendal, men har en sammensatt historie. På sitt vis er båten den siste Wiking – i alle fall foreløpig. Dagens produsent av Wiking, Svein Terjesen, overtok navnet da han tok opp produksjonen av Wiking 25 i 200?. For øvrig er slektskapet mellom dagens Wiking og de velkjente modellene som Wiking Family 26 og 28 heller tynt. Kuriøst nok produseres fortsatt Wiking i Wiking Boats gamle lokaler i Dyvika i Tromøysundet, hvor Bjørn Minde etablerte Wiking i 1972.

Wiking 900 Combi er flaggskipet til dagens Wiking, og er i utgangspunktet en Viksund-modell som ble lansert under Båter i sjøen i 2003 som Viksund ???. Dekket var nytt, men skroget stammer fra Viksund 800 Futura, senere Viksund 270 St Cruz, som første gang ble lansert i 1986.

I dag heter den altså Wiking 900 Combi. Den er i en kombibåt, og ikke en vanlig bakveggbåt i tradisjonell forstand. Den har et bredt sidedekk på styrbord side av styrhuset, noe som gjør den litt annerledes enn mange rene walkaroundmodeller. Den har et stort og romslig akterdekk, og en praktisk og trygg dekkslayout. Wiking 900 Combi fungerer bra som en fullverdig turbåt for tre til fire personer, med komplett salong, bysse, stort toalettrom og relativt store lugarer.

Sjøegenskaper (nøytralt)

Baugkonstruksjonen levner ingen tvil om at Wiking 900 Combi er et Viksund-produkt i opphavet. Bulben, eller bølgekniven som Viksund kaller det, er en sjeldenhet blant fritidsbåter som Viksund har hegnet om.

Wikingens skrog ligger nærmere mot det planende segmentet med kjøl og strak aksel, enn en rendyrket halvplaner med begrenset fartspotensiale. Dette fordi båten ikke viser tendens til å plane på kjølen, selv ved toppfart på 22 knop, og legger seg svakt innover i svingkurven når man svinger mot styrbord. Dette skyldes nok i første rekke en høyreroterende propell, noe som blir tydelig gjennom en markant padleeffekt ved bakking, mot babord. Ved kraftig tørn mot babord ved toppfart, mister man også noe roreffekt i svingkurven, men det er ikke sjenerende.

Båten hever forskipet moderat og man har godt sikt gjennom hele fartsregisteret. Motoren på 212 ahk i vår testbåt er absolutt tilstrekkelig i denne båten – den gir både god akselerasjon og bra toppfart. Vi prøvde båten i relativt stor sjø og den oppfører seg veldig balansert og fint, og med litt fart har den behagelig sideveis stabilitet selv i stor sjø. Båten er lett å håndtere i alle fartsintervaller, og reagerer lett og forutsigbart ved finmanøvrering.

Uteplassen (smil)

Styrhuset er plassert mot babord side, noe som kun gir passasje på styrbord side av styrhuset. Sidedekket er til gjengjeld svært bredt og trygt. Adkomsten frem på fordekk og til akterdekket er meget god. Det romslige akterdekket med utvendig styreposisjon er ryddig og praktisk. Her er en port i akterspeilet som kan svinges inn, eller fjernes helt. Dermed får man god adkomst ut på den praktiske badeplattformen. I midten har den en svært nyttig inspeksjonsluke ned til roret. Under plattformen er det montert en badestige som man med letthet feller ut selv når man ligger i sjøen, og et solid håndtak gjør det enkelt å ta seg om bord. På hver side av plattformen er det to store stuverom til tauverk.

Akterdekket – eller arbeidsdekket om man vil – er ryddig organisert med høye skrogsider og solide rekker. Her er en manuell lensepumpe montert i fin betjeningshøyde på akterspeilet, hvor det også er en praktisk hånddusj. Det er flere praktiske stuverom på dekket, blant annet et romslig tørkeskap på babord side, hvor man også kan få montert en vask på toppen. Både i akterkant av styrhuset og i skrogsiden er det stuveplass, og i ett av rommene har man kjapp tilgang til stengeventilene for begge dieseltilførslene.

Et trinn i skrogsiden rett ut for sidedøren er en funksjonell detalj. Vi vil anbefale produsenten å lage en tilsvarende løsning på akterdekket, på babord side. Båten har seks fornuftig plasserte kryssholt. Store og solide rekker på dekk og hyttetak gjør det til en fryd å bevege seg blant annet frem på fordekk, hvor siderekkene samles i en kraftig pulpit. Her fins en liten dreggkasse i dekket. På hyttetaket er masten dimensjonert for lyskaster og radar. Lanterneføringen er etter boken.

Førerposisjon (nøytral)

Førerposisjonen er på styrbord side forenom sidedøren, som for øvrig er eneste dør inn i den lune hytta. Her har man en helt grei førerposisjon hvor man sitter komfortabelt og har god sidestøtte. Førerstolen kan justeres i lengdretningen. Ratt og spak er ergonomisk bra plassert, og man god plass til beina. Til venstre for rattet er alle nødvendige brytere plassert på et ryddig panel. På motsatt side av rattet har man trimplanpanelet, og panelet til baugpropellen. Vi er ikke glad i Sleipners panel med knapper, og ville ha foretrukket en spak. I hardtopen over førerplassen er det en takluke som gir mulighet til å stå og kjøre. Førerkonsollen har plass til en 8 tommers plotter som største alternativ, felt ned i en ”Ola-vipp”. En konsoll i hardtopen gir ytterligere plass til instrumentering, blant annet til et bra kompass i siktretningen og tankmålere. Man kunne også ha montert panelet med tenningsnøkkelen her og fått bedre plass til et panel med spak til baugpropellen.

Ved siden av førerkonsollen er det en koppholder, og et nyttig 12 voltsuttak i direkte tilknytning til dette. Alt i alt har båten en oversiktig og bra førerposisjon med god sikt gjennom hele fartsregistret takket være store, negative ruter. Disse er forsynt med tre defrosterdyser og hver rute har sin separate vindusvisker. Man har reelt sett et kartbord på babord side foran salongen. Under fothvileren ved førerplass er det et stort, åpent stuverom, og i sideskottet er det praktisk adkomst til kabeldragninger via en skapdør.

Salongen (smil)

Det kompakte styrhuset rommer foruten førerplass og bysse, også en trivelig og overraskende romslig salong med usofa på babord side. Denne løper i ett med byssa som avløser den midt på akterveggen. Den komfortable U-sofa gir sitteplass til forbausende mange mennesker – opptil fem stykker. Bordet, som er montert på en gassøyle, har to mindre klaffer med nedfreste koppholdere på undersiden. Bordet kan senkes og salongen konverteres til en stor køye.

Salongen/styrhuset har god belysning. En leselampe er montert på sideskottet akter og salongtaket er forsynt med fire downlights med demping samt en større taklampe.

Ventilasjonen er meget bra i form av et stort vindu som kan åpnes i akterveggen, og tilsvarende har man et sidevindu på babord side som også kan åpnes. Sammen med takluke over førerplass og sidedøren gir disse åpningene rikelig med luft inn i salongen.

Byssa (smil)

I styrbord hjørne akter i styrhuset ligger en komplett bysse. Benken har god arbeidshøyde, og forholdsvis god avsettingsplass når også tar i bruk den ekstra lemmen som kan felles ut i forkant av benken. Et lysstoffrør under overskapet sørger for arbeidslys. I benken er det felt ned en stålvask med solid ettgrepsarmatur.

Benken har to skufferekker: En under vasken med fire mindre skuffer, og en med to dypere skuffer under kokeapparatet. Kokeapparatet er av typen Wallas Safeflame med to bluss. Så har man på skottet et dobbelt overskap med glassholdere og plass for tørrevarer og den slags. Vinduet i akterveggen sørger også for en viss ventilasjon i forbindelse med byssa/kokeapparatet. Et 220 volts uttak er montert i akterkant av førerplassen, men vi ville heller hatt det i hjørnet i byssa hvor tekokeren kan stå uforstyrret. Under førerstolen er det en bestikkskuff, og her er også kjøleskapet montert lett tilgjengelig.

Hovedlugar (smil)

Det er bofasilitetene som er den største overraskelsen ved Wiking 900 Combi. Her snakker man faktisk om to separate og fullverdige lugarer under dekk. På babord side under salongen er det en lugar som kan defineres som hovedlugar, selv om den i praksis er en stikklugar. Den er likevel båtens største og kanskje mest praktiske. Her er det god plass til to voksne personer. Lugaren kan deles av med skott og dør, om ønskelig. Via to luker i køyeenden er det god adkomst til defroster og kabeldragninger. Inne på lugaren er det to leselamper i hodeeenden, og her er det også avsettingsplass på en hylle langs skroget. Lys slipper også inn gjennom to koøyer, hvorav det ene kan åpnes. Det største minuset ved lugaren er mangelen på praktisk stuveplass, og vi mener tilgjengelig plass kunne utnyttes bedre til blant annet skapplass.

Under køyebunnen er det god adkomst til ferskvannstanken. Man beveger seg med letthet under dekk i båten, hvor det er bra ståhøyde og mye volum. Imidlertid kunne det gjerne ha vært noen flere velplasserte håndrekker og håndtak her nede.

Gjestelugar (nøytral)

I vår testbåt hadde lugaren i forpiggen kun en enkeltkøye, men det er god anledning til å gjøre endringer – for eksempel med en tverrstilt dobbelkøye. Lugaren er opplyst av to leselamper, pluss en takluke som åpnes i akterkant. Det er noe avsettingsplass i lugaren, men som ellers i båten har den litt beskjeden slingrekant. Det eneste skikkelige skapet under dekk er et romslig hengeskap på styrbord side i forkant av toalettrommet.

I benken under køya er det god adkomst til baugpropellen, og det er et mye stuveplass i den langsgående sidebenken. I stedet for de løse putene som fungerer som lokk, kunne vi heller tenkt oss skikkelige luker med en bra slingrekant eller en lignende løsning. De løse putene gjør liten nytte siden man ikke kan sitte på den langsgående benken likevel.

Over alt i båten er det pent coatet også i benker og innvendig i skap og skjulte rom. Innredningen har en gjennomgående god finish i avslutninger og bra overflatefinsih.

Toalettrom (smil)

Også toalettrommet på styrbord side i forkant av førerplassen overrasker med sitt volum. Det kunne hørt hjemme i en båt som var 10 fot større. Rommet har innredning som delvis er i plast, i treverk og skai. I toalettavdelingen har man utmerket plass rundt avtredet og god tilgang til dorullen når man sitter der. Den støpte vaskemodulen gjør jobben og man har et greit speil ved vasken med taklampe i dekket som lyser i ansiktet. Imidlertid kunne vi ønsket oss et par lyspunkter til i rommet – gjerne under dollbordet. En tannkrusholder i tillegg til den ene som er standard ville også vært et pluss. For øvrig har toalettrommet det vi trenger av beslag, som knagger og såpekopp. En hånddusj i servantarmaturet gjør det mulig å dusje her inne. For å unngå søl med vann og såpe på steder som er vanskelig å holde rent, kunne vi ønsket oss et lokk over doen, og gjerne også et forheng

Benken er forsynt et 12 volts uttak, men vi savnet et 220 volts uttak når barbermaskin eller hårtørrer skal fyres opp.

Også på toalettrommet er stuveplassen litt dårlig utnyttet. Det er et åpent stuverom under vasken, men i tillegg er det mye uutnyttet plass mot skroget hvor det er rikelig anledning til å lage mer skapplass. I det minste en høy slingrekant.

I et skap i akterskottet er det tilgang til et meget ryddig elektrisk koblingspunkt bak førerkonsollen.

Motorrom (nøytral)

Rent teknisk er Wikingen en forholdsvis enkel og robust båt. Den har et svært romslig motorrom som ligger delvis inn under salongen. Man kommer til både motorrommet og et større lasterom via to store dekksluker. Motorrommet byr på suverene servicemuligheter, med førsteklasses tilgang til alle sjekkpunkter. Vår testbåt var utstyrt med den nye Yanmar BY3-motoren på 212 ahk – en common rail-diesel som vi testet i Båtmagasinet nr 14/2007.

I motorrommet har man god adkomst til pakkboksen som er fettsmurt. Fettkoppen er montert lett tilgjenglig på skottet mot lasterommet. Varmtvannsbereder er montert på babord side, hvor det også er en automatisk brannslukker. På styrbord side står septiktanken som tømmes automatisk med ejektortømming.

Batteripakken er solid montert i en kasse sammen med hovedstrømbryterne. Her er også laderne montert lett tilgjengelig.

Det er ikke noe oppsamlingstrau for olje- og dieselsøl under motoren, noe som er et krav. Her står nemlig lensepumpen fritt til å øse ut oljesøl sammen med lensevannet.

Rommet er belyst med et lysstoffrør. Gjennomføringer og kraner er godt merket, og alle er forsynt med doble slangeklemmer. Det er lett adkomst til sjøvannsfilteret med inspeksjonsglass. Vi savnet en leider ned til motorrommet. En dørk med inspeksjonsluke over flens og propellaksling ville vært en fordel.

Under den aktre dekksluka er det et separat lasterom, hvor det også kunne vært en bedre dørk. Adkomsten til roranlegget er førsteklasses, og man har tilsvarende bra adkomst til de to dieseltankene på hver side. Disse har håndlokk for inspeksjon og rengjøring, men ikke drenering i bunnen (tappepung) utover utjevningsslangen som forbinder dem. Rorkult til nødstyringen er på plass ihht kravene.

TESTFAKTA WIKING 900 COMBI

Konklusjon

Wiking 900 Combi er en sjarmerende farkost. Den er klumpete og nokså uharmonisk i linjene – men svært praktisk og robust. I kombinasjon med det store innvendige volumet, er den en ganske ensom svale i sitt segment. Den er også relativt prisgunstig. Etter vår oppfatning en ypperlig kombibåt – som scorer høyt på alle områder som bokomfort, fartspotensiale, sjøegenskaper og dekkslayout.PLUSS

+ Bredt sidedekk

+ Stort toalettrom

+ God plassutnyttelseMINUS

— Leider i motorrom

— Dørk i lasterom

— Uutnyttet skapplass

SPESIFIKASJONER

Største lengde: 9,0 meter

Skroglengde: 8,10 meter

Største bredde: 3,20 meter

Vekt tørr båt: 4.000 kg

Vekt fullastet båt: -

Største dyptgående fullastet: 1,10 meter

Kapasiteter

- Ferskvann: 175 liter

- Drivstoff: 2x220 liter

- Septik: 130 liter

MOTOR OG FREMDRIFT

Motorfabrikat: Yanmar

Modellbetegnelse: 6BY-220ICMH50A

Årsmodell: 2008

Drivstofftype: Diesel

Ytelse ahk: 212

Ytelse kW: 156

Antall sylindere: 6

Max turtall ihht produsent: 4.000 omdr./min.

Max turtall i test: 4.000 omdr./min.

Motoralternativer

- Alternativ 1 4BY-180ICMH40A, 174 AHK

- Alternativ 2 Steyr 236, 222 AHK

- Alternativ 3 -

Type fremdrift: Strak aksel og ror

Propeller

- type: Miicado

- materiale: Bronse

- stigning i tommer: 20x22

- antall blad: 4

ELEKTRISK ANLEGG

Batteribank:

- type og størrelse (forbruk): 2x120 Ah

- type og størrelse (start): 1x120 Ah

- antall (standard): 3

- antall testbåt: 3

Ladespenning forbruk i volt¹): 14,2

Ladespenning start i volt¹): 14,2

¹) Anbefalt ladespenning: 14,4 volt

MÅL I CM

Dollbord, bredde: 44

Uteplass akter (plattform): 196x250

Ståhøyde ved førerplass: 165

Ståhøyde i salong: 200

Ståhøyde

- hovedlugar: 166

- stikklugar: 178

Ståhøyde i bysse: 200

Arbeidshøyde byssebenk: 90

Ståhøyde på toalett: 185

Sidedør – bredde: 53

Sidedør – terskelhøyde: 31

Køyemål

- hovedlugar: 145x197

- stikklugar: 80x197

Ståhøyde under kalesje: -

CE-MERKING

I ORDEN MANGELFULLT

Designkategori: B -

HIN-nummer: OK -

Samsvarserklæring: OK -

Brukerhåndbok: OK -

FRA CE-SKILTET

Max antall personer: 5

Max antall pers. på flybridge: -

Max antall pers. og last i kg: 5+635 kg

Max motorstyrke: ?? hk

FART OG STØY

I følge produsent Testet

Max turtall: Ikke oppgitt omdr./min.

Max fart: Ikke oppgitt knop

Marsjfart: Ikke oppgitt knop +

Max støy: Ikke oppgitt dBA

Støy ved marsjfart: Ikke oppgitt dBA

TESTRESULTAT

Turtall (omdr./min.) Fart (i knop) Støy (i dBA) Merknad

4.000 22,8 80,0

3.700 18,0 79,0

3.400 14,0 76,5

3.100 12,5 75,8

2.800 9,4 72,3

2.500 7,9 72,0

2.200 7,4 73,4

1.900 6,4 68,5

1.500 5,4 60,0

1.200 4,2 56,0

800 2,5 55,9

(Reduksjon med 300 omdr./min.)

TESTBETINGELSER

Temperatur

- Luft: - 2ºC

- Sjø: 2ºC

Vindstyrke: 5-7 m/sek

Tankinnhold ved test

- Diesel: 300 liter

- Ferskvann: 0 liter

- Septik: 0 liter

Antall personer om bord: 2

UTSTYR

BESKRIVELSE STANDARD EKSTRA I TESTBÅT
Pumpetoalett X X
Wallas Safeflame koketopp X X
Kjøleskap X X
Bord m/fot X X
Vanntank med måler og pumpe X X
Aut. brannslukning motorrom X X
Dekkslys + innvendig belysning X X
Defroster X X
Trimflaps X X
Takluke, førerplass X X
Varmtvann X X
Dusj toalett X X
Dusj dekk X X
Gardiner X X
Dieselvarmer X X
El. Spylepumpe X X
El. Lensepumpe X X
Lyskaster X X
Radio/stereo X X
Baugpropell X X
Landstrøm X X
Sidebenker, teak X X
Blå stripe, skrog X X
Kartplotter, Raymarine C80 X X

PRIS OG OPPLYSNINGER

Pris fra (inkl. avg.): 1.054.925,-

Pris testet båt (inkl. avg.): 1.403.635,-

Konstruktør: Viksund/Torvald Haaberg

Produsent: Dyvika Båtproduksjon AS

Importør: -

Ytterligere opplysninger: Dyvika Båtproduksjon AS, Dyvik, 4815 Saltrød, telefon 370336070, www.wikingboats.no

KONKURRENTENE

Viknes 880 Testet i BM 5/2001

Minor 27 Testet i BM 6/2007

NB 820 Testet i BM 7/1999

Utgave: 

Stikkord: 

DE STERKE MERKEVARENE Båtliv og Båtmagasinet slår seg sammen. Her redaksjonssjef Jørn Finsrud (t.v.) redaktør Atle Knutsen og ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie.
Norsk Maritimt Forlag AS har kjøpt Båtmagasinet fra Aller Media og slår det sammen med Båtliv.
Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
Twitter icon
e-mail icon