TEST: Effektivt for teaken

TEST: Effektivt for teakenTEST:

Effektivt for teaken

Teakdørker og detaljer trenger stell hvis man ikke velger å la treverket i fred slik at det blir grått. Afox i Holmestrand har laget to nye produkter, en teakrens og en olje som vi har testet.

Tekst og foto: Jon S. Fredriksen

Afox Teak-Rens er et enkelt enkomponent rensemiddel beregnet for edeltre, som teak, bøk, eik med flere. Produktet fjerner lette oljer, men oljer som danner overflater fjerner den ikke. I tillegg til å fjerne olje lover produsenten at produktet skal fjerne sopp og gi teaken sin opprinnelige farge tilbake.

Vi prøvde middelet på teakdørk som er blitt oljet hvert år uten at oljen har blitt fjernet. Dørken var begynt å bli skjoldete og stygg. Teak-Rens ble påført med svamp og arbeidet inn i treverket med svampens skurestykke mot treverket. Rensen fikk virke i 15 minutter før den forsåpede oljen ble vasket bort med svamp og lunkent vann. Siden dørken hadde mange lag med olje, ble operasjonen gjentatt tre ganger. Da treverket tørket, fikk det virkelig tilbake sin opprinnelige farge. Om nødvendig kan overflaten pusses med fint sandpapir før man oljer. Dette ble ikke gjort i vår test. Produktet var meget lett å bruke, og viste seg svært effektivt. Veiledende pris er cirka 89 kroner per liter.

Teakolje

Afox Hardwood Teak Olje er en olje som skal gi edeltre en beskyttende vannavstøtende overflate slik at treverket holder seg friskt. Det er svært egnet til bruk i båt, siden det ikke etterlater en glatt overflate.

Produktet ble testet på det området av dørken som var behandlet med Teak-Rens. Et tynt lag ble påført med svamp. Tørketiden for oljen blir oppgitt til et døgn, og for å oppnå best resultat bør behandlingen gjentas etter dette døgnet. Etter to behandlinger hadde treverket fått tilbake sin flotte farge og overflate uten at teaken virket glatt.

Også dette produktet er testet av Jotun ved deres laboratorium i Sandefjord. Testen viser at oljen har meget gode penetrerende egenskaper, noe også vår test viste. Vi synes oljen fungerte meget bra. Den er enkel, effektiv og drøy i bruk, og kan trygt anbefales. Veiledende pris er cirka 97 kroner for en halv liter.

Opplysninger: Produktene fås kjøpt i butikker tilsluttet Norrøna-kjeden, eller ved direkte henvendelse til Afox Prod & Trading AS i Holmestrand, tlf. 33 05 06 88 og faks 33 05 22 91.

Utgave: 

Stikkord: 

FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
NØKLER: Veileder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, Henrik Larsen, fikk nøkler til båten fra Jørn Hennig i Vrengen Maritime. (Foto: Amund Rich. Løken).
-Vær så god, bruk båten hele sesongen. Vi spanderer også drivstoffet, sier Jørn Hennig i Vrengen Maritime. I dag stilte han en Pioner 15 med 20 hesters motor til Kirkens Bymisjon disposisjon i Tønsberg.
Twitter icon
e-mail icon