Sommerøy i nord

Sommerøy i nordSommerøy i nordAv Otto von Münchow

Noen mil vest for Tromsø ligger den populære Sommerøya. Med sine rene sandstrender og klare vann, er Sommerøya et yndet utfartsområde for båtfolket i nord.Den gyldne sandstranden strekker seg fristende ut i den blågrønne sjøen. Der sjø og sand møtes, duver en klase vassen grisetang og blæretang, delvis under vann, delvis dynget opp på land. Solen trenger i små glimt ned mellom skydekket, feier hen over det nakne og øde landskapet. På den andre siden av fjorden reiser dystre tinder og klippefjell seg opp fra vannspeilet.

Jeg står i vannkanten og la tankene spinne tilbake til sommerens yrende badeliv. Unger som leker i vannkanten, par som ligger henslengt bortover strendene - mer opptatt av hverandre enn av resten av verdenen, selskap med pensjonister som litt småirritert forsøker å holde den fine sanden unna mat og tepper. Ballspill, skrik og skrål, fartsbåter fresende forbi.

Jeg står i vannkanten - med støvlene på. Vannet er kaldt. Sjalet er trukket tett sammen, den bitende vinden feier hen over kystlandskapet. Ingen andre har funnet veien til Sommerøya denne høstdagen. Det er liksom feil årstid. Det er kaldt, surt. Men det er utrolig vakkert og fredsommelig.

Utenfor sesong

Det er noe eget ved å dra til populære sommerutfartssteder utenfor den vanlige sesongen. Ingen andre enn deg selv, bare et møte med naturens enkle elementer. Et nytt landskap, som oppleves på en helt annen og mer intens måte. Det blir liksom bare et samspill mellom deg og naturen. Stillhet og ettertanke. Sanseinntrykk og sjelelig andakt.

Der jeg står i vannkanten på Sommerøya opplever jeg fred. Tenker på de hektiske sommerhelgene når Sommerøya nærmest invaderes av byfolk, badefolk, båtfolk og andre slags folk som vil oppleve noe av naturens skjønnhet og egenart.

Sommerøya er et vakkert sted. En flat, liten øy på utsiden av Kvaløya, bare noen mil fra Tromsø. Et tradisjonelt fiskevær med 400 fastboende innbyggere. Det som gjør Sommerøya til et så populær utfartsområde, er de myke vikene på nordsiden av øyen der gylden skjellsand strekker seg fra fjellgrunnen og langt ut i sjøen. Malangen løper inn sør for Sommerøya og Håjafjorden nordenom. På andre siden av Håjafjorden kan en se de bratte veggene til hissigproppen Håja reise seg 486 meter over havflaten.

Fiskeværet lever

Som en pannekake ligger den lille øya mellom den høyreiste Hillesøy på utsiden og Kvaløya med sine typiske nordnorske fjelltopper på innsiden. Sommerøya er et større fiskevær med eget fiskemottak og fiskeindustri. Her er det en god havn, en liten kafé, overnattingsmuligheter, forretninger og til og med et lite bygdemuseum.

Nå, mens vi ennå venter på sommeren, er det freden som har senket seg over Sommerøya. Gyldne badeviker ligger og rene og forlatt, en ensom måke stryker hen over havets kjølige dønningen. Kanskje er det nå Sommerøya er på sitt vakreste!

Utgave: 

Stikkord: 

STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
NØKLER: Veileder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, Henrik Larsen, fikk nøkler til båten fra Jørn Hennig i Vrengen Maritime. (Foto: Amund Rich. Løken).
-Vær så god, bruk båten hele sesongen. Vi spanderer også drivstoffet, sier Jørn Hennig i Vrengen Maritime. I dag stilte han en Pioner 15 med 20 hesters motor til Kirkens Bymisjon disposisjon i Tønsberg.
GUDMOR: Wenche Myhre stod for den høytidelige dåpen av RS «Odd Fellow III» FOTO: Redningsselskapet/Per S. Larsen
Det ble folkefest ved Honnørbrygga i hovedstaden da redningsskøyta «Odd Fellow III» ble ønsket hell og lykke i sin videre gjerning av gudmor Wenche Myhre.
Twitter icon
e-mail icon