Sommerøy i nord

Sommerøy i nordSommerøy i nordAv Otto von Münchow

Noen mil vest for Tromsø ligger den populære Sommerøya. Med sine rene sandstrender og klare vann, er Sommerøya et yndet utfartsområde for båtfolket i nord.Den gyldne sandstranden strekker seg fristende ut i den blågrønne sjøen. Der sjø og sand møtes, duver en klase vassen grisetang og blæretang, delvis under vann, delvis dynget opp på land. Solen trenger i små glimt ned mellom skydekket, feier hen over det nakne og øde landskapet. På den andre siden av fjorden reiser dystre tinder og klippefjell seg opp fra vannspeilet.

Jeg står i vannkanten og la tankene spinne tilbake til sommerens yrende badeliv. Unger som leker i vannkanten, par som ligger henslengt bortover strendene - mer opptatt av hverandre enn av resten av verdenen, selskap med pensjonister som litt småirritert forsøker å holde den fine sanden unna mat og tepper. Ballspill, skrik og skrål, fartsbåter fresende forbi.

Jeg står i vannkanten - med støvlene på. Vannet er kaldt. Sjalet er trukket tett sammen, den bitende vinden feier hen over kystlandskapet. Ingen andre har funnet veien til Sommerøya denne høstdagen. Det er liksom feil årstid. Det er kaldt, surt. Men det er utrolig vakkert og fredsommelig.

Utenfor sesong

Det er noe eget ved å dra til populære sommerutfartssteder utenfor den vanlige sesongen. Ingen andre enn deg selv, bare et møte med naturens enkle elementer. Et nytt landskap, som oppleves på en helt annen og mer intens måte. Det blir liksom bare et samspill mellom deg og naturen. Stillhet og ettertanke. Sanseinntrykk og sjelelig andakt.

Der jeg står i vannkanten på Sommerøya opplever jeg fred. Tenker på de hektiske sommerhelgene når Sommerøya nærmest invaderes av byfolk, badefolk, båtfolk og andre slags folk som vil oppleve noe av naturens skjønnhet og egenart.

Sommerøya er et vakkert sted. En flat, liten øy på utsiden av Kvaløya, bare noen mil fra Tromsø. Et tradisjonelt fiskevær med 400 fastboende innbyggere. Det som gjør Sommerøya til et så populær utfartsområde, er de myke vikene på nordsiden av øyen der gylden skjellsand strekker seg fra fjellgrunnen og langt ut i sjøen. Malangen løper inn sør for Sommerøya og Håjafjorden nordenom. På andre siden av Håjafjorden kan en se de bratte veggene til hissigproppen Håja reise seg 486 meter over havflaten.

Fiskeværet lever

Som en pannekake ligger den lille øya mellom den høyreiste Hillesøy på utsiden og Kvaløya med sine typiske nordnorske fjelltopper på innsiden. Sommerøya er et større fiskevær med eget fiskemottak og fiskeindustri. Her er det en god havn, en liten kafé, overnattingsmuligheter, forretninger og til og med et lite bygdemuseum.

Nå, mens vi ennå venter på sommeren, er det freden som har senket seg over Sommerøya. Gyldne badeviker ligger og rene og forlatt, en ensom måke stryker hen over havets kjølige dønningen. Kanskje er det nå Sommerøya er på sitt vakreste!

Utgave: 

Stikkord: 

Det er skumle tider for båter som ligger utpå. Spesielt de åpne eller delvis åpne som samler mye snø. Med meldinger om mildvær og frost om hverandre, er det all grunn til å ta en tur nedom havna med snøskuffa eller øsekaret.
SKYTER FART: Nordkapp Boats blir tilført markedskraft med Frydenbø Marine som ny hovedeier.
Frydenbø Marine og Nordkapp Boats har siden 2001 hatt et fruktbart samarbeid om produksjon og distribusjon av båt- og motor i Skandinavia. Nå rigger de seg for fremtiden med Frydenbø Marine som ny hovedeier.
«Den nye generasjonen styrhusbåter fra Askeladden er svært godt disponert. Det er sørget for løsninger der plassen utnyttes på de riktige stedene. Det gjør båten til en glimrende weekendbåt med et allsidig brukspotensiale.» Dette er kort hva redaktør Atle Knutsen konkluderer med etter å ha testet nyskapningen.
De fleste bilmodeller har det. Når bilen nærmer seg noe, piper det og blinker i alarmer. Nå lanseres et avansert system for båt og Båtmagasinet fikk det presentert på Düsseldorfmessen. Raymarine står bakSeaSense, men mye styres av FLIR-teknologi.
FORMANN: Den norske Bavaria-importøren Lars-Erik Solvang er valgt inn som leder for Bavarias internasjonale forhandlerforum.
Lars-Erik Solvang er mannen som står i front for alle Bavaria-forhandlere verden når det skal formidles ønsker og behov inn til ledelsen i Giebelstadt.
HVOR ER BÅTEN MIN? Designer Espen Thorup skulle så gjerne vise oss European Powerboat of the Year, men Nordkappen er rett og slett ikke på messen i det hele tatt.
DÜSSELDORF: Nordkapp Noblesse 660 gikk helt til topps i European Powerboat of the Year 2019. Men hvor er vinnerbåten? I hvert fall ikke på messen.
GIGANT: Nesten 12,5 meter måler det nye flaggskipet fra Nimbus.
Nimbus har ikke ligget på latsiden det siste året. Nye modeller har kommet på løpende bånd, og nå er den foreløpige toppmodellen i serien med landstedbåter avduket: Nimbus T11 på hele 12 meters lengde.
STOR BLOKK - FÆRRE HESTER: Den mektige V8-motoren til Yamaha på 425 hk kommer nå i en mindre versjon på 375 hk.
Lillesøsteren til Yamaha’s heftige 425 hk V8 XTO ble i dag lansert under båtmessen BOOT i Düsseldorf i Tyskland. Den nye motoren på 375 hk er basert på samme plattform som 425-hesteren, men skal erstatte Yamahas eksisterende V8 på 350 hk.
Twitter icon
e-mail icon