Test: GpsGate

Test: GpsGate

Test: GpsGateLøser mange GPS-problemer

Har du en GPS med USB som bare sender Garmin- (og ikke NMEA-) data – og et kartprogram som forventer NMEA-data på en COM-port? Med programmet GpsGate er det ikke lenger noe problem. I tillegg til å løse dette – og en mengde andre GPS-problemer – har programmet mange andre spennende muligheter – som for eksempel å dele dine GPS-data med andre over Internett.

Tekst og foto: Terje Bølstad

Programmet GpsGate er laget både for Windows (på PC) og for Pocket PC. Det koster bare US$ 29,95 (under 200 kroner), og du kan prøve det gratis i 14 dager før du kjøper. Det er enkelt å bruke, og produsenten har laget mange og gode bruksanvisninger. Vi har ikke testet alle muligheter dette programmet har, men det vi har testet, har fungert meget bra. Både programmet og produsentens Internett-sider nærmest oser av kvalitet.GPS-data inn og ut

Den viktigste funksjonen som GpsGate gjør, er å motta data på en valgt PC-inngang (eller port), behandle dem, og så sende dem ut på en annen (også valgt) utgang. Har du en GPS som bare kan tilkobles PCen med en USB-kabel, kan GpsGate sende dem ut igjen på en virtuell COM-port. Kartprogrammet ditt behandler en virtuell COM-port som om det var en virkelig COM-port. Sender GPSen NMEA-data, kan de sendes videre – ubehandlet. Men hvis GPSen for eksempel bare kan sende Garmin data, kan programmet oversette dem til vanlig NMEA, slik at alle kartprogrammer kan benytte dem. GpsGate kan motta GPS-data fra alle kjente GPS-typer, inklusiv Bluetooth. Har du en PDA – eller Pocket PC – med innebygd GPS, kan dens data mottas i PCen via ActiveSync, og sendes ut på en ønsket port – for eksempel en virtuell COM-port. Det er også støtte for Garmins iQue.Logging og simulering

Om du ønsker, kan GPS-dataene lagres i en fil, og spilles av senere. Programmet kan også simulere en GPS, hvor du kan legge inn en start-posisjon, fart og kurs. Du kan også motta NMEA-data fra forskjellige porter, og sende dem ut igjen (til et program) på én port. På veien kan du legge inn filtre over hvilke data-setninger som skal slippe igjennom, og hvilke som skal filtreres bort. Én strøm av NMEA-data kan også splittes ut til forskjellige porter. Har du flere programmer på PCen – som alle skal ha inn GPS-data – kan GpsGate sende de samme dataene til flere forskjellige porter.NMEA over internett

GpsGate kan både sende og motta GPS-data over Internett. Dermed kan du for eksempel dele data fra én GPS til flere PCer som er tilkoplet nettet. Jeg forsøkte å motta AIS NMEA-data fra en Internett-adresse som sender ut AIS-data for hele kysten, og dermed kunne jeg se mange AIS-objekter (skip som sender ut informasjon om egen posisjon, fart, kurs, og så videre) på kartet i flere forskjellige kartprogrammer. Det vil fungere med de fleste kartprogrammer som kan ta i mot AIS-data, inklusive både SeaClear og TIKI Navigator. Klar veiledning – med informative illustrasjoner og skjermbilder både for PC og Pocket PC – viser hvordan GpsGate skal ”settes opp” for alle bruksområder.Se posisjonen på Google Earth

Dette programmet kan også sende ut GPS-data til Google Earth eller Google Map, slik at du kan se på PCen hvor du (eller båten din) befinner seg – enten på et kart eller på et bilde – samme hvor i verden du er. (Noen tror at bildene på Google Earth er ferske, men på de steder jeg er kjent, ser jeg at bildene kan være mange år gamle.)Del GPS-data med andre

Produsenten av GpsGate – Franson – driver en gratis tjeneste på Internett, hvor du kan dele GPS-data med andre. Du må registrere deg, og du kan selv begrense hvem som skal få se dine data. GpsGate sørger både for å sende og motta GPS-data fra dette stedet, og dermed har du mulighet for å vise andre venner hvor du er i øyeblikket, og samtidig kunne se hvor de er på mange av de vanlige kartprogrammene.Anbefales!Mer info: www.franson.com


Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon