Test av ekkolodd

Test av ekkoloddTest av ekkolodd

Fiskeletere

Ekkolodd er mest effektive til å lete etter fisk – derav navnet ”Fishfinder” eller ”Fiskeleter” som vi kaller den.

Tekst og foto: Lars H. Lindén

Testekspert: Bo HallDet bildet du ser på en ekkoloddskjerm er alt historie. Bruker du bunnalarmen når du kjører, står du antagelig alt på grunn når den piper med mindre du kjører i bare et par knops fart. Det tradisjonelle ekkoloddet er definitivt intet leteredskap etter grunner. Det egner seg best som fiskeleter eller til hjelp når du skal sette garn, teiner eller ruser og når du skal finne en egnet ankringsplass.

For en sportsfisker er et ekkolodd et meget nyttig instrument for å finne riktig dybde å fiske på, for å se fisken, for å finne forskjellige temperatursjikt i vannet og for å få et bilde av bunnforholdene, det vil si om havbunnen er hard eller bløt. Bildene kan rulles fram i forskjellige hastigheter slik at de passer til båtens fart. Når bildet begynner å synes i høyre bildekant, er det historien under svingeren for ett sekund siden man ser. Etter ca. 10 sekunder er hele skjermen fylt med informasjon. Men det skal dog sies at de fleste ekkolodd også kan vise en såkalt sanntidssøyle i høyre bildekant som angir den nøyaktige dybden i sanntid.

Forskjellige frekvenser

Ekkolodd sender ut sine signaler på forskjellige frekvenser, og for de enklere ekkoloddene er 200 kHz det vanligste. Dette gir et bilde som er lett å lese og riktig dybde. Noen ekkolodd kan stilles inn på 50 kHz svingerfrekvens og man får da en større søkeflate under vannet. Har man begge frekvensene kan man starte søkingen på 50 kHz når man leter etter en grunne og så skifte over til 200 kHz for å få et mer detaljert bilde. Fisken er lettere å finne med 200 kHz og en fiskestim ser man som separate enheter på skjermen med denne frekvensen.

En annet viktig faktor er den såkalte utgangseffekten i Watt. I brosjyrene finner man som regel to forskjellige effekter, ”RMS” og ”peak to peak”. Den førstnevnte er den viktigste når man skal sammenligne lodd. ”RMS” er den ”råe” styrken hos et ekkolodd, og her kan det være tilstrekkelig med 150 til 200 Watt for de svarthvite ekkoloddene for å komme ned til ca 100 meters dyp. Har man utgangseffekt på 500 Watt, skal man klare å komme helt ned til 300 meters dyp, og selv i planende hastigheter skal bunnen avtegnes på skjermen dersom svingeren er riktig plassert.

Størrelsen på bildeskjermen bør være minst 4 tommer, helst 5 tommer dersom skjermen skal benyttes til annen informasjon også, for eksempel om man vil legge en sanntidsstolpe ved siden av bunnbildet, eller om man vil vise bunnen med både 200 kHz og 50 kHz samtidig.

Svarthvitt eller farge

De svarthvite ekkoloddene er først og fremst mye billigere i innkjøp og trekker betydelig mindre strøm. Til båter med begrenset batterikapasitet eller lading, fungerer disse ekkoloddene alldeles utmerket. De svarthvite ekkoloddene har gråskalaer fra 4 og opp til 16 steg, og en erfaren sportsfisker klarer å tyde disse bildene uten problemer. Man får nøyaktig samme informasjon på et svarthvitt ekkolodd som et fargelodd. Det gjelder bare å trene øyet, og mange ganger kan et svarthvitt lodd være førstevalget.

Et fargelodd er enklere for øyet å lese ettersom det har flere nyanser. Men disse loddene har et mye høyere strømforbruk og det skyldes den sterke bakgrunnsbelysningen som trengs for å ta bort reflekser fra sollyset. Om kvelden kan man skru ned bakgrunnsbelysningen for å beholde nattsynet og samtidig få et lavere strømforbruk.

Ekkoloddene kan stilles inn i auto-stilling eller manuelt. Man kan stille inn lysstyrke og kontrast, forskjellige dybdeområder som skal vises, bildenes hastighet og utgangseffekten (gain). Er man nybegynner med ekkolodd, kan det være like greit å begynne med auto-stilling, og etter hvert som man blir kjent med apparatet, kan man begynne med manuelle instillinger, fremfor alt dybdeangivelsene.

Test med ekspert

Vi har testet ni forskjellige modeller i samarbeide med sportsfiskeeksperten Bo Hall som har ekkoloddet som sitt fremste hjelpemiddel sammen med alle fangstredskapene. Modellene er både med svarthvitt skjerm og med fargeskjerm, og alle er i størrelsen fra 4 til 5 tommers bildeskjerm. Dette er markedets minste ekkolodd, men passer utmerket for de som har begynt å interessere seg for sportsfiske. De fleste funksjonene man har lært seg på de små loddene kan man som regel enkelt overføre til større og mer avanserte ekkolodd senere hvis man ønsker å oppgradere.

De svarthvite instrumentene i vår test sender bare på 200 kHz og har utgangseffekter på 100 til 200 Watt RMS. Prisene inklusive en svinger for hekkomontering ligger på beskjedne 1.400 kroner og opp til 2.190 kroner.

Noen av fargeekkoloddene i vår test kan stilles inn på både 50 kHz og 200 kHz og utgangseffektene ligger på fra 300 til 600 Watt RMS. Veiledende utsalgpriser for disse loddene ligger på mellom 5.675 og 8.563 kroner. Ekkoloddene er valgt ut i et samarbeide mellom Bo Hall og de svenske importørene. Verdt å merke seg er at den norske importøren har sluttet å ta inn Humminbird 585C i påvente av en nyere modell, mens Garmin 340 C er på vei ut. Her ventes en ny modell til høsten, men vi har valgt å ta det med fordi det er det eneste loddet fra Garmin med 5 tommers skjerm foreløpig.

Samme grunninnstillinger

Alle loddene ble stilt inn på samme basisinnstillinger av vår ekspert. Dybdeområder og gain ble stilt inn på auto slik at loddet skulle regulere utgangseffekten automatisk når dybden varierte. Bildehastigheten ble stilt inn på 50% for å få en så bra kurve som mulig på skjermen. De svarthvite ekkoloddene fikk omtrent samme lys og kontrast og her har vi forsøkt å oppnå en så god kontrast som mulig mot den hvite bakgrunnen for å få et optimalt bilde. På fargeekkolodden valgte vi mellom en hvit og en blå bakgrunn avhengig av hvilket lys vi hadde i løpet av testen. Blått er behagelig for øyet for de fleste, men hvitt bakgrunnslys er bedre når det er lyst ute og man får dårlige kontraster i bildet.

Målingene ble gjennomført med svinger for hekkmontering, men vi montert den på en slede som gikk parallelt med båten i en fart på mellom 3 og 4 knop. Hvert ekkolodd ble testet for seg slik at svingernes signaler ikke skulle forstyrre hverandre. Målingene ble gjort i Stockholms skjærgård i desember. Vanntemperaturen var +7 grader og loddene er testet på forskjellige bunnforhold. Vi startet med ca 50 meters dybde under kjølen og nære land slik at vi skulle få en ganske bratt stigningskurve å lese av. Under disse forholdene får man en god pekepinn på hvor lang tid det tar for loddene å tegne opp en bra dybdekurve.

Testresultater

Først en liten hyllest til Humminbirds smarte feste som gjør at ekkoloddet er veldig enkelt å løsne for å ta med seg hjem når man forlater båten. Festet er dessuten vribart i alle retninger.

Både bildeskarphet og menyhåndtering får godkjent på samtlige lodd i testen. Men det finnes noen som skiller seg ut litt ekstra, og i den svarthvite gruppen er det Garmin 140 og Lowrance x52. Begge har et meget bra bilde og Garmin 140 får ekstra pluss for et enkelt menysystem.

I klassen for fargelodd havner Raymarine DS500x på toppen med et veldig bra bilde under alle forhold takket være sin automatikkfunksjon. Men også Garmin 340C og Lowrance x510c får høye karakterer når det gjelder bildepresentasjon, og Garmin 340 C får også pluss for enkelt menysystem.Svarthvite ekkolodd

Garmin 140 – lett å bruke

Garmin har to svarthvite ekkolodd med bildeskjermer på 4,0 og 4,7 tommer. Sistnevnte er med i vår test og har en veldig hyggelig pris på 1.400 kroner inklusive svinger. På dette loddet kan man ikke koble til fartslogg. Garmin 140 har et vribart feste, en smart låsesplint som er lett å løsne og bare en kontakt i bakstykket. Den er enkel å ta med seg hjem med andre ord.

Bo Hall: Garmin 140 er et bra ekkolodd som klart holder hva det lover. Uten at det peker seg ut fra mengden, gir loddet et trygt og bra inntrykk. Bildet er bra og oppløsningen i skjermen er tilstrekkelig. Menysystemet er veldig enkelt og logisk bygget opp som på alle Garmin-apparater, og det tar ikke lang tid før man enkelt taster seg gjennom hele menysystemet. Bruksanvisningen er nesten overflødig, og fordi det er så enkelt å finne fram på apparatet, er terskelen for å forandre innstillinger liten.

Humminbird 525 – store tall

Humminbird har et stort modellutvalg med ekkolodd i størrelser fra 3 til 10 tommer. Bare i 500-serien med 5 tommers bildeskjermer finnes seks forskjellige modeller. Vi fikk tilsendt modellen 525 som har en høy utgangseffekt på 200 Watt RMS og den største bildeskjermen sammenlignet med de andre svarthvittloddene. Humminbirds ekkolodd er ikke kompatible med andre navigasjonssystemer. Fartslogg finnes som ekstrautstyr. Samtlige Humminbird-lodd har et smart feste med alle kabler montert i holderen. Instrumentet løsnes med en enkelt knapp og er enkelt å ta med seg hjem etter bruk. Festet er vribart og kan vinkles i alle retninger.

Bo Hall: Humminbirds svarthvite modell 525 er et bra lodd for den som vil ha enkle funksjoner. Et lodd som kan vise dybden med store tall, noe som kan være praktisk for den som står på et stort akterdekk og fisker eller har lang avstand til skjermen som for eksempel i en seilebåt. Humminbird 525 har dessuten den beste oppløsningen på skjermen, og dette gir et meget detaljrikt bilde. Når man først har lært seg å bruke det, har man et meget bra ekkolodd til en hyggelig pris.

Lowrance x52 – beste bildet

Lowrance har flere svarthvite ekkolodd med bildeskjermer fra 4 tommer til 5 tommer. Den testede modellen x52 har en bildeflate på 4 tommer med en 16 trinns gråskala. Frekvensen er 200 kHz, men man har også en firetommers modell (x59) som har dobbel frekvens på 50 kHz og 200 kHz. Lowrance x52 har etfast bøylefeste. Fartslogg er ekstrautstyr.

Bo Hall: Lowrance x52 har det beste svarthvite bildet av de lodd som deltok i testen. Oppløsningen på skjermen er relativt høy og dette bidrar sterkt til å presentere et meget tydelig og lettlest bilde. Gråskalaene harmonerer godt når bunnforholdene skifter og det er enkelt å skille mellom fjellbunn og leirebunn uten å være ekspert på å lese ekkolodd. Et riktig bra ekkolodd.

Navman 4431 – bra pris

Navman har tre forskjellige modeller med svarthvit skjerm på 4,3 tommer men med varierende standardutstyr. Vi har testet en prisgunstig modell som både har NMEA-tilkobling og fartslogg som standard. Den sprekeste modellen 4433 har en 16 trinns gråskala og doble frekvenser. Navmann 4431 har et vribart feste.

Bo Hall: Dette er det enkleste svarthvite ekkoloddet i testen. Det imponerer ikke, men greier fint oppgavene som et ekkolodd skal kunne. Det er ikke like lett å finne fram i menyene som for enkelte av de andre apparatene i testen. Dybde og bunnforhold er viktige egenskaper som man skal kunne lese av i et ekkolodd, og det fungerer her også. Bildet er ikke like skarpt som på det beste apparatet i testen.Data – svarthvite ekkolodd

Fabrikat Garmin Humminbird Lowrance Navman
Modell 140 525 x52 4431
Bildeskjerm i tommer 4,7 5,0 4,0 4,3
Gråskala, antall trinn 4 12 16 4
Oppløsning, antall pixler 240x128 240x240 240x160 160x120
Utgangseffekt RMS i Watt 100 200 100 150
Frekvens i kHz 200 200 200 200
NMEA-tilkobling Nei Nei Ja Ja
Fartsgiver Nei Ekstra Ekstra Ja
Temperaturgiver Ja Ja Ja Ja
Pris med svinger 1 400 kr 2 125 kr 2 190 kr 1 875 kr

Anmerkning: NMEA-tilkobling kreves om masn ønsker å koble til andre navigasjonsinstrumenter som f.eks. GPS. Fartslogg og temperaturangiver finnes med dersom man velger en hekkmontert svinger. Våre priser er oppgitt med hekkmontert svinger.FargeekkoloddGarmin 340C – greier store dybder

Garmin har hele fire fargelodd med bildeskjermer fra 3,5 tommer til 5 tommer. Sistnevnte er med i vår test, og denne modellen kan også kobles sammen med andre instrumenter. Systemet heter Garmins CANet. Garmin 340C har dobbel frekvens på 50 kHz og 200 kHz. Apparatet har et vribart feste, en smart låsesplint som er enkel å løsne og har kun en kontakt i bakstykket slik at det er enkelt å demontere for å ta med seg hjem. Fartslogg er ekstrautstyr.

Bo Hall: Garmin 340C har et klart og tydelig bilde til tross for at dette loddet ikke har samme oppløsning på skjermen som noen andre av konkurrentene. Menysystemet på Garmin 340C er enkelt, hvilket gjør at det er ukomplisert å skifte innstillinger. Man klarer det fint uten å måtte hente fram bruksanvisningen. Fargeskjermen er både detaljrik og behagelig å lese. Når man bruker Garmin 340C på store dyp ned til flere hundre meter, fungerer det fortsatt helt uten problemer. Bunnen avtegner seg like bra på grunt vann som ved brådypet ute på havet. Dette er et ekkolodd man vil ha glede av i mange år fremover.

Humminbird 585c – kan mye mer

Humminbird har et enormt modellprogram av fishfindere i størrelser fra 3 tommer til 10 tommer. Blant de seks modellene med 5 tommers skjerm i 500-serien fikk vi tilsendt modellen 585c som har en meget gunstig pris i Sverige på 5.675 svenske kroner. Denne modellen har utgått i den norske importørens sortiment i påvente av en nyere modell som skal komme til høsten. Fartslogg er ekstrautstyr på denne modellen. Humminbirds ekkolodd er ikke kompatible med andre navigasjonsinstrumenter. Alle modellene har et meget smart festesystem med alle kabler montert i selve holderen. Instrumentet løsnes med en knapp og er enkelt å ta med seg hjem. Holderen kan vris og vinkles i alle retninger.

Bo Hall: Humminbird 525c bør settes på prøve for å vise om den holder mål, for alle de testene vi utsatte apparatet for klarte det fint å håndtere. De store tallene er lettleste og bildet som presenteres på skjermen er både klart og tydelig. For å få fullt utbytte av 585c, bør man helst gjøre noen manuelle innstillinger. Først da blir dette ekkoloddet meget spennende å jobbe med. Både fiskestimer og bunnforhold er tydelige på skjermen. At oppløsningen bare er på 320 x 240 pixler spiller ingen rolle. Det holder i massevis her.

Lowrance x510c – en fra fiskeleter

Lowrance har flere fargeekkolodd og i første rekke i kombinasjon med kartplottere. Den testede modellen x510c har en bildeflate på 5 tommer og en oppløsning på hele 480 x 480 pixler. Frekvensen er 200 kHz for denne modellen, men man har også en 5 tommers modell (x515c) som har både 50 kHz og 200 kHz frekvenser. Lowrance x510c har et fast bøylefeste. Fartslogg er ekstrautstyr.

Bo Hall: Den nye generasjonen ekkolodd fra Lowrance, som x510c er en del av, har en hyggelig og kontrastrik bildepresentasjon som de foreløpig er ganske alene om. Loddene har raskt blitt populære på grunn av sin noe annerledes måte å presentere bildene på, for her forsterkes fiskestimer og bunnkanter med en svart sirkel rundt. Når man har lært seg loddet å kjenne, er det ingen problemer med å skille harde bunnforhold fra myke, noe som kan være veldig nyttig når man skal ankre opp for kvelden, eller sette hummerteiner. Dette er rett og slett en bra fiskeleter.

Navman 4507 – ikke bare et ekkolodd

Navman har tre fargeekkolodd med bildeskjermer fra 3,8 tommer til 6,4 tommer. Produsenten valgte å sende oss mellom-modellen på 5 tommer. Dette er et ekkolodd med doble frekvenser (50 kHz og 200 kHz), en høy utgangseffekt på hele 600 Watt RMS og med NMEA-tilkobling og fartslogg som standard. Til alle disse ekkoloddene kan man også koble til en tankmåler som gjør apparatet til en komplett ”ferdsskriver”. Navman 4507 har et vribart feste.

Bo Hall: Fargene er enkle å se og stiller mann inn loddet riktig, får man både et klart og nøyaktig bilde. Oppløsningen på skjermen er den høyeste av alle ekkoloddene og fargene presenteres noe annerledes enn for de andre loddene. Det kan virke litt forvirrende i begynnelsen. Når bunnforholdene skifter mye mellom harde og myke bunnforhold samt små og store dybder, har loddet ingen problemer med å henge med. Både bunnkonturene og fiskestimene vises med klare, fine former. Autofunksjonen klarer av det meste, noe som sikkert mange vil sette pris på. Det er heler ingen problemer med å justere innstillingene manuelt så snart man blir litt varm i trøya etter å ha knastet litt på apparatet.

Raymarine DS500x – beste fargebildet

Raymarine har bare fargeekkolodd, og i fishfinder-serien deres finner vi både DS600 med en 5,7 tommers skjerm og den testede DS500x med 5-tommers skjerm. DS500x skiller seg noe ut fra de andre apparatene i testen i og med at det sender ut et digitalt identifiseringssignal som ikke kan forstyrres av andre ekkolodd. DS500x sender på både 50 kHz og 200kHz og apparatet har en høy utgangseffekt på 500 Watt RMS. Tilkoblingsmuligheter til andre navigasjonsinstrumenter og fartslogg er standard i apparatet.

Bo Hall: Raymarine DS500x er det enkleste apparatet å starte opp, og har gjennomgående det beste bildet. Det er ytterst sjelden man opplever forstyrrelser i bildet, men det mest positive er at innstillingene i auto er mye mer omfattende enn i de andre apparatene. Allerede ved første trykk på på-knappen har man et velfungerende ekkolodd. En annen finesse er den raske oppdateringen i å tegne opp bunnkurven. Signalet gjøres i et tidlig stadium om til digitale signaler som gir et knivskarpt bilde uten forstyrrelser. Når man tester et lodd og kjører i rask fart fra grunt til dypt vann, mister de fleste lodd bunnkontakten i en liten periode – opp til 20 sekunder før man finner igjen bunnen, men dette problemet eksisterer ikke på Raymarine DS500x.Data – fargeekkolodd

Fabrikat Garmin Humminbird Lowrance Navman Raymarine
Modell 340C 585c x510c 4507 DS500x
Bildeskjerm i tommer 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0
Farger 256 TFT 256 TFT 256 TFT 256 TFT 256 TFT
Oppløsning, antal piksler 320x240 320x240 480x480 640x480 320x240
Utgangseffekt RMS i Watt 500 300 300 600 500
Frekvens i kHz 50/200 200 200 50/200 50/200
NMEA-tilkobling Ja Nei Ja Ja Ja
Fartsgiver Ekstra Ekstra Ekstra Ja Ja
Temperaturgiver Ja Ja Ja Ja Ja
Pris med svinger 5 875 kr 5 675 sv. kr - utgått 6 450 kr 7 375 kr 8 563 krImportører:

Garmin Belanor www.belanor.no

Humminbird Belanor www.belanor.no

Lowrance Navico www.navico.no

Navman Pronav www.pronav.no

Raymarine Belamarin www.belamarin.noBildetekster forøvrig:

027-042: Vår ekspert, Bo Hall, trimmet og stilte inn samtlige ekkolodd slik at alle startet med samme basisinnstillinger. Dybde og gain (=utgangseffekt) ble stilt inn i en autoinnstilling.018-019: Til samtlige ekkolodd brukte vi en svinger for hekkmontering. Den ble montert i akterkant av en slede som vi slepte ved siden av båten. Alle svingerne kan også levere temperatur og fartsangivelse.011-012: Får ikke å få forstyrrelser fra vår egen båt via propell og steglister og annet, ble samtlige givere montert på denne sleden som gikk parallelt med båten i 3-4 knops fart, og ekkoloddene ble testet hver for seg slik at ikke svingerne skulle forstyrre hverandre.203 -207: Svarthvitt eller farge? Slik ser forskjellen ut når vi kjører over samme bunnområde. Det svarthvite bildet er minst like detaljrikt som fargebildet og en profesjonell fisker har ingen problemer med å tyde det. Fordelen med et svarthvitt lodd er mindre strømforbruk. Men som amatør kan det være lettere å tyde et fargebilde som har flere nyanser, og her kan man også få bakgrunner i mange forskjellige fargevarianter.Noen fakta om fishfindere

- En svinger sender ut et lydsignal mot bunnen som så reflekteres tilbake. Tiden for dette registreres i ekkoloddet og informasjonen omgjøres til dybdeangivelse i tall eller enn bunnkurve.

- Fisk registreres ved at hele kroppen reflekterer loddskuddene fra svingeren, og ikke bare svømmeblæren som noen tror.

- En myk bunn som for eksempel leirebunn gir en tynn bunnlinje på skjermen, mens en hard fjellbunn gir en tykk linje.

- Båten må bevege seg framover for at man skal få et detaljert bilde på skjermen. Ligger man stille, avtegnes bunnen som en rett strek.

- Temperatursjikt er viktig å oppdage. Ved vanntemperaturer over +8 grader, starter planktonoppblomstringen som trekker til seg småfisk – som igjen trekker til seg større fisker.

Utgave: 

Stikkord: 

DE STERKE MERKEVARENE Båtliv og Båtmagasinet slår seg sammen. Her redaksjonssjef Jørn Finsrud (t.v.) redaktør Atle Knutsen og ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie.
Norsk Maritimt Forlag AS har kjøpt Båtmagasinet fra Aller Media og slår det sammen med Båtliv.
Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
Twitter icon
e-mail icon