TEST: Effektivt for teaken

TEST: Effektivt for teakenTEST:

Effektivt for teaken

Teakdørker og detaljer trenger stell hvis man ikke velger å la treverket i fred slik at det blir grått. Afox i Holmestrand har laget to nye produkter, en teakrens og en olje som vi har testet.

Tekst og foto: Jon S. Fredriksen

Afox Teak-Rens er et enkelt enkomponent rensemiddel beregnet for edeltre, som teak, bøk, eik med flere. Produktet fjerner lette oljer, men oljer som danner overflater fjerner den ikke. I tillegg til å fjerne olje lover produsenten at produktet skal fjerne sopp og gi teaken sin opprinnelige farge tilbake.

Vi prøvde middelet på teakdørk som er blitt oljet hvert år uten at oljen har blitt fjernet. Dørken var begynt å bli skjoldete og stygg. Teak-Rens ble påført med svamp og arbeidet inn i treverket med svampens skurestykke mot treverket. Rensen fikk virke i 15 minutter før den forsåpede oljen ble vasket bort med svamp og lunkent vann. Siden dørken hadde mange lag med olje, ble operasjonen gjentatt tre ganger. Da treverket tørket, fikk det virkelig tilbake sin opprinnelige farge. Om nødvendig kan overflaten pusses med fint sandpapir før man oljer. Dette ble ikke gjort i vår test. Produktet var meget lett å bruke, og viste seg svært effektivt. Veiledende pris er cirka 89 kroner per liter.

Teakolje

Afox Hardwood Teak Olje er en olje som skal gi edeltre en beskyttende vannavstøtende overflate slik at treverket holder seg friskt. Det er svært egnet til bruk i båt, siden det ikke etterlater en glatt overflate.

Produktet ble testet på det området av dørken som var behandlet med Teak-Rens. Et tynt lag ble påført med svamp. Tørketiden for oljen blir oppgitt til et døgn, og for å oppnå best resultat bør behandlingen gjentas etter dette døgnet. Etter to behandlinger hadde treverket fått tilbake sin flotte farge og overflate uten at teaken virket glatt.

Også dette produktet er testet av Jotun ved deres laboratorium i Sandefjord. Testen viser at oljen har meget gode penetrerende egenskaper, noe også vår test viste. Vi synes oljen fungerte meget bra. Den er enkel, effektiv og drøy i bruk, og kan trygt anbefales. Veiledende pris er cirka 97 kroner for en halv liter.

Opplysninger: Produktene fås kjøpt i butikker tilsluttet Norrøna-kjeden, eller ved direkte henvendelse til Afox Prod & Trading AS i Holmestrand, tlf. 33 05 06 88 og faks 33 05 22 91.

Utgave: 

Stikkord: 

Polarcirkel med elmotor og batteripakke.
I oktober 2018, skrev Båtmagasinet om gründeren Leiv Stavøstrand, som forlot oljebransjen for å satse på grønn elektrisk fremdrift av både yrkesbåter og fritidsbåter. Nå materialiserer satsingen til gründeren og Evoy seg.
"Ulven" henspeiler til "ulv i fåreklær", - ikke helt uten grunn.
Blant glatte, blinkende superRIBer, fartsuhyrer, nydelige turbåter og mannehøye påhengere er det likevel «Ulven» som stikker av med betegnelsen «Messas villeste» på «Sjøen for alle» på Lillestrøm. Siste sjanse til et besøk på messa er i dag og i morgen.
NY GENERASJON: AMT 210 DC representerer en ny generasjon daycruisere fra Finland. (Foto: Amund Rich. Løken).
Nye 210 DC er finske AMTs siste bidrag i et stadig voksende marked for daycruisere. Nyheten vises på «Sjøen for alle» på Lillestrøm denne uken.
Den er den minste i Ibiza-rangen, men den har avgjort et Ibiza-gen i seg, nyheten Ibiza 450 Roto, den nye ungdomsbåten fra Ibiza som kan leveres med motorkraft opp til 25 hester. Båten som fredag skal tildeles en fortjent vinner er utstyrt med en Yamaha 9
En av nyhetene på årets utgave av båtutstillingen «Sjøen for alle» er Ibizas rotasjonsstøpte ungdomsbåt 450 Roto. Fredag kan du vinne den her på messen, sier Morgenklubbens Geir Schau.
Amerikansk båtindustri er mangesidig og markedet er stort nok til at noen lever godt design du ikke ofte ser. Danalevi Powerboat er en av disse og de lever godt på designlinjer fra den tiden amerikanske biler var ekte «Amerikanere».
62 knop med twin Mercury R400 koplet til Mercury Racing Digital Zero Effort throttles er kort hva du kan vente deg som standardlevering hvis du kjøper en Sunseeker Hawk 38.
Bowridere med sitteplasser forut har ikke fått norsk navn. Det har forsåvidt ikke RIB heller. Uansett: Capelli er tidlig ute med kombinasjonen av de to.
Når ting med O-ringer blir vanskelige å ha med å gjøre og går tregt, kan du forlenge livet til O-ringen med WD 40. Spraying av gummi over lengre tid mener mange kan føre til at gummien morkner.
Nye vidundersprayer popper opp, men WD 40 er fortsatt en av de seiglivede kongene på haugen. Super på mekanikken og elektronikken, men også grei til å impregnere båtsko og støvler og over 100 andre jobber i hverdagen både her, der og ikke minst: ombord.
Twitter icon
e-mail icon